Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca
Agrostandard | 7 May, 2017 | 2 comentarii | 2655 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

masline90% din celulele sistemului imunitar se gasesc in sistemul digestiv. 40% din maslinele analizate sunt colorate artificial! 9 tipuri de aditivi alimentari in maslinele analizate! Masline conservate cu 5 aditivi!, acestea sunt principalele concluzii ale studiului privind calitatea maslinelor realizat de catre expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) in cadrul Campaniei Nationale de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse cu o incarcatura chimica mare si care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a analizat, in ultima decada a lunii aprilie anul curent, 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla. Ei au ajuns la concluzia ca ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de masline analizate sunt urmatoarele: masline recoltate cn diferite etape de coacere a fructelor, apa, sare de mare, sare, ardei murat, usturoi, ardei rosu, migdale, ansoa, coriandru, ulei de floarea soarelui, boia iute, boia dulce, cimbru, piper macinat, plante aromatice si otet. Cantitatea neta de masline din ambalajele analizate variaza intre 40% si 60%.

In cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de masline analizate, situatia se prezinta astfel:
 65% din sortimentele de masline analizate contin acid lactic;
 60% din sortimentele de masline analizate contin acid citric;
 45% din sortimentele de masline analizate contin acid ascorbic;
 35% din sortimentele de masline analizate contin gluconat feros;
 20% din sortimentele de masline analizate contin alginat de sodiu;
 15% din sortimentele de masline analizate contin glutamat de sodiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin lactat feros;
 5% din sortimentele de masline analizate contin sorbat de potasiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin benzoat de sodiu.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E211 – benzoat de sodiu, conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena.
E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.
E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.
E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.
E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

2 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

thirteen + one =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 June, 2019 | 0 comentarii | 229 vizualizari | 1 vot

card_piata

Piata Cibin din Sibiu este prima din Romania, unde plata pentru legume, fructe, lactate si miere poate fi facuta si cu cardul bancar. 30 de tarabe au fost dotate cu aparate POS, operationale de vineri dimineata. Prima tranzactie cu cardul a fost inregistrata, oficial, la ora 8.30. Este vorba de un program pilot ce se […]

Autor: Agrostandard | 14 June, 2019 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 1 vot

VALVIS

Jean Valvis exporta Aqua Carpatica in 11 tari si s-a hotarat sa preia promovarea brandului de tara pe cont propriu! Anvergura unui antreprenor de prim rang greco-elvetiano-roman va fi demonstrata marti, 18 iunie, la FoodIntelForum, conferinta internationala dedicata sectorului agribusiness, un eveniment organizat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, Aula Magna, in fata catorva […]

Autor: Agrostandard | 12 June, 2019 | 0 comentarii | 76 vizualizari | 1 vot

ROALIMENT

RO.aliment, in parteneriat cu asociatiile de profil si IBA Bucuresti, a organizat joi, 6 iunie 2019, cea de-a 4-a editie a expo-conferintei dedicate produsului alimentar romanesc “Produsul romanesc-gust autentic-cadru european”, in cadrul careia a avut loc concursul „Ora de bun gust”, respectiv desemnarea premiilor „Gustul Ales” 2019. Produsele castigatoare vor putea aplica bulina galbena pe […]

Autor: Agrostandard | 12 June, 2019 | 0 comentarii | 118 vizualizari | 1 vot

forum

Cum va arata viitoarea Politica Agricola Comuna post 2020 si, mai ales, cum vor fi directionati banii, sunt cateva din intrebarile care se afla, la acest moment, pe buzele tuturor celor implicati in agricultura. Si nu sunt singurele, pentru ca toata lumea vrea sa stie daca vom avea la dispozitie fonduri mai mari sau mai […]

Autor: Agrostandard | 11 June, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 1 vot

rosii_olt

Legumicultorii romani incep sa-si faca loc in supermarketuri! De acum incolo vom putea gasi tot mai multa marfa romaneasca, cel putin in sezon! Ieri, de exemplu, 3 din cele 4 cooperative din judetul Olt (infiintate in anul 2018 – Cooperativa Urzica, Cooperativa Vadastrita, Cooperativa Plesoiu Strejesti si Cooperativa Ghimpeteni) au inceput livrările de legume in […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard