Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca
Agrostandard | 7 May, 2017 | 2 comentarii | 2230 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

masline90% din celulele sistemului imunitar se gasesc in sistemul digestiv. 40% din maslinele analizate sunt colorate artificial! 9 tipuri de aditivi alimentari in maslinele analizate! Masline conservate cu 5 aditivi!, acestea sunt principalele concluzii ale studiului privind calitatea maslinelor realizat de catre expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) in cadrul Campaniei Nationale de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse cu o incarcatura chimica mare si care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a analizat, in ultima decada a lunii aprilie anul curent, 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla. Ei au ajuns la concluzia ca ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de masline analizate sunt urmatoarele: masline recoltate cn diferite etape de coacere a fructelor, apa, sare de mare, sare, ardei murat, usturoi, ardei rosu, migdale, ansoa, coriandru, ulei de floarea soarelui, boia iute, boia dulce, cimbru, piper macinat, plante aromatice si otet. Cantitatea neta de masline din ambalajele analizate variaza intre 40% si 60%.

In cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de masline analizate, situatia se prezinta astfel:
 65% din sortimentele de masline analizate contin acid lactic;
 60% din sortimentele de masline analizate contin acid citric;
 45% din sortimentele de masline analizate contin acid ascorbic;
 35% din sortimentele de masline analizate contin gluconat feros;
 20% din sortimentele de masline analizate contin alginat de sodiu;
 15% din sortimentele de masline analizate contin glutamat de sodiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin lactat feros;
 5% din sortimentele de masline analizate contin sorbat de potasiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin benzoat de sodiu.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E211 – benzoat de sodiu, conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena.
E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.
E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.
E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.
E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

2 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

12 − eight =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 January, 2018 | 0 comentarii | 94 vizualizari | 1 vot

berlin

In perioada 19 – 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea de a 83- a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”, la care Bulgaria va fi tara partenera. La editia din acest an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va participa cu un stand la care vor fi prezenti experti din cadrul […]

Autor: Agrostandard | 18 January, 2018 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 1 vot

Carmela si laurentiu

Romanii consuma mai mult cozonac de Paste decat de Craciun, potrivit cifrelor comunicate de Cofetariile Delice, care au la baza vanzarile realizate in luna decembrie 2017. ”In cea mai buna zi din perioada Craciunului, care tocmai a trecut, am vandut peste 500 de cozonaci, in cele 7 cofetarii de sub brandul Cofetariile Delice, dar si […]

Autor: Agrostandard | 14 January, 2018 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 1 vot

vaca lapte

Productia de lapte de vaca colectata in noiembrie 2017 a fost mai mica cu circa 10% fata de luna anterioara, in timp ce raportat la perioada similara din 2016, cresterea este de peste 10%, potrivit datelor Institutului National de Statistică (INS). În luna noiembrie 2017, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a […]

Autor: Agrostandard | 20 December, 2017 | 0 comentarii | 334 vizualizari | 1 vot

supermarket

Bugetul total (Craciun si Revelion) alocat pentru Sarbatorile din acest an este estimat la 1.717 lei, conform datelor studiului „Cumparaturile de Sarbatori”, realizat de MEDNET Marketing Research Center in mediul urban (orase mari +100.000 locuitori, orase mijlocii 30.000 – 100.000 locuitori si orase mici sub 30.000 locuitori), Astfel, mai mult de jumatate dintre locuitorii din […]

Autor: Agrostandard | 14 December, 2017 | 0 comentarii | 185 vizualizari | 2 voturi

sosuri baneasa

Exigenta romanilor din ce in ce mai mare in ceea ce priveste calitatea produselor alimentare pe care le consuma, a provocat si provoaca in continuare brand-ul Baneasa sa se ridice la inaltimea asteptarilor acestora. Pastrand aceeasi nota de exigenta si tinand cont de toate cerintele specifice publicului roman, Baneasa a creat o gama speciala de […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
29 Noi 2017 | 0 comentarii | 1526 vizualizari | 3 voturi
14 Dec 2017 | 0 comentarii | 185 vizualizari | 2 voturi
»
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3493 vizualizari | 2 voturi
»
15 Dec 2017 | 0 comentarii | 3408 vizualizari | 1 vot
»
22 Oct 2017 | 0 comentarii | 3163 vizualizari | 1 vot
»
28 Oct 2017 | 0 comentarii | 3020 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2018 © Agrostandard