Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca
Agrostandard | 7 May, 2017 | 2 comentarii | 2274 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

masline90% din celulele sistemului imunitar se gasesc in sistemul digestiv. 40% din maslinele analizate sunt colorate artificial! 9 tipuri de aditivi alimentari in maslinele analizate! Masline conservate cu 5 aditivi!, acestea sunt principalele concluzii ale studiului privind calitatea maslinelor realizat de catre expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) in cadrul Campaniei Nationale de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse cu o incarcatura chimica mare si care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a analizat, in ultima decada a lunii aprilie anul curent, 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla. Ei au ajuns la concluzia ca ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de masline analizate sunt urmatoarele: masline recoltate cn diferite etape de coacere a fructelor, apa, sare de mare, sare, ardei murat, usturoi, ardei rosu, migdale, ansoa, coriandru, ulei de floarea soarelui, boia iute, boia dulce, cimbru, piper macinat, plante aromatice si otet. Cantitatea neta de masline din ambalajele analizate variaza intre 40% si 60%.

In cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de masline analizate, situatia se prezinta astfel:
 65% din sortimentele de masline analizate contin acid lactic;
 60% din sortimentele de masline analizate contin acid citric;
 45% din sortimentele de masline analizate contin acid ascorbic;
 35% din sortimentele de masline analizate contin gluconat feros;
 20% din sortimentele de masline analizate contin alginat de sodiu;
 15% din sortimentele de masline analizate contin glutamat de sodiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin lactat feros;
 5% din sortimentele de masline analizate contin sorbat de potasiu;
 5% din sortimentele de masline analizate contin benzoat de sodiu.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E211 – benzoat de sodiu, conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena.
E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.
E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.
E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.
E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

2 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

nineteen − ten =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 233 vizualizari | 1 vot

Raftul Romanesc_Kaufland____

Kaufland Romania a lansat Raftul Romanesc – zona special amenajata in magazine, in care sunt expuse separat produsele din carne de porc romaneasca pentru a incuraja clientii sa opteze pentru produse autohtone si a sustine astfel economia locala. Raftul Romanesc este parte din primul program national pentru carne romaneasca, initiat de Kaufland, care ajunge astfel […]

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 244 vizualizari | 1 vot

lapte

Producatorii de lapte din Europa au intrat in 2018 cu stangul, in conditiile in care pretul de achizitie a scazut de la o luna la alta in primul trimestru. In februarie, pentru a treia luna consecutiv, pretul mediu platit fermierilor europeni s-a micsorat, stabilindu-se la 344,6 euro/tona, potrivit presei internationale. De remarcat faptul ca o […]

Autor: Agrostandard | 13 April, 2018 | 0 comentarii | 70 vizualizari | 1 vot

BOD

Romania are la acest moment cinci fabrici de zahar operationale, detinute de patru companii, fata de 33 inainte de Revolutie. Ce-am avut si cu ce-am mai ramas, ca sa nu mai comentam prea mult…..Ministerul Agriculturii a anuntat ca a recunoscut ca operatori economici care desfasoara activitati de fabricarea zaharului urmatoarele fabrici: Antrepriza Zahar Bod – […]

Autor: Agrostandard | 9 April, 2018 | 0 comentarii | 320 vizualizari | 1 vot

piata

In Sedinta de Guvern din 4 aprilie 2018 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru stabilirea unor masuri de aplicare a Legii nr. 70/2018 privind modificarea si completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Piata produselor din sectorul agricol este reglementata de Legea […]

Autor: Agrostandard | 9 April, 2018 | 0 comentarii | 262 vizualizari | 1 vot

mierea

Nu doar chinezii dau batai de cap apicultorilor din Romania, ci si producatorii de miere din Ucraina, o tara care a intrat puternic pe piata comunitara. Ori in conditiile in care mierea din Ucraina este mai ieftina si cu pana la 30% fata de cea din Romania, este clar ca vorbim de o concurenta nu […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
11 Apr 2018 | 1 comentarii | 3108 vizualizari | 2 voturi
15 Mar 2018 | 1 comentarii | 1943 vizualizari | 2 voturi
23 Feb 2018 | 0 comentarii | 349 vizualizari | 2 voturi
»
24 Feb 2018 | 4 comentarii | 5790 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2018 © Agrostandard