Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
CE vrea un continut mai mic de acrilamida in produsele alimentare. E cancerigena!
Agrostandard | 28 July, 2017 | 0 comentarii | 398 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

acrilamidaReprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena in alimente. Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu”.

Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intârziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.

Etape urmatoare
Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.

Context
Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata. In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta stârnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.

Citeste si Consumul de carne de porc, la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, in Germania

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

three − 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 July, 2018 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot

danone

Consumul de iaurt este inca destul de scazut, in Romania, comparativ cu alte tari. Un roman consuma aproximativ 6,6 kg de iaurt pe an, adica de 3,4 ori mai putin fata de vecinii de peste Dunare, bulgarii, care sunt cei mai mari consumatori din Europa cu 23 kg pe an. Mai bine decat noi stau […]

Autor: Agrostandard | 17 July, 2018 | 0 comentarii | 384 vizualizari | 1 vot

Natalia Gelshtein-Kiss

Danone Romania a inregistrat in 2017 rezultate financiare pozitive, care consolideaza o pozitie profitabila ce permite companiei sa continue investitiile locale in acest an. Cifra de afaceri s-a ridicat la 497 milioane lei, crescand cu aproximativ 3% in comparatie cu anul 2016. Compania are planificate investitii de 2 mil. euro pentru perioada 2017-2018, sumele alocate […]

Autor: Agrostandard | 17 July, 2018 | 0 comentarii | 1618 vizualizari | 1 vot

VALENTINO

In localitatea Toboliu din judetul Bihor va fi inaugurata, vineri, in prezenta ministrului Agriculturii, Petre Daea si a directorului AFIR, Adrian Ionut Chesnoiu, o investitie unica pentru partea de nord si nord-vest a tarii. Este vorba de o sera care se intinde pe o suprafată de peste 2.500 mp si dispune de tehnologie olandeza de […]

Autor: Agrostandard | 15 July, 2018 | 0 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

peste

Productia de peste la nivel global va continua sa creasca in urmatorii zece ani, chiar daca cantitatea de peste capturata in salbaticie s-a stabilizat, iar dezvoltarea intensa a acvaculturii este acum temperata, se arata intr-un nou raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Ultima editie a raportului The State of World Fisheries […]

Autor: Agrostandard | 11 July, 2018 | 0 comentarii | 2759 vizualizari | 2 voturi

rosia gigant

Oltenii sunt recunoscuti ca fiind mari legumicultori si nu mai mira pe nimeni faptul ca aproape an de an bat recorduri. Si in 2018 se intampla la fel. Cea mai mare rosie din productia de anul acesta, realizată prin Programul Tomata, a cantarit 1,3 kg si a fost obtinuta de familia Spanu din localitatea Doba, […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Stupul inteligent | SIMbee



bad politics

2018 © Agrostandard