Reprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena in alimente. Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu”.
Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intârziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.
Etape urmatoare
Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.
Context
Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata. In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta stârnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.
Citeste si Consumul de carne de porc, la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, in Germania
Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 15 February, 2019 | 0 comentarii | 97 vizualizari | 1 vot

AFIR a deschis astazi (n.red – 15 feb.) sesiunea de primire a proiectelor de investitii aferente submasurii 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). „Deschidem ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru submasura 4.1a destinata exploatatiilor pomicole, pentru care am obtinut o majorare a fondurilor […]
Autor: Agrostandard | 13 February, 2019 | 0 comentarii | 1731 vizualizari | 1 vot

Cresterea porcului in Romania trece printr-unul din cele mai grele momente de dupa Revolutie, din cauza pestei porcine africane. In doar sapte luni, productia interna s-a redus cu circa 20%, ajungand la acest moment sa asigure undeva la 30% din consum, in timp ce pretul carnii de porc la poarta fermei s-a prabusit la 3-3,5 […]
Autor: Agrostandard | 13 February, 2019 | 0 comentarii | 52 vizualizari | 1 vot

Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care Central Bottlings Company Ltd (proprietarul Tuborg) achizitioneaza de la Molkerei Alois Muller GmbH & CO KG participatia detinuta de acesta la capitalul Muller Dairy Ro SRL. In acest fel, The Central Bottlings ramane unic actionar al companiei Muller Dairy Ro SRL, informeaza Consiliul
Autor: Agrostandard | 13 February, 2019 | 0 comentarii | 125 vizualizari | 1 vot

Cartofii s-au scumpit cel mai mult in luna ianuarie, inregisrand o crestere de pret de 10,02% fata de decembrie 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in conditiile in care oferta pe piata este tot mai scazuta. In topul scumpirilor se mai afla alte legume si conserve de legume (7,88%), fructe proaspete (3,91%), dar […]
Autor: Agrostandard | 13 February, 2019 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 1 vot

Cererea de seminte din soiurile traditionale romanesti a fost mai mare in acest an la Statiunea de cercetari legumicole Buzau cu peste 20% fata de anul trecut, dupa cum a declarat, directorul unitatii, Constantin Vlad. De asemenea, vor fi plantate cu circa 20-30% mai multe rasaduri, deoarece anul trecut nu au putut fi onorate toate […]