Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Ce se intampla cu banii pentru despagubirile la seceta? Se suplimenteaza corespunzator bugetul MADR, sustine Oros!
Agrostandard | 14 August, 2020 | 0 comentarii | 315 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

guvernCand toata lumea asteapta cu sufletul la gura rectificarea bugetara in speranta ca se vor aloca banii promisi pentru plata despagubirilor la seceta, apar tot felul de informatii ca nici nu mai stii ce sa crezi, ba sunt bani, ba nu sunt, o intreaga nebunie… Ba chiar ProAgro cere demisia Guvernului. Pe seara, ministrul Adrian Oros da asigurari ca se suplimenteaza bugetul MADR…

Seceta mare, caldura la fel si nervi intinsi la maximum…

Cel mai bine, cititi si va edificati singuri, poate intelegeti ceva:

Alianta pentru Agricultura si Cooperare: Alocarea bugetara pentru cele 1,2 miliarde de lei necesari despagubirilor pentru seceta sa fie redirectionata doar catre plata acestor despagubiri!

Comunicat
„Alianta pentru Agricultura si Cooperare informeaza fermierii si persoanele interesate asupra situatiei incerte provocata de proiectul de rectificare bugetara programat spre adoptare in sedinta publica din 14.08.2020, orele 17:00.

In aceasta dimineata am intrat in posesia documentului in lucru privind proiectul de rectificare bugetara si neidentificand suma de 1,2 miliarde de lei, necesara efectuarii platilor catre fermierii afectati de seceta extrema, am transmis catre Guvern, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Agriculturii adresa pe care o atasam si in care solicitam expres ca sumele de bani pentru despagubirile de seceta sa fie alocate si platite fermierilor afectati!

Scrisoarea a fost transmisa la orele 12:00 iar in cadrul comunicatului de presa sustinut de domnul premier, Ludovic ORBAN la orele 13:00 acesta a dat asigurari ca “Vom asigura banii necesari din bugetul Ministerului Agriculturii pentru a plati despagubirile pe care le-am anuntat pentru fermierii ale caror suprafete au fost afectate de seceta. Bugetul Ministerului Agriculturii este un buget care are mai multe categorii de cheltuieli. Nu trebuie sa existe o corespondenta intre suma care urmeaza a fi platita pentru despagubirile catre fermieri si cresterea bugetului Ministerului Agriculturii. Sigur ca voi mai analiza o data. Rectificarea bugetara este obiectul unei dezbateri in Guvern. Asta este un proiect care este public in momentul de fata, in transparenta, dar decizia finala o vom lua in cursul acestei seri”.

Salutam interventia Primului Ministru si facel un apel public catre responsabilii din ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante ca alocarea bugetara pentru cele 1,2 miliarde de lei necesari despagubirilor pentru seceta sa fie redirectionati doar catre plata acestor despagubiri, chiar daca in proiectul de rectificare bugetara sumele apar pe alte categorii de cheltuieli.

Solicitam public asigurari ca aceste sume nu vor fi redirectionate catre alte categorii de cheltuieli, in caz contrar trebuie sa va asumati raspunderea politica pentru lipsa adoptarii unor masuri urgente care ar putea salva de la faliment un numar semnificativ de fermieri!”

Semneaza:
Alianta pentru Agricultura si Cooperare, isi mentine pozitia expusa in Scrisoarea atasata comunicatului si transmisa institutiilor de resort.
Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – ,,PRO AGRO”
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ,,LAPAR”
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania – ,,APPR”

Mai jos aveti si comunicatul ProAgro

ProAgro: Solicitam distribuirea, de urgenta, a sumelor reprezentand despagubiri pentru seceta asa cum au fost promise fermierilor, in caz contrar solicitam demisia Guvernului condus de Ludovic Orban.

„In conditiile in care aflam ca Guvernul a decis sa redirectioneze fondurile pentru fermierii afectati de seceta, desi aceste fonduri au fost promise de catre Primul Ministru Ludovic Orban, fermierii, prin intermediul Federatiei PRO AGRO solicita demisia echipei guvernamentale.

Desi aceste fonduri au fost acceptate de catre Comisia Europeana si au fost promise de catre Guvern la intalnirea din data de 2 Iulie, impactul sever al secetei fiind unul extrem, fermierii aflandu-se in imposibilitatea de a continua activitatea, din parcurgerea documentelor publicate de Ministerul Finantelor ca fundamentare pentru rectificarea bugetara constatam ca sumele destinate despagubirilor au fost redirectionate.

Consideram, in aceste conditii, ca fermierii au fost mintiti de catre guvernanti, intr-o perioada extrem de dificila pentru acestia, riscul insolventei sectorului vegetal fiind unul crescut, sectorul fiind de importanta strategica pentru securitatea alimentara a Romaniei. Consideram ca in acest moment sectorul vegetal al agriculturii romanesti a fost abandonat de catre guvernanti, chiar daca acest sector sustine toate celelalte sectoare de activitate si chiar daca este cel mai vulnerabil sector de activitate in fata schimbarilor climatice.

Solicitam distribuirea, de urgenta, a sumelor reprezentand despagubiri pentru seceta asa cum au fost stabilite in mod initial, in cuantumurile stabilite initial, asa cum au fost promise fermierilor, in caz contrar solicitam demisia Guvernului condus de Ludovic Orban.

Cu deosebita consideratie,
Presedinte PRO AGRO Arion IONEL”

ANUNT MADR, ora 19.00

Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, îi asigură pe toți fermierii care au fost afectați de secetă că vor primi despăgubirile promise!
‼️Astfel, în urma rectificării bugetare ce este supusă aprobării în cadrul Ședinței de Guvern care este în desfășurare, bugetul MADR va fi suplimentat corespunzător.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 124 vizualizari | 1 vot

APAR

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]

Autor: Agrostandard | 4 November, 2020 | 0 comentarii | 161 vizualizari | 1 vot

legume

Dupa ce a reusit sa cultive legume romanesti pe 60 ha in ferma proprie de la Ciolpani, Cooperativa Tara Mea anunta ca are, incepand cu luna noiembrie, inca cinci cooperative membre reprezentand cei mai importanti producatori de legume si fructe din bazine cunoscute ale tarii – Vidra, judetul Ilfov, Lunguletu – Dambovita, Hunedoara, Ilfov si […]

Autor: Agrostandard | 15 October, 2020 | 0 comentarii | 445 vizualizari | 1 vot

nicu vasile_lapar

Nicu Vasile, presedintele LAPAR, a declarat la BucharestFoodSummit ca doar 1% din fermierii din Romania fac parte dintr-o forma asociativa, ceea ce si explica multe despre situatia actuala a agriculturii romanesti, despre lipsa puterii de negociere a fermierilor in fata autoritatilor, dar si a comerciantilor.

Autor: Agrostandard | 13 October, 2020 | 0 comentarii | 472 vizualizari | 1 vot

tomata_minimis

In contextul in care, la inceput de an, Romania importa masiv legume, Cooperativa Tara Mea a reusit sa livreze in acest sezon peste 10. 000 de tone de legume romanesti, sustinand astfel productia si asigurand supravietuirea a peste 300 de fermieri autohtoni, se arata intr-un comunicat al Cooperativei Tara Mea. Productia autentic romaneasca a constat […]

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 204 vizualizari | 1 vot

copa- cogeca

Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania APPR, organizatii din sectorul agro-alimentar al Romaniei reunite in cadrul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare au […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard