Conditiile meteo extreme din acest an au afectat serios productia de legume din mai multe state europene. Specialistii vorbesc de cel mai prost sezon din ultimii 40 ani, ceea ce creaza toate premisele unei crize pe piata. Vizate sunt in special, leguminoasele, dar si alte culturi precum ceapa sau spanacul. De altfel, in unele tari, criza se manifesta deja. 2018 este al treilea an consecutiv, cand sectorul s-a confruntat cu probleme serioase legate de vreme, productia redusa producand perturbari mari in aprovizionarea unitatilor de procesare, in mod special in sectorul legumelor congelate si conservate.
“Pierderile de productie din camp au condus la livrari reduse si neregulate de legume proaspete catre fabricile de prelucrare, urmarile fiind cresterea costurilor de producție si reducerea produselor prelucrate. Reduceri semnificative ale randamentelor de camp sunt raportate pentru mazare, variind de la 20 pana la 50%, fasole, pierderi de pana la 50%. La ceapa, pierderile se inregistreaza intre 15 si 50%; de asemenea, sunt afectate si culturile de dovlecei si spanac. In multe regiuni, semanarea a doua culturi: spanac, fasole sau conopida, pur si simplu nu este posibila din cauza secetei”, se arata intr-un comunicat al PROLEF (Organizatia Europeana a Procesatorilor din sectorul de legume si fructe).
Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”
Ingrijorare mare exista si pentru culturile de toamna: varza rosie si alba, varza de Bruxelles, prazul si kalele…
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 0 comentarii | 350 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 1 vot

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1670 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 1 vot

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, promite impozit zero pe salariul minim, incepand cu 2022, in agricultura, un sector in care sunt salarii mici si evaziunea fiscala este foarte mare. Adica cu un an mai tarziu decat se astepta toata lumea… “Impozitul zero pe salariul minim este cea mai buna masura pe care o […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2021 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 1 vot

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) considera reprobabila si in afara prevederilor legale implicarea numelui institutiei in girarea unor informatii eronate referitor la consumul de alimente neambalate. Nu este prima data cand in piata sunt promovate spoturi publicitare in care se spune ca produsele neambalate nu sunt sigure pentru consum. ANSVSA a […]