Cel mai mare deficit pe piata mondiala a zaharului din ultimii 11 ani

Cel mai mare deficit pe piata mondiala a zaharului din ultimii 11 ani

 

zaharDeficitul de zahar la nivel global se apropie vertiginos de 10 milioane tone in sezonul 2019/2020, cu circa patru milioane tone mai mult fata de estimarea din noiembrie anul trecut. Este vorba despre cel mai mare deficit de zahar pe plan mondial, dupa sezonul 2008/2009, cand a fost inregistrat un nivel de peste 11 milioane de tone. Estimarea Organizatiei Internationale a Zaharului (ISO) era de sase milioane tone. Cei doi factori esentiali care au determinat aceasta situatie sunt, pe de o parte, scaderea semnificativa a productiei, pe de alta parte, pretul in scadere constanta in ultimii noua ani.

Productia mondiala de zahar este sustinuta, in principal, de cei doi mari jucatori, India si Brazilia, care au avut, in sezonul trecut, productii de 36 milioane, respectiv 30 milioane tone.

Scaderea actuala a stocurilor se explica prin faptul ca Brazilia si-a orientat o mare parte din productia de trestie de zahar, de pe cele opt milioane hectare cultivate, catre industria etanolului. Decizia brazilienilor se datoreaza pretului mult mai mare pe care il obtin la etanol. Diferenta fata de zahar este de 30-40 dolari pe tona. Productii mai mici sunt prognozate si pentru India in acest sezon.

Citeste si Patronii Dedeman intra in actionariatul Purcari

Thailanda, care este al doilea mare exportator global, dupa Brazilia, estimeaza, de asemenea, o productie in scadere cu 28%. Este cel mai mic volum din ultimii ani, tot din cauza secetei. Prin urmare, vor scadea si exporturile, de la 11 milioane tone, in sezonul precedent, la 6-7 milioane tone.

Evolutia preturilor la zahar in ultimii 11 ani

• 11 centi/livra – mai 2009
• 33 centi/livra – februarie 2011
• 14 centi/livra – martie 2020.

ISO estimeaza pentru sezonul 2019/2020 o productie globala de circa 167 milioane tone, in scadere cu 4,8% fata de sezonul precedent. Volumul este insa insuficient pentru a asigura consumul mondial, estimat la peste 176 milioane tone, mai mare cu 1,3% fata de perioada anterioara.

Scaderea pretului, de la 15,5 centi/livra, in luna februarie anul curent, la 14 centi pe livra acum, se explica prin reducerea tranzactiilor pe pietele mondiale de marfuri, in mare parte cauzate de epidemia de coronavirus. Pretul zaharului revenise pe crestere, dupa luna octombrie 2019, tendinta care s-a mentinut pana la inceputul acestui an.

In urma cu 11 ani, pretul zaharului atingea 16 centi pe livra (mai 2009) la Bursa din New York, cel mai mare nivel dupa vara 2006. Varful a fost atins, insa, in februarie 2011, cand cotatia a crescut pana la 33 centi pe livra.

Sursa: Adevarul financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *