Cine are rapita poate sa dea lovitura, in 2019

Cine are rapita poate sa dea lovitura, in 2019

 

rapita18Seceta din 2018 a facut ca multi fermieri din sudul tarii, cel putin, sa fie nevoiti sa intoarca rapita in aceasta toamna. Drept urmare, este de asteptat ca anul viitor suprafetele cultivate cu rapita sa fie mai mici si in consecinta pretul sa creasca. Oricum, 2018 nu a fost un an foarte bun pentru aceasta cultura, raportat la anul anterior, media la hectar la nivelul intregii tari fiind de 2.300 kg, fata de aproximativ 3.000 kg, in 2017. Dupa cum arata datele din piata la acest moment, nici 2019 nu se intrevede un an extraordinar pentru agricultori cu o productie record, asa cum a fost in 2017. Din pacate, in aceasta toamna, fermierii care au semnat rapita s-au trezit ca aceasta nu a rasarit, fiind nevoiti sa o intoarca.

Citeste si Top producatori rapita, in 2017. Primul loc, ocupat de o ferma din Vrancea cu o productie de 6 to/ha

Se pare insa ca furnizorii de samanta au fost alaturi de agricultori, pentru nu i-au pus sa o plateasca, costurile reducandu-se astfel la lucrarile efectuate pentru pregatirea terenului.

„Eu am avut rapita pe 51 de hectare, insa cultura a rasarit foarte slab. Nu am putut sa risc, pentru ca ploaia de acum cateva zile nu a fost suficienta si era foarte riscant sa intru cu rapita asa in iarna. Am pus grau pana la urma”, ne-a declarat Cristian Lungu, un cunoscut fermier din localitatea Dascalu (judetul Ilfov).

Si aceasta dupa ce in vara a obtinut o recolta buna de pe cele 40 de hectare semanate in toamna lui 2017, media la hectar fiind de 3.600 kg. Au fost insa zone din tara, cum este Arad, de exemplu, unde media a fost si mai mare – in jur de 6.000 kg/ha. Cat despre pret, acesta s-a situat in jurul valorii de 1,5 lei/kg.

Citeste si Avertisment OIPA Legume-Fructe: Nu mai pune nimeni rosii pentru industrializare, in 2019

Printre fermierii care s-au confruntat cu aceeasi problema in aceasta toamna la rapita se numara si Ionut Olteanu, administratorul Agromad Crops, unul din cei mai mari cultivatori de rapita din Romania cu o suprafata de circa 4.000 ha de rapita, in general. In prima faza, Olteanu a intors circa 1.000 ha……Iar, din pacate, nu sunt singurele exemple de acest fel….

In 2017, Romania a inregistrat cea mai mare productie la rapita obtinuta vreodata in tara noastra, fiind atins un volum de 1,68 milioane de tone, cu o medie la hectar de 2.943 kg/ha.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *