Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Conferintele Agrostandard
Conferintele AGROstandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti” (Editia a II-a), marti, 18 februarie, Academia de Stiinte Agricole si Silvice(ASAS)
Agrostandard | 8 February, 2014 | 1 comentarii | 1337 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

agrostandard82Publicatia AGROstandard organizeaza, in parteneriat cu Confederatia Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR), Alianta ROPAC si Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu – Sisesti” (ASAS), cea de a doua editie a Conferintelor AGROstandard intitulata “Fermele mici si medii, discreditate in Romania, foarte prospere in Occident”. Evenimentul va avea loc marti, 18 februarie, incepand cu ora 09:00, la sediul ASAS din B-dul Marasti, nr. 61, sector 1 Bucuresti, Aula Magna. In Romania, fermele de familie, dar si explotatiile de dimeniuni mici sau medii, sunt demonizate, desi in tarile occidentale acestea reprezinta coloana vertebrala a agriculturii. Situatia disperata in care se afla micii fermieri necesita masuri exceptionale pentru ca exista riscul ca, in urmatorii ani, cei aproape zece milioane de mici fermieri, impreuna cu familiile lor, sa fie transformati intr-o mare masa de asistati social.

La eveniment vor participa si reprezentanti ai MADR si ai institutiilor subordonate. Speakerii vor fi presedintii celor doua organizatii de agricultori partenere ale evenimentului– ROPAC, CATAR, precum si invitatii lor, iar in sala vor fi prezenti, pe langa companiile din sectorul agricol, peste o suta de fermieri mari, mijlocii si medii.

Partenerii comerciali ai conferintei sunt End Soft Design, Fondul de Garantare a Creditului Rural(FGCR)-IFN S.A., Makhteshim Agan Industries (ADAMA) si Links PR.

Parteneri media principali: Lumea Satului, Agro TV si Radio Antena Satelor.

Speakeri invitați:

Daniel Constantin – ministrul MADR (TBD)

Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri

Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura

Daniel Botanoiu, secretar de stat Ministerul Agriculturii

David Popescu – director APDRP

Veronica Toncea, director general FGCR

Valeriu Tabara, vicepresedinte ASAS

Mihai Nicolescu, vicepresedinte ASAS

Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR

Claudiu Franc – președinte ROPAC

Bogdan Buzescu – presedinte CATAR

Alex Jurconi, presedinte PROAGRO

Avram Fitiu – presedinte Organizatia Profesionala “Agroecologia”

Radu Rey – presedinte FMR

Ioan Agapi- FAMD

Erica Stanciu – Propark

Cristi Gherghiceanu – ADEPT Transilvania

Speranta Tirsar – SACE Italia

AGENDA CONFERINTA

09.00 – 09.30 Inregistrarea participantilor

09.30 – 10.15 Panel 1. Problemele si perspectivele fermelor mici si medii

10.15 – 11.00 Dezbatere

11.00 – 11.30 Panel 2. Noul PNDR si provocarile agriculturii romanesti in intervalul 2014-2020

11.30 – 12.00 Dezbatere

12.00– 12.30 Coffee break

12.30 – 13.00 Panel 3. Padurile Romaniei, la cota de avarie

13.00 – 14.00 Dezbatere. Concluzii

14.00 – 15.00 Lunch

PANEL 1

Problemele si perspectivele fermelor mici si medii

Moderatori: Ion Banu, editor general rev. Lumea satului și realizator emisiunea “Din lumea satului” – AGRO TV, Marius Serban – redactor-sef Agrostandard

Tematica:

Procesul de retrocedare a terenurilor a fost unul foarte indelungat(eliberarea titlurilor de proprietate, cadastru) ceea ce a condus la grave intarzieri in viabilizarea fermelor prin restrictionarea accesului la surse de finantare.

Avem cel mai invechit parc de utilaje din Europa; peste 70% din tractoarele care ara terenurile din Romania sunt din gama Universal, mai vechi de 20 de ani.

Restrictionarea accesului la finantare pentru fermele mici(credite si fonduri europene in lipsa cofinantarii)

Piata romaneasca, complet neprotejata in fata importurilor.

Lipsa sprijinului pentru achizitia de teren agricol de catre fermierii romani si asociatiile de agricultori. Rolul bancii de stat CEC in finantarea acestor achizitii.

Unde isi desfac fermierii produsele? Hipermarket-uri, piete volante, magazine locale, etc.

Etapele prin care trebuie intinerita populatia de agricultori a Romaniei, in conditiile in care doar 10% dintre acestia au sub 40 de ani – cea mai varstnica masa de agricultori din Europa.

PANEL 2

Noul PNDR si provocarile agriculturii romanesti in intervalul 2014-2020

Moderatori: Ion Banu, editor general rev. Lumea satului și realizator emisiunea “Din lumea satului” – AGRO TV, Marius Serban – redactor-sef Agrostandard

Tematica:

Prezentarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala(PNDR), realizat de catre Alianta ROPAC.

Stadiul consultarilor cu MADR, idei preluate de la asociatiile de fermieri in noul PNDR.

Puncte fierbinti in noul PNDR, principalele schimbari in raport cu programul anterior.

Diferente de abordare intre varianta ROPAC si varianta MADR.

Cum pot fi viabilizate fermele mici si medii? Romania, impotriva curentului de gandire european in materie de ferme mici si medii?!

PANEL 3

Padurile Romaniei, la cota de avarie

Moderatori: Ion Banu, editor general rev. Lumea satului și realizator emisiunea “Din lumea satului” – AGRO TV, Marius Serban – redactor-sef Agrostandard

Tematica:

Care este in acest moment structura proprietatii padurilor din Romania?!

Ce suprafata s-a vandut catre straini? Cat mai detine statul?

Anomalia taxei de mediu de 2% aplicata proprietarilor de paduri.

Padurile, la cota de avarie din cauza defrisarilor necontrolate. Poate schimba aceasta situatie noul cod silvic?

Exportam masa lemnoasa si importam produse finite realizate tocmai din lemnul din Romania? Cine are de castigat din acesta situatie si cat pierd companiile si statul roman?!

CONTEXT

SURSE DE FINANTARE:

Romania este cel mai ostil spatiu pentru agricultura din Europa.

Creditele sunt dificil de accesat, iar dobanzile sunt cele mai mari din UE.

Accesarea fondurilor europene este, practic, un demers imposibil pentru fermele mici si medii(aproximativ 80% dintre aplicatii, anulate din lipsa cofiantarii).

Conditiile pentru creditele destinate achizitiei de terenuri, utilaje , etc. sunt aproape imposibil de indeplinit.

Avem cea mai mica subventie pe hectar din Europa, de 2-3 ori mai mica decat subventiile occidentalilor.

TRACTOARE SI UTILAJE:

Avem cele mai putine utilaje agricole raportat la suprafata agricola si cel mai invechit parc din Europa(peste 70% dintre tractoare sunt Universal 650, mai vechi de 20 de ani).

Parcul Romaniei este de 180.000 de tractoare functionale, cu 30.000 mai multe decat in 1990.

Romania are 1,7 tractoare la 100 de hectare, in vreme ce, de exemplu, Polonia se bucura de nu mai putin de 7,4 tractoare la 100 de hectare.

In Romania puterea medie este de 70 de cai putere, in Europa, puterea medie a unui tractor este de 200 de cai putere.

SILOZURI SI ECHIPAMENTE:

Fermierii romani se confrunta cu o lipsa acuta a silozurilor si spatiilor de depozitare, asa incat sunt nevoiti sa-si vanda produsele la preturi derizorii, direct din camp.

Agricultorii nu pot adauga plus-valoare produselor lor in lipsa capitalului necesar achizitiei unor linii de productie, sau a unor mici unitati de procesare .

Echipamentele achizitionate cu fonduri europene au, de regula, preturile umflate cu o treime fata de pretul de lista din cauza platilor efectuate cu intarziere.

Functionarea defectuoasa si subfinantarea programelor gestionate de stat pentru achizitia de echipamente agricole, sau chiar lipsa, cu desavarsire, a acestora, de unde si situatia de concurenta neloiala intre fermierul roman si agricultorul strain pe piata comuna europeana.

INPUT-URI:

Preturile input-urilor au crescut semnificativ de la an la an, pe fondul majorarii cotatiilor la energie, petrol si alte materii prime.

Multi fermieri opteaza pentru ingrasaminte, pesticide si ierbicide mai accesibile, dar mai puțin performante pentru a ramane cat de cat competitivi. Altii chiar au renuntat la tehnologiile moderne necesare pentru recolte intensive. Rezultatul: productii mai mici si mai slabe calitativ.

Majoritatea fermierilor lucreaza cu credit-furnizor, si, in consecinta, sunt nevoiti sa plateasca pesticidele, ierbicidele si ingrasamintele la preturi semnificativ mai mari decat daca le-ar achizitiona cu plata pe loc.

In multe cazuri, input-urile vandute pe piata romaneasca au preturi superioare celor practicate in Europa Occidentala.

Parteneri media eveniment: The Money Channel, Money.ro, RNews, Money Magazine, Antena Satelor, Radio Romania Actualitati, Romania Libera.

Despre Conferintele AGROstandard

Conferintele AGROstandard sunt dezbateri organizate periodic cu scopul de a aduce laolalta oficiali guvernamentali, fermieri, asociatii de profil, companii, finantatori. Obiectivul acestor intalniri este, pe de o parte, acela de a facilita networking-ul in acest sector, respectiv de a formula idei si solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, venite din partea celor mai avizate voci, precum si diseminarea acestor idei in spatiul public.

Va reamintim ca la editia trecuta am discutat despre legea care reglementeaza vanzarea terenurilor agricole, despre sursele de finantare pentru fermieri si despre input-uri.

Mai multe despre prima editie a “Conferintelor Agrostandard” mai jos:

http://www.agrostandard.ro/conferintele-agrostandard-achim-irimescu-secretar-de-stat-madr-despre-vanzarea-trenurilor-catre-straini/


http://www.agrostandard.ro/foto-prima-conferinta-agrostandard-10-decembrie-2013-howard-johnson-plaza-bucuresti-iarna-fierbinte-a-agriculturii-romanesti/

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 24 December, 2020 | 0 comentarii | 259 vizualizari | 1 vot

b1

Dialog de inalta tinuta in avanpremiera la FoodIntelForum.ro Editia a IV-a 2021, cel mai mare si important eveniment international al primaverii din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa. La multi ani! O manifestare de exceptie cu participanti de varf dornici de competitivitate si calitate pentru produsele romanesti. Gazda primitoare este […]

Autor: Agrostandard | 15 October, 2020 | 0 comentarii | 1122 vizualizari | 2 voturi

istudor_ase

Chiar daca trecem prin perioade mai delicate, cum se intampla in prezent din cauza pandemiei de COVID-19, trebuie sa ne gandim ce mancam si de unde, a atras atentia la BucharestFoodSummit (BFS) Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti). Din pacate, o mare parte din produsele de pe piata sunt din import, chiar […]

Autor: Agrostandard | 21 June, 2019 | 0 comentarii | 1137 vizualizari | 1 vot

biris2

Gabriel Biris, partener fondator al Casei de Avocatura Biris-Goran, sustine ca este ridicol ca in 2019 sa mai vorbim de antreprenoriat cu bani de la stat. Statul ar putea sa sustina mult mai bine antreprenorii locali prin intermediul instrumentelor de garantare, decat prin acordarea de subventii directe, care mascheaza lipsa de competitivitate, a declarat Gabriel […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2017 | 1 comentarii | 3159 vizualizari | 1 vot

top 600

Judetul Dolj se numara printre cele mai importante zone agricole din tara, cu un fond funciar care se intinde pe circa 488.560 ha. In ultima perioada, a crescut foarte mult interesul strainilor pentru terenurile de aici, dovada fiind si faptul ca in primele 8 luni ale acestui an au fost inregistrate 4.570 tranzactii agricole, potrivit […]

Autor: Agrostandard | 3 January, 2017 | 1 comentarii | 7294 vizualizari | 3 voturi

petre-grigore

In Romania, o mare parte din legumele de pe piata sunt aduse din import, mai ales in afara sezonului. Cauzele sunt cunoscute, nu are rost sa le mai aducem in discutie. Sunt insa si destule cazuri in care producatorii romani sunt de-a dreptul impiedicati sa intre pe rafturile magazinelor, invocandu-se tot felul de motive. Daca […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1672 vizualizari | 4 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1905 vizualizari | 3 voturi
22 Ian 2021 | 0 comentarii | 102 vizualizari | 2 voturi
19 Ian 2021 | 0 comentarii | 147 vizualizari | 2 voturi
»
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 2003 vizualizari | 1 vot
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1905 vizualizari | 3 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1785 vizualizari | 2 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1672 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard