Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
CE vrea un continut mai mic de acrilamida in produsele alimentare. E cancerigena!
Agrostandard | 28 July, 2017 | 0 comentarii | 669 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

acrilamidaReprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena in alimente. Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu”.

Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intârziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.

Etape urmatoare
Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.

Context
Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata. In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta stârnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.

Citeste si Consumul de carne de porc, la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, in Germania

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

14 − ten =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 November, 2019 | 0 comentarii | 148 vizualizari | 1 vot

olt1

Suceava si Cluj sunt singurele doua judete curate de pesta porcina africana, la acest moment, a anuntat, vineri seara, la Izbiceni (judetul Olt) ministrul Agriculturii Adrian Oros. Din cauza pestei, a fost demis si seful ANSVA Geronimo Branescu, ale carui atributii au fost preluate de catre Csutak Nagy Laszlo, vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 164 vizualizari | 1 vot

minea

In Romania, toata lumea bate moneda pe produsul romanesc, dar oare chiar poate fi numit romanesc in conditiile in care se aduce carne din import la greu, iar retetele sunt o creatie a tehnologilor. La romani, criteriile care dicteaza alegerile consumatorilor sunt calitatea si pretul si nicidecum patriotismul, sa fim seriosi. Cat despre retail, s-a […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 88 vizualizari | 1 vot

schloer

Schimbarile climatice, migratia accentuata, dar si dificultatile crescânde de a produce suficienta apa pentru irigatii sunt doar câteva din provocarile actuale care trebuie luate serios in calcul si analizate consecvent de specialistii preocupati de viitorul agriculturii. De aceea, considera specialistul in geopolitica Hardy Schloer, „este nevoie sa aplicam instrumente de inteligenta artificiala pentru luarea deciziilor […]

Autor: Agrostandard | 13 November, 2019 | 0 comentarii | 98 vizualizari | 1 vot

romanianfood

Pe 15 noiembrie 2019, BusinessMark va invita la cea de-a VII-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference”, eveniment ce va avea loc la JW Marriott Hotel Bucuresti. Agricultura are o pondere importanta din PIB-ul României, chiar daca, pe fondul transformarii economiei românesti, ponderea in economie s-a diminuat in ultimele decenii. Cu toate acestea, agricultura […]

Autor: Agrostandard | 8 November, 2019 | 0 comentarii | 106 vizualizari | 1 vot

panda1

Preparatele vegane reprezinta unul dintre cele mai interesante segmente de piata in domeniul alimentar, cu o crestere de 7 ori, in 2018, si de 40 de ori fata de anul 2017, potrivit estimarilor platformei de comenzi si livrare de mancare foodpanda.ro, detinuta de Delivery Hero Romania. Cat despre 2020, prognozele privind vanzarile penru 2020, acestea […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Oct 2019 | 0 comentarii | 791 vizualizari | 3 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 596 vizualizari | 3 voturi
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2057 vizualizari | 3 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6221 vizualizari | 2 voturi
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2057 vizualizari | 3 voturi
»
24 Aug 2019 | 0 comentarii | 1879 vizualizari | 1 vot
»
14 Sep 2019 | 0 comentarii | 1340 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2019 © Agrostandard