Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Clubul Fermierilor Romani: Piata interna, prima optiune de vanzare la grau! Au fost contractate si vandute cantitati scazute!
Agrostandard | 25 August, 2020 | 0 comentarii | 281 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

grau_spiceReprezentantíi Clubul Fermierilor Romani (CFR) sustin ca la acest moment au fost contractate si vandute cantitati scazute de grau, iar siguranta alimentara a Romaniei nu este nici pe departe amenintata, din cauza secetei care a redus productia de grau din acest an. CFR “invita procesatorii sa îsi manifeste intentia de cumparare pentru asigurarea procesarii, pentru ca fermierii pot sustine cererea de grau pentru piata romaneasca”. O declaratie care vine sa linsteasca pe toata lumea, dupa ce sefii unor federatii si patronate din sector si-au exprimat îngrijorarea cu privire la asigurarea necesarului de grau pentru consum în acest an.

“Fermierii au vandut si vor continua sa vanda cu prioritate catre piata din Romania, în conditii echilibrate din punct de vedere al pretului, al conditiilor de plata si al conditiilor de calitate. Piata trebuie lasata sa se autoregleze, fara interventii si fara a crea panica”, se precizeaza în comunicat.

Impactul productiei scazute de cereale

Fermierii romani au un cost foarte ridicat al productiei în actualul an agricol din cauza secetei. Analiza financiara indica acumularea de datorii restante la creditorii care au finantat anul agricol 2019-2020, ceea ce conduce la tendinta fermierilor de a urmari maximizarea veniturilor prin asteptarea unor conditii mai bune la vanzare.

„Constatam în acest sens ca relativ cantitati scazute de grau au fost contractate si vandute. În ciuda secetei si a estimarii de recolta de 6,7 milioane de tone calculata de expertii Clubului (confirmata si prin raportul Departamentului de Stat pentru Agricultura al SUA), siguranta alimentara a Romaniei nu este nici pe departe amenintata, tinand cont de necesarul intern al Romaniei de maxim 180.000 tone / luna. De aici, rezulta un necesar de aproximativ 2,2 milioane tone consum intern anual”, se arata în comunicat.

Nivelul exporturilor de grau din Romania în anul 2020 se ridica la un maxim de 1,1 milioane tone fata de anul 2019, cand în aceeasi perioada de timp, iulie si august, au fost exportate 2,1 milioane tone Cuantificand necesarul intern si ceea ce s-a exportat, ajungem la nivelul de 3,3 milioane tone, dintr-un estimat de recolta de 6,7 milioane tone.

Jumatate din estimatul recoltat (3,4 mil tone) se afla în magaziile fermierilor, împreuna cu partea neachizitionata înca de procesatori din necesarul de 2,2 milioane tone destinat consumului intern.
La aceasta ora, din punct de vedere al competitivitatii, piata interna este peste cea de export si, în mod firesc, prima optiune de vanzare este piata interna. Pretul graului în portul Constanta (considerat referinta) este de 800 lei/tona.

Ca un exemplu, trebuie mentionata vanzarea efectuata cu cateva zile în urma în judetul Arges pentru piata locala, pentru care pretul de vanzare a fost de 845 lei /tona. Tinand cont ca din aceasta locatie pana la portul Constanta costul logistic este de 75 lei /tona, rezulta un pret al graului de 920 lei /tona.

Piata bazinului Marii Negre indica preturi mult mai mici din cauza presiunii de recolta ruseasca si ucraineana, a necesitatii vanzarii în diverse destinatii, cele doua tari fiind practic rezervoare de materie prima, în special Rusia, cu o productie estimata de 78 milioane de tone de grau.

Citeste si Paul Popescu, Clariant: Reteaua de furnizori va include 250 de fermieri din Oltenia, dar si din alte regiuni

O parte a exportatorilor s-au reorientat catre navele cu alte origini (Ucraina, Rusia), din cauza faptului ca fermierii romani nu au dorit sa vanda catre piata de export. Mai mult, au fost situatii în care a fost achizitionat grau din Ucraina si adus în Constanta pentru a încarca navele antamate deja contractual pentru export, exact din acelasi motiv, se precizeaza în comunicat.

Raportul navelor care au plecat, care sunt la operare, care asteapta ancorate în rada portului Constanta, precum si a celor care trebuie sa soseasca, ne arata din nou un nivel foarte scazut al exporturilor de grau din Romania. Conform ultimului raport naval pentru perioada 14 – 19.09.2020, suma cantitatilor de grau contractate ne indica un nivel de 119.700 tone de grau, o cifra extrem de mica comparativ cu anii precedenti.

Citeste si Dimitrie Musca, CAI Curtici: 7 tone de grau la hectar este o satisfactie pentru acest an!

În spatiile de depozitare detinute de fermierii membri în Clubul Fermierilor Romani, exista cantitati importante si suficiente de grau cu destinatie comerciala, iar CFR invita pe aceasta cale procesatorii sa îsi manifeste intentia de cumparare pentru asigurarea procesarii, pentru ca fermierii pot sustine cererea de grau pentru piata romaneasca.

Desigur, fermierii doresc o standardizare a parametrilor de calitate, o uniformizare si simplificare a lor conform pietelor internationale, precum si termene de plata competitive în acord cu normele comerciale ale pietelor importante, unde în mod normal termenul CAD (cash against documents) reprezinta un termen de plata de 48-72 de ore de la prezentarea facturii comerciale de marfa.

Fermierii au vandut si vor continua sa vanda cu prioritate catre piata din Romania, în conditii echilibrate din punct de vedere al pretului, al conditiilor de plata si al conditiilor de calitate. Piata trebuie lasata sa se autoregleze, fara interventii si fara a crea panica.
Interdictia de export din primavara a generat panica în randul fermierilor si a restrictionat accesul lor la un potential de valorificare mai mare cu circa 30 de euro pe tona de grau, în conditiile în care toate optiunile au fost excluse, în afara de procesarea interna.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

“Consideram ca un climat de business sanatos si sustenabil, bazat pe acuratete în analize, care functioneaza în conditii de profitabilitate mutuala, poate oferi fermierilor informatii pertinente, astfel încat acestia sa poata lua cele mai bune decizii pentru afacerile lor, pentru siguranta alimentara a Romaniei, chiar si în cele mai nefavorabile momente, precum cele din acest an marcat de efectele secetei asupra rezultatelor fermelor si ale pandemiei în plan economic si social”, se mai arata în comunicatul CFR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 616 vizualizari | 1 vot

mere

UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN isi exprima indignarea fata de modul in care Ministerul Agriculturii si ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au inteles cum sa ajute intr-un mod echitabil agricultura si fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinul si subventiile acordate fermierilor. Reluam integral comunicatul remis de UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN:

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 1 vot

fermeiri_dobrogea

Oare cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa ce au venit la Bucuresti sa discute cu oficialii din conducerea MADR?! Mai mult cu vorbe si promisiuni, decat cu ceva concret, am spune noi. Dar mai bine aflati singuri din comunicatul MADR: „Secretarul de stat George Scarlat a condus in data de 10 septembrie 2020, la […]

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 948 vizualizari | 1 vot

pb20

2020 a fost si este in continuare un an complicat cu o productie medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, in judetul Ialomita, de altfel, cea mai mica de cand se organizeaza Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb. La Ziua […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

ziua_porumbului2020

Ziua Porumbului va avea loc, in acest an, pe 10 septembrie la Orezu, judetul Ialomita, la ferma Elsit, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori. Numai ca de data aceasta, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul este organizat cu numar limitat de participanti din cadrul fermierilor – doar fermierii speakeri, reprezentantii companiilor partenere si […]

Autor: Agrostandard | 6 September, 2020 | 1 comentarii | 1209 vizualizari | 1 vot

4bd520e5b1fa85d680c5285ed7aae3eef26a404a15d9542b4a3890d6151947c7

Fabricile de conserve din Romania cauta cu disperare rosii pentru procesare, in conditiile in care oferta interna – doar 15.000 de tone, fata de un necesar de 350.000 de tone, nu conteaza practic. Pare incredibil, dar suprafata de rosii in camp s-a redus in ultimii ani pana la circa 700 ha, in lipsa unor ajutoare […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard