Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca
Agrostandard | 7 May, 2017 | 2 comentarii | 2325 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

masline90% din celulele sistemului imunitar se gasesc in sistemul digestiv. 40% din maslinele analizate sunt colorate artificial! 9 tipuri de aditivi alimentari in maslinele analizate! Masline conservate cu 5 aditivi!, acestea sunt principalele concluzii ale studiului privind calitatea maslinelor realizat de catre expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) in cadrul Campaniei Nationale de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse cu o incarcatura chimica mare si care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a analizat, in ultima decada a lunii aprilie anul curent, 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla. Ei au ajuns la concluzia ca ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de masline analizate sunt urmatoarele: masline recoltate cn diferite etape de coacere a fructelor, apa, sare de mare, sare, ardei murat, usturoi, ardei rosu, migdale, ansoa, coriandru, ulei de floarea soarelui, boia iute, boia dulce, cimbru, piper macinat, plante aromatice si otet. Cantitatea neta de masline din ambalajele analizate variaza intre 40% si 60%.

In cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de masline analizate, situatia se prezinta astfel:
 65% din sortimentele de masline analizate contin acid lactic;
 60% din sortimentele de masline analizate contin acid citric;
 45% din sortimentele de masline analizate contin acid ascorbic;
 35% din sortimentele de masline analizate contin gluconat feros;
 20% din sortimentele de masline analizate contin alginat de sodiu;
 15% din sortimentele de masline analizate contin glutamat de sodiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin lactat feros;
 5% din sortimentele de masline analizate contin sorbat de potasiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin benzoat de sodiu.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E211 – benzoat de sodiu, conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena.
E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.
E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.
E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.
E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

2 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

4 × 3 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 1140 vizualizari | 1 vot

porcine

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, sustine ca schema europeana de ajutor de criza nu poate fi accesata de fermierii romani afectati de pesta porcina africana pentru ca reprezinta o „masura de ultim resort”. „Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor de porcine din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 61 vizualizari | 1 vot

penes-curcanul

Brandul Penes, detinut de producatorul de carne de curcan Galli Gallo, a fost achizitionat de Bravcod, intr-o tranzactie in valoare de 20 de milioane de euro. Tranzactia a fost finalizata de administratorul judiciar CITR in aceasta vara, conform planului de reorganizare aprobat de creditoriin procedura de insolventa a companiei. Galli Gallo s-a redresat printr-un plan […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 1319 vizualizari | 1 vot

rosie matca

Programul Tomata a adus sume importante (de ordinul milioanelor de euro!) in doua localitati renumite in Romania pentru rosiile produse aici. Este vorba de Matca (judetul Galati) si Izbiceni (Olt), unde numarul beneficiarilor – vorbim de Ciclul I – se apropie de 1200, respectiv 900, potrivit informatiilor din piata. De altfel, judetele Olt si Galati […]

Autor: Agrostandard | 15 August, 2018 | 0 comentarii | 794 vizualizari | 1 vot

albine

Vremea capricioasa din acest an i-a afectat nu doar pe agricultori, ci si pe apicultori, care se asteapta la o productie de 18.000-19.000 de tone de miere, ceea ce inseamna cu pana la 30% mai putin fata de un an normal. Chiar si asa, nu se asteapta cresteri de pret. O veste buna, este si […]

Autor: Agrostandard | 13 August, 2018 | 1 comentarii | 1399 vizualizari | 1 vot

serban

Pentru ca nu are depozite unde sa poata sa-si tina recolta, Marin Serban, un pomicultor de 36 de ani din localitatea Ganeasa din judetul Olt, prefera sa vanda toata productia de mere eco direct din livada. Aceasta se incarca la capul locului in tiruri si ajunge in Germania si Italia, mai nou si in Austria, […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard