“Chichita” care poate aduce subventii mai mari fermierilor romani

“Chichita” care poate aduce subventii mai mari fermierilor romani

 

pajisteMediul, protectia mediului si biodiversitatea sunt mai degraba cuvinte tabu pentru multi fermieri romani la acest moment. Ar trebui sa stie insa ca ele le pot aduce bani importanti in viitoarea programare financiara, cu conditia sa se si faca demersuri in acest sens. Ar putea fi chiar “cheia” unor subventii mult mai mari pentru fermierii romani dupa 2020, asa cum s-a intamplat in cazul agricultorilor din Franta sau Germania, de exemplu, in programul actual. Si pana la urma nici nu este ceva iesit din cale afara, pentru ca dupa cum bine stim exista deja fermieri in Romania care aplica tehnologii de ultima ora, folosesc echipamente de ultima generatie si sunt in pas cu ultimele noutati in ceea ce priveste substantele de protectia a plantelor. Mai trebuie doar sa o si ceara….

Pe de alta parte, nici nu putem ignora faptul ca in Romania zilelor noastre sunt si agricultori care n-au nimic de-a face cu toate aceste lucruri. Adevarul este ca fermierii nostri ar trebui sa acorde, in general, o atentie mai mare mediului si biodiversitatii, care sa recunoastem ca acum se afla undeva la coada pe lista prioritatilor. Pana la urma, chiar n-au nimic de pierdut, ci dimpotriva…

“Provocarea noastra acum este sa punem pe masa Ministerului Agriculturii un pachet eligibil de masuri care sa arate ce tipuri de produse de bunuri de mediu public genereaza fermierii si pentru care ei merita sa fie compensati….. Noi trebuie sa gasim acele cai, de fapt niste chichite in actuala faza de programare si sa generalizam la nivelul planului. Fermierii trebuie sa fie constientizati ca trebuie sa ceara sa se puna bani acolo (n.red- viitorul plan national strategic). Cei care fac investitii foarte mari astazi si isi cumpara utilaje foarte scumpe trebuie sa fie recompensati pentru lucruri pe care deja le fac“, sustine Alexandru Potor, presedintele FNGAL, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Ce inseamna produse de bunuri de mediu public?

In actuala programare se spune ca agricultura europeana este principalul gardian al mediului, adica agricultorii sunt primii chemati sa protejeze mediul in Europa. In acest context, a fost introdus conceptul de bun public de mediu, ceea ce a permis UE sa compenseze fermierii pentru eforturile realizate in vederea protejarii mediului, deoarece produc un bun public de mediu. Ei bine, acesta pare sa fie “secretul” subventiilor mari pe care le primesc fermierii din state precum Franta sau Malta, de exemplu, dupa cum spune Potor. Sa recunoastem ca, intr-adevar, ar fi pacat ca si agricultorii romani sa nu urmeaze aceasta cale, chiar daca ceva mai tarziu…

“Toate aceste bunuri publice trebuie introduse in viitoarea PAC ca produse, altele decat graul, vaca sau laptele…Fermierul face si produse de genul acesta. Smecheria este ca la nivel european fermierii francezi, germani etc au gasit metoda sa explice ca trebuie sa fie compensati, platiti pentru ca genereaza aceste bunuri publice”, mai spune Potor.

De ce n-am face-o si noi? Nu de alta, dar sunt destui fermieri in Romania care practica agricultura conservativa sau pentru care “no till” nu mai prezinta niciun fel de secret. Si de ani buni….
Si un ultim amanunt: fondurile alocate pentru mediu si clima in viitoarea programare (2021-2027) ar urma sa aiba o pondere de circa 40% din total sume atribuite pentru PAC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *