Rotatia culturilor a devenit de ceva vreme un cuvant tabu pentru multi dintre fermierii care fac agricultura in Romania, fie ca vorbim de agricultori mari sau mici. Din pacate, efectele au inceput sa se vada, iar daca se va merge in continuare pe acest drum urmarile vor fi dramatice. Cel mai bine se observa pe campuri, unde boli de care multi nu auzisera in urma cu cativa ani, fac prapad acum. Ca sa nu mai vorbim ca a devenit deja o practica obisnuita ca fermierii sa se aglomereze la recoltat, ceea ce duce la pierderi semnificative de productie. Un semnal de alarma tras de cercetatorii romani, care chiar si in al doisprezecelea ceas mai spera ca lucrurile vor intra pe fagasul normal.
„Stiu ferma cu 2500 ha care are in structura 3 plante: grau, porumb si rapita. Este criminal! Mai stiu ca de doi ani pierde un procent important din recolta atat la grau, cat si la rapita, pentru ca perioada de recoltat se suprapune si nu stiu ce sa recolteze mai repede. In zona noastra am avut si nesansa ca in perioada de recoltat rapita si grau sa avem o perioada ploioasa (jumatatea lunii iulie-sfarsitul lui iulie) si probabil efectele au fost cu adevarat foarte grave. Mi se pare inadmisibil sa reducem atat de mult structura culturilor, am ajuns sa facem rotatie excesiva, porumb – grau, grau-porumb. Aceasta rotatie nu se recomanda in tehnologiile de cultura, dar este noua moda si ne miram de ce avem atat de mult fuzarium pe porumb si grau”, a atras atentia Georgeta Dicu, director cercetare Expert Agribusiness in cadrul evenimentului „Ziua porumbului romanesc”.
Citeste si Sarpe la raft printre rosii la Kaufland Sfantu Gheorghe! Venea tocmai din Turcia
Adevarul este ca agricultorii ar trebui sa fie cu mult mai atenti la rotatia culturilor. Nu degeaba exista atatea studii si documentari de zeci si sute de ani care au demonstrat importanta ei. Asa ca atentie mare, pana nu va fi foarte tarziu…
„Cu toate eforturile ameliorarii tehnnicilor de genetica si de biotehnologie nu vom mai putea face fata presiunii si agresivitatii patogenilor. Cu cat noi oamenii intervenim mai mult si mai agresiv asupra solului, asupra bolilor si a daunatorilor, cu atatia patogeni, in special, se vor dezvolta rase mai noi si mai agresive care se vor raspandi cu o viteza uluitoare. Pana acum trei ani, multi dintre noi nu auzisera de mana florii soarelui si nici nu stiau cat de pagubitoare si cat de agresiva poate fi aceasta boala”, a declarat Dicu.
Din pacate, nu este singura boala care se raspandeste cu o viteza fantastica….
Expert Agribusiness a organizat, in data de 22 august, la Fundulea „Ziua porumbului romanesc”, ocazie cu care au fost prezentate in camp (loturi experimentale) performantele hibrizilor CERA – CERA 290, CERA 320, CERA 380, CERA 450, precum si ale altor doi hibrizi – 3401 si 3702. Lotul experimental a inclus si hibrizii romanesti din grupa EVO, care au avut rezultate foarte bune in 2018. La eveniment au fost prezenti numerosi fermieri, alaturi de nume importante din agribusiness-ul romanesc. (VP)