Ce s-a intamplat in 2018 in sectorul agro-alimentar? Am aflat la „Romanian Food and Agribusiness Conference”!

Ce s-a intamplat in 2018 in sectorul agro-alimentar? Am aflat la „Romanian Food and Agribusiness Conference”!

 

foodrBusinessMark a organizat in data de 9 noiembrie cea de-a VI-a editie a conferintei ‘Romanian Food & Agribusiness Conference’ la Hotel Radisson Blu, Bucuresti. La eveniment au fost prezenti specialisti din business-urile domeniului agricol, care au dezbatut subiecte de actualitate cu care se confrunta jucatorii din acest sector. In deschidere am discutat cu Camelia Iliescu – Director, Directia LEADER, Masuri de Mediu si Clima, Investitii Directia Generala Dezvoltare Rurala – AM PNDR, care ne-a prezentat situatia actuala in ceea ce priveste rata de absorbtie a Programului National de Dezvoltare Rurala.

‘De la lansarea PNDR pana in prezent, au fost efectuate plati (FEADR si Buget de stat) in valoare publica de 3,7 miliarde euro. Din aceasta valoare, doar valoarea platilor efectuate din FEADR catre beneficiarii tuturor masurilor este de 3,3 miliarde euro, rezultand un grad de absorbtie FEADR de 40,2%’, sustine Camelia Iliescu.

Ca obiective strategice, programul PNDR 2014-2020 isi propune restructurarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole, care se traduce prin competitivitate; gestionarea durabila a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice; precum si, diversificarea activitatilor economice, crearea de locuri de munca, imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale, guvernanta locala.

Claudiu Coada – Director al Directiei Active Fizice, AFIR a completat discutia alaturi de Camelia Iliescu adaugand ca in perioada urmatoare submasura 4.1 se va deschide sub program pomicol, iar posibilitatea de realocare pe sectorul vegetal este aproape imposibila, intrucat disponibilul a avut parte de supracontractatare de 20%. De asemenea, el a prezentat cateva detalii despre aplicatia inovativa lansata pentru telefonie mobila dedicata consumatorilor de produse alimentare certificate calitativ la nivel national si european.

Astfel, aplicatia CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate, permite utilizatorilor sa gaseasca, in timp real, produse alimentare certificate in zona in care se afla, precum si detalii complete referitoare la producator si la retetele utilizate. Momentan, aceasta inglobeaza 800 de producatori agricoli.

Cel de-al treilea speaker, Ramona Ivan – Director Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC BANK a adus in discutie solutiile de finantare pentru sectorul agricol si anume, produsele dedicate dezvoltarii si sustinerii rurale fermierilor conform OUG 43/2013: Creditele de investitii – achizitia de terenuri cu destinatie agricola, in vederea exploatarii, finantarea investitiilor in domeniul agricol (inclusiv achizitia de animale de reproductie si investitii in acvacultura).

Perioada de creditare este de max. 84 luni in cazul finantarii investitiilor in domeniul agricol si de max. 180 luni in cazul achizitiilor de terenuri cu destinatie agricola. Creditele pentru finantarea capitalului de lucru – finantarea activitatii curente privind productia agricola si piscicola, inclusiv pentru achizitia de animale pentru comercializare. Perioada de creditare este de maximum 36 luni, iar perioada de gratie este de maximum 12 luni. Creditele acordate beneficiarilor PNDR 2014-2010 si POPAM 2014-2020 – finantarea proiectelor de investitii sprijinite prin aceste programe, prin intermediul produselor de finantare pentru accesarea de Fonduri Europene (Credite de investitii, Linii de credit pentru investitii si Credite Punte).

Ramona Ivan adauga faptul ca toate aceste produse de creditare beneficiaza de garantia Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), de pana la 80% din valoarea creditului, iar dobanda aferenta creditelor este una avantajoasa, fiind stabilita in functie de ROBOR 6M la care se adauga o marja de numai 1,95 p.p. pentru creditele cu o valoare de pana la 3 mil. euro.

Paul Eduard Kmen – Director General Adjunct, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a abordat subiectul ratei de absorbtie, acesta fiind de 96% de la infiintarea PNDR, cu plati realizate catre fermieri de 23 milioane de euro. ‘In 2017, APIA a platit catre fermieri 800 mii de euro, dintre care 200 mii pe masuri de piata. Acestea plati sunt realizate din trei tipuri de fonduri – Fondul European de Garantare Agricola; Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala; si bugetul national. In 2018, APIA e in plina campanie de plata a avansului pentru cererile depuse in 2018 si pana acum am platit peste 500 mii de fermieri, aproximativ 600 milioane de euro. Obiectivul nostru este sa atragem fonduri europene cat mai multe, sa fim usor de gestionat din punct de vedere al fermierului, iar banii sa ajunga la timp atunci cand e nevoie’.

Sorin Minea – Presedinte ANGST, Presedinte ROMALIMENTA a vorbit despre comertul intracomunitar de carne din urmatoarea perioada si cazurile de pesta porcina din Romania. ‘Nu suntem in stare sa vindem in comunitatea europeana din cauza legislatiei si a restrictiilor de pe piata romaneasca. Mai mult decat atat, materiile prime din carne cumparate din Romania sunt cu 10% mai scumpe decat cele cumparate din comunitatea europeana.’

Sorin Minea a mentionat si o scurta istorie a aparitiei pestei porcine: ‘Pesta a aparut demult in Africa, iar apoi a patruns in Europa – Spania, Portugalia, Sardinia. Spania s-a luptat 31 de ani cu pesta porcina, Portugalia 18 ani – cu ajutorul maselor de biosecuritate, practica care in Romania nu poate fi implementata, iar Sardinia dupa 50 de ani de lupta cu acest virus, s-a conformat. In Romania, pesta porcina sare dintr-o comuna in alta sau dintr-o regiune in alta, iar principalul vinovat e omul. Nu poti izola curtea omului – fie lichidezi toate efectivele din zona, fie dai uitarii povestea. Singura solutie din punctul meu de vedere, in momentul de fata este o lege foarte clara’.

Am continuat discutiile alaturi de Florin Capatana – Vicepresedinte, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, care ne-a vorbit despre inovatia produselor din domeniul agricol: ’Toate produsele pe care dvs. le puneti pe piata nu fac decat sa aduca un suflu nou. Am fost acuzati de-a lungul verii din cauza comertului pe care il facem cu produsele agricole, merele din Polonia. Ce-au facut ei si nu am facut noi? Diferenta consta in modul in care au fost sprijiniti de autoritati. Au inceput sa faca reconversie cu toate culturile lor de mere, acces la bani din partea autoritatilor, care sa ii ajute sa creasca si sa isi gaseasca loc pe piete, altele decat cele poloneze. Dupa ’96 cand unul din retaileri a venit in Romania si a facut ca zona Poloniei sa fie brusc interesata de dezvoltarea retail-ului in zona de est, la noi resursele fiind limitate. Intr-adevar, marii distribuitori comercianti din Romania lucreaza greu, insa lucreaza cu producatori locali si ne dorim sa facem impreuna cu programele care au fost dezvoltate ca progresul sa fie accesibil tuturor.’

Urmatoarea invitata, Bibiana Stanciulov – CEO, Sonimpex Topoloveni a vorbit despre cum poti construi un brand 100% romanesc si ce eforturi presupune intreg procesul. Poti vizualiza intreaga interventie aici: https://goo.gl/i5ZHJC.

Bianca Vlad – Tax Advisory Partner, MAZARS Romania a vorbit despre aspectele fiscale din sectorul agricol: arenda, pierderi, regimul fermierilor, taxarea inversa si problemele ridicate de autoritatile fiscale. ‘Incepand de la 31 decembrie 2018, taxarea inversa la cereale si plante tehnice este de 9%. In aceasta categorie se incadreaza: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele; apa pentru irigatii in agricultura; ingrasaminte si pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii; prestari de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol.’

Alaturi de Sebastian Anghel – Director Vanzari, Multi Data Soft am discutat aspecte despre inovatia tehnologica in sectorul agricol, acesta prezentand o solutie aplicabila pentru business-urile din acest domeniu. Sebastian a adus in discutie unul dintre studiile de caz ale companiei: dintre nevoile clientului se numara agregarea mai multor surse de date, administrarea si sincronizarea automata a datelor, analiza informatiilor, crearea de rapoarte de catre echipa de business si durata mica a proiectului. Ca raspuns la aceasta cerere, solutia livrata a inclus: Oracle Universal Credits, Oracle Data Integrator si servicii de consultanta., dintre beneficii numarandu-se: provizionarea rapida a serviciilor Oracle PaaS / IaaS, integrarea facila a mai multor surse de date, sincronizare de date la diferite intervale de timp, administrarea automata a datelor si analiza acestora, productivitatea marita prin crearea de rapoarte de catre echipa de business si utilizarea echipamentelor mobile pentru vizualizarea analizelor.

Dorin Cojocaru – Presedinte Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui a fost alaturi de noi la ‘Romanian Food & Agribusiness Conference’ si am dezbatut impreuna situatia actuala de pe piata lactatelor din punct de vedere al consumului, insa au fost aduse in discutie inclusiv aspecte ce tin de investitia intr-un business in industrie.

‘Daca vreti sa investiti in piata laptelui, nu uitati ca este o piata foarte volatila. Pentru a intra in comertul civilizat al industriei este nevoie de o investitie de minimum 2-3 milioane de euro. Indreptati-va atentia catre laptele de oaie, ciobanii nu mai dispun de mulgatori la stana. In ceea ce priveste laptele de vaca, asigurati-va un procent de 40% pentru ferma proprie.’

Cojocaru a mai adaugat faptul ca produsele lactate se vor scumpi din cauza cresterii costurilor de transport, a lipsei infrastructurii rutiere si a cresterii salariului minim, care oricum nu a fost bugetat de nimeni pe anul 2018.

La final, ni s-a alaturat Laurentiu Gioroc – Manager Colectare Materie Prima Planificare, Friesland Campina care a vorbit invitatilor despre implicarea organizatiei in programele de sustinere a fermierilor romani. Prin Programul Start de Dezvoltare a Fermierilor in Romania (2016), organizatia isi propune cresterea cantitatii si calitatii laptelui la fermele partenere din Ardeal. Implementarea a cuprins training-uri, cursuri teoretice si practice, vizite la ferme din Olanda (ale fermierilor romani, ale echipei de colectare materie prima), probe de siloz si programul pilot Farm management.

Ce au aflat direct de la fermierii intorsi din vizita din Olanda: lipsa fortei de munca este un aspect ce ii afecteaza direct pe fermieri, dorinta de dezvoltare este din ce in ce mai mare, diferentierea hranei in functie de starea fiziologica a vacilor (lactatie/repaus) este foarte importanta, insa doar o parte dintre fermieri implementeaza sistemul corect. Curatarea ogloanelor si fermele tehnologizate sunt aspecte care trebuie luate in calcul cat mai rapid posibil.

Partenerii evenimentului sunt: MULTI DATA SOFT ORACLE Gold Partner, MAZARS, CEC BANK, AVIS, Rent for Comfort.

Eveniment organizat cu sustinerea: Frech Chamber of Commerce and Industry in Romania: CCIFER, Netherlands-Romania Chamber of Commerce: NRCC, British Romanian Chamber of Commerce: BRCC, Bilateral Chamber of Commerce Bulgaria-Romania: BCCBR, Zelist Monitor.
Radio-ul oficial al evenimentului: Europa FM.

Parteneri media: AGERPRES, Business24, Stiriagricole.ro, Administratie.ro, Global Manager, aktual24.ro, Gazeta de Agricultura, Agrostandard, Gazeta de stiri, Curierul National, Moneybuzz, DeBizz, FEMEI IN AFACERI, Financial Market, Antreprenor in Romania, Financiarul.ro, New Money, SpatiulConstruit.ro, PRbox.ro, Rbe Connect, PRwave, Jurnalul de Afaceri, Ziare.com, IQads, SMARK, 1asig.ro, Agroazi.ro, Social Media Romania, Monitorul de Fagaras, MATEK, Ziarul Clujean, Cargo Magazin, Portal Management, Inturda.ro, InfoOradea, REVISTA BULEVARD, Transilvania Business, Lumea Satului, Avocatura, Bursa, Energynomics.ro, Auto Motor si Sport, Revista Piata, Tranzit, Cotidianul Agricol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *