Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Proiecte de succes
Cat de profitabila este o afacere cu chinchilla? Povestea unui fost pilot militar pe avion de vanatoare
Agrostandard | 12 January, 2014 | 22 comentarii | 49159 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4.30 out of 5)
Loading...

surducV-aţi întrebat vreodată ce legătură este între un avion de vânătoare şi o chinchilla?! Probabil că nu… Ei bine, există o legătură. Se numeşte Vasile Surduc şi este fost pilot militar. În 2007, când s-a pensionat, s-a gândit să se lanseze într-o afacere. Aşa că, navigând pe Internet, a dat din întâmplare peste site-urile unor crescători de chinchilla. Asta după ce iniţial a vrut să înceapă o afacere în piscicultură. Restul este deja istorie… „Am vrut mai întâi să investesc în piscicultură, să concesionez un lac pe lângă Buzău, dar am constatat că toate acumulările sunt în apropierea satelor, unde mai toţi sunt pescari foarte activi. Aşa că m-am lămurit că nu o să scot cine ştie ce profit dintr-o astfel de afacere“, îşi începe povestea Surduc.

Primii paşi au fost timizi şi plini de poticneli, aşa cum se întâmplă de obicei. Surduc a început, ca mai toată lumea, să caute informaţii pe net. Între timp a aflat atât de multe despre această rasă, că a scris chiar şi un tratat despre creşterea chinchillelor.

„Am tot căutat pe Internet, dar atunci erau mai mult informaţii despre cei care creşteau chinchilla ca animale de companie. Nu prea erau ştiri specializate. Am mers prin ţară să cunosc tehnologia chiar la crescători, dar am constatat că multe informaţii erau trunchiate şi mulţi le creşteau după ureche. Până la urmă am început cu 10 familii de câte şase indivizi, cumpărate de la o companie specializată care deţinea 53% din piaţa mondială, la acea vreme, cu 750 de euro bucata, cu dotările aferente incluse“, a arătat Surduc.

În cinci luni avea deja la ferma din Vipereşti, în judeţul Buzău, 40 de familii, iar după trei ani ajunsese la 126 de familii.

„În primul an am vândut, pe lângă blănuri, şi material genetic pentru reproducţie. Am adus tineret din Ungaria şi, încet-încet, mi-am creat baza de colaboratori“, a continuat crescătorul.

Costuri rezonabile, beneficii … interesante

O fermă mică de chinchilla numără, de regulă, 20 de familii compuse dintr-un mascul şi şase femele. O fermă medie începe cam de la 60 de familii, iar mare poate fi considerată de la circa 100 de familii în sus. Există trei rase de chinchilla – Laniger sau argintie, cea mai bine adaptată la viaţa în captivitate, Rex, cea mai mare, derivată din prima, şi Brevica Udata, în prezent în pragul extincţiei.

„În toată ţara sunt vreo 20 de crescători mari, cu peste 80 de familii fiecare, şi aproximativ 300 de crescători mici. Iniţial, aceştia erau concentraţi în Transilvania, dar treptat s-au extins către toate zonele ţării“, a arătat aviatorul-fermier.

Chinchilla nu este un animal pretenţios, această afacere pretându-se foarte uşor la una de familie, o întreagă fermă putând fi deservită cu uşurinţă de un singur membru al familiei care, oricum, nu va avea foarte mult de muncă.

Familiile, separate în cuşti, necesită un spaţiu închis, ventilat, cu o temperatură care să varieze între 12 şi 23 grade Celsius, cu un optim pe la 17-18 grade Celsius. Ideală ar fi o construcţie semiîngropată care să păstreze temperatura constantă, economisindu-se astfel curent electric necesar unei aeroterme, cel puţin pe perioada verii.

Fiind animale nocturne, ziua nu dau foarte mare bătaie de cap, pentru că se odihnesc. Se hrănesc cu făinuri vegetale, de regulă importate din Ungaria, la care se adaugă lucernă. Costurile lunare cu un exemplar de chinchilla ajung la circa 2,5 lei, sumă care include mâncarea (consumă cam 30 de grame zilnic şi se hrăneşte o dată-de două ori pe zi), curentul electric şi îngrijirea. Costurile totale anuale pentru o familie ajung la circa 80 de euro.

În schimb, beneficiile – exemplare pentru material genetic şi blană – ajung la circa 450 de euro pe an pentru o familie.

Mortalitatea este redusă, de 4-5%, fiind, de cele mai multe ori, una „tehnică“, adică provocată de accidente.

Investiţia iniţială poate fi acoperită cam în primele cinci luni, în condiţiile în care preţul unei familii variază între 400 şi 500 de euro. De regulă investiţia iniţială, fără spaţiu, în 10 familii (60 de indivizi), la care se adaugă accesoriile, inclusiv cuştile individuale, nu trece de 4.500 de euro.

În România există vreo trei asociaţii ale crescătorilor de chinchilla, însă numai una este activă.

„Am fondat o asociaţie prin care îi ajutăm pe crescătorii de chinchilla cu informaţia iniţială şi le acordăm asistenţă permanentă şi training. Verificăm fermele înscrise în asociaţie la fiecare 1,5 luni, vedem cu ce probleme se confruntă, le facem calculele şi planul de afaceri în funcţie de dezvoltarea secvenţială pe care şi-o doresc. Avem acum peste 40 de colaboratori în toată ţara şi 17 în Republica Moldova. Cu Republica Moldova am început colaborarea abia anul trecut“, a precizat Surduc.

Cea mai rentabilă, vânzarea de piei

Asociaţia furnizează în proporţii egale animale pentru reproducţie şi întemeierea de noi ferme şi exemplare pentru sacrificare.

„Preluăm blănurile din reţeaua noastră, tăbăcite sau netăbăcite, iar apoi le tăbăcim în Ungaria. O blană netăbăcită costă 20-30 de euro, în funcţie de mărime, culoare, textură, număr de fire (ideal este 200.000 fire pe cm2), iar după tăbăcire preţul ei urcă la 40-50 de euro, chiar şi la 100 de euro. Din vânzarea de piei se câştigă mult mai bine decât din vânzarea de exemplare pentru material genetic, cu condiţia să ai o bază de colaboratori suficient de extinsă“, a arătat fermierul.

Principalele pieţe de export sunt Italia, Grecia şi Rusia, unde cererea este mult mai mare decât poate piaţa românească să ofere.

„Pe piaţa blănurilor de lux n-a prea venit criza, aşa că preţurile de achiziţie s-au redus cam cu 5-10% faţă de perioada de boom din 2008. La export vindem în Italia şi Grecia şi, mai nou, pe piaţa din Rusia. Acum exportăm cam 2.000 de piei pe lună şi vrem să ajungem la 3.000. Cererea este însă mult mai mare şi nu putem să o acoperim. În septembrie vom trimite la Moscova primul transport pe această rută, de 500 de bucăţi. În viitor, când vom produce mai mult, vrem să ne extindem şi pe pieţele din Turcia, Germania şi Anglia“, a conchis Surduc.

Situaţia este favorabilă pentru crescătorii din România pentru că ţările nordice, furnizori tradiţionali de blănuri, sunt pe cale să iasă din branşă la presiunea organizaţiilor de protecţie a animalelor, foarte active în nordul Europei.

Există însă şi probleme cu un caracter „local“.

„Avem uneori dificultăţi în urmărirea animalelor din piaţă. Unii fermieri aleg să utilizeze material genetic inferior, astfel că preţul blănurilor este unul mic. Alteori este greu să treci peste mentalitatea românilor care nu vor să respecte tehnologia şi nu fac toate investiţiile iniţiale necesare. Nu în ultimul rând, asociaţia noastră nu este pe deplin omogenă, fiind încă în plin proces de formare“, a arătat Surduc.

Marketing din gură în gură

Cel mai greu este contactul iniţial cu potenţialii clienţi sau colaboratori.

„La început a fost greu. Am aplicat pe vreo 100 de site-uri unde ne-am prezentat oferta, am mers şi din gură în gură, dar, ştiţi cum este, oamenii sunt suspicioşi. Am mai dat chinchilla şi ca animăluţe de companie“, a mai spus crescătorul.

Printre planurile de viitor ale asociaţiei se numără închiderea cercului de producţie. De aici ar mai lipsi un abator, care presupune o investiţie de 30-50.000 de euro, care, din păcate, la actualul nivel al producţiei nu poate fi amortizată. Un alt pas ar fi producţia efectivă de haine de blană, eventual în parteneriat, pentru satisfacerea cererii foarte mari pentru piaţa din Rusia.

Pe lângă România, în Europa se mai creşte chinchilla în Polonia şi Germania (unde reglementările sunt mai stricte), dar şi în Serbia şi Ucraina.

Sursa: Agro-bussines.ro

22 Comments

 • November 3, 2013

  Interesant. Preturile la chinchilla sunt atragatoare. Ma intreb cat este de vandabil acest produs in Romania. Exista piata de desfacere. Am inceput o alta afacere si chiar merge bine. Afacerea cu prepelite. Lucram pe liste de comanda si tabele de clienti. Nu am sperat la un asa succes. Dar si chinchilla pare interesant. Oricum, daca sunteti interesati sa vezi cati bani trebuie sa investesti intr-o afacere cu prepelite, va invitam sa vedeti: http://www.pprepelite.ro/cati-bani-iti-trebuiesc-sa-incepi-o-afacere-cu-prepelite/

  • raluca
   March 8, 2014

   buna ziua
   si pe mine ma intereseaza afacerea cu chinchilla
   multumesc .0721746356

  • alex
   October 3, 2014

   Hai lasa reclama mascata, ca nu tine!
   Un mare rahat si cu prepelitele ca si cu chinchila, dealtfel.

 • florin
  January 11, 2014

  cum pot sa intru in legatura cu cineva din asociatie. vreau sa intru in afacerea cu chinchilla si doresc mai multe informatii.
  va multumesc

 • January 16, 2014

  va salut as dori sa infiintez o mica ferma de chinchila daca se poate o eventuala colaborare tel 0726263943 va multumesc

 • dan
  January 30, 2014

  Stati lin istiti sa nu va frigeti Putini sunt cei patiti care si recunosc

 • ionut
  February 9, 2014

  dan daca stii ceva da cateva informatii!

 • February 14, 2014

  Chinchila sunt animale mici rapide, pline de viată. Dacă nu ati facut cunostintă cu unul, trebuie stiut ca au o personalitate asemanatoare cu o veverită de parc.
  Cu toate acestea, ele nu sunt potrivite pentru toata lumea. Nu sugerez a fi bune pentru copii, deoarece acestea sunt mici si fragile si, dacă acestea sunt tinute prea strâns – vor musca. Le-am prefera fata de toate celelalte rozătoare, din cauza lipsei lor de miros neplăcut si de viată neobisnuit de lungă.
  Calitătile lor bune includ o blana frumoasa, moale, luxuriantă, un caracter curios, si zgomote neplăcute. Sunt animale de companie, si de întretinere usoara.Bun articol.

 • February 19, 2014

  Schema ponzi clasica. Radu Patan este singurul “afacerist” in toata schema asta!
  Prost e cine da, nu cine cere..

 • vasea1966
  March 17, 2014

  as dori sa ma ocup cu asa afacere in Republica Moldova. Unde pot sa ma adresez? Tel. de colaborare +37369110555

  • ionut
   May 4, 2014

   cum as putea lua legatura cu dumneavoastra

 • adi
  March 19, 2014

  daca vreti sa va pastrati banii si sa nu-i pierdeti nu va recomand aceasta afacere, am crescut timp de aproape 8 ani de zile chinchila totul e o mare vrajeala ce este scis in acest articol,, cica 45o de euro profit pe an /familiea,, sunt niste aberatii. faci 500 de euro profit pe an la 7-8 familii.
  oricum un articol cu date total eronate

 • GABI
  April 20, 2014

  BUNA ZIUA.AS DORI SA INTRU IN LEGATURA CU DL SURDUC.TEL-0767210633

  • ionut
   May 4, 2014

   interesant articol cum as putea lua legatura cu dl Surduc

 • May 4, 2014

  doresc informati pentru infintarea unei ferma de chinchila info tel 0751959817

 • zinaida
  June 1, 2014

  Buna ziua
  As dori sa iau legatura cu dl. Surduc pentru deschiderea unei crescatorii
  Tel +33 680 233 772
  e-mail aniz82@mail.ru

  • alexandru
   June 16, 2014

   pare ceva destul de interesant la prima vedere mar interesa mai amanuntit unde as putea sa ma adresez in rep MOLDOVA

 • vasile
  June 28, 2014

  buna,sunt interesat de o eventuala colaborare,nr meu de telefon este 0732.073.046

 • January 9, 2015

  Va tot dati cu presupusul si nimeni nu da un raspuns concret. Mai bine folositi google si ajungeti la rezultate concrete. Am cautat sub jumatate de ora si am gasit siteul acesta unde m-am informat in legatura cu toate aspectele. CIca exista o asociatie a crescatorilor de chinchila in romania http://agfcicr.ro/despre-business/

 • February 28, 2015

  da,vreau sa spun ca animalele oricat de mci sau mari ar fi cer o ingrijire foarte atenta,nu esti sluga langa ele esti mai mult de atat fiindca sluga cere 0 zi libera pe saptamana dar tu ca fermier nu poti sa iti permiti.cunosc o familie tanara care intr-un an a predat 200 pui de chinchila pentru care a primit pe un pui 105 lei.200 ori 105=21000 lei(de la 9 familii)un mic calcul=21000:12 luni=1750 lei/luna.ma puteti contacta la tlf. 0753558577.va multumesc!

 • February 28, 2015

  imi cer scuze,nu am tinut cont de urmatoarele:hrana unui pui=6.5 euro care trebuie scazut din cost.6,5*4,5=29lei.105-29=76 .76*200=15200:12=1266lei/luna,de mentionat ca se lucreaza la aceste 9 familii cca1,5-2 ore si odata pe saptamana 4ore.calculam;6*2 ore=12 ore+4 ore=16 ore totalsaptamana*4,5 saptamani/luna=72 ore. 1266:72=17,59 lei/ora

 • Dima
  April 19, 2018

  Vreau sa incep o astfel de ferma,doar atat aicea am de comentat pe skype:chirilov.dima1 discutam si ne intelegem cum cumpar animale.Sunt di Republica Moldova

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 318 vizualizari | 1 vot

badea1

In viitorul Plan National Strategic, afacerile in sistem integrat din agricultura vor beneficia de o atentie sporita, iar prin urmare si fondurile alocate vor fi importante. O adevarata sansa pentru fermierii romani care trebuie sa profite la maximum de aceasta oportunitate daca vor sa devina rentabili. Altfel spus, a cam sosit momentul sa nu mai […]

Autor: Agrostandard | 31 July, 2020 | 0 comentarii | 978 vizualizari | 2 voturi

porumb_boabe

Luna iulie se incheie cu cea mai mare tranzactie cu porumb inegistrata vreodata intre chinezi si americani: 1,9 mil. de tone. Autoritatile de la Washington au confirmat tranzactia, intr-adevar cea mai mare de cand exista astfel de statistici, potrivit France Agricole. Drept urmare, la Bursa de la Chicago si cursul a crescut lejer in data […]

Autor: Agrostandard | 13 June, 2020 | 0 comentarii | 550 vizualizari | 1 vot

Jytte Rosenmaj_Investor_Commoditrader

Commoditrader, platforma digitala de comert cu marfuri agricole, lanseaza o serie de functionalitati si servicii adiacente in platforma, menite sa asigure un comert sigur, transparent si informat utilizatorilor sai – fermieri, traderi profesionisti si intreprinderi agricole, se arata intr-un comunicat al companiei. Cand tranzactionezi orice tip de produs pe o piata de baza speculativa, cu […]

Autor: Agrostandard | 17 May, 2020 | 0 comentarii | 585 vizualizari | 1 vot

ungurenus

Pasiunea argeseanului Mihail Unguenus nu cunoaște limite. Experimentează permanent în cele 10 hectare ale sale de livadă, ca intr-un adevărat centru de cercetare. Mai multe puteti afla aici. #Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc fructe de calitate si rod bogat! Mai multe despre Livada Bunicului de la Corbi puteti afla aici #Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc […]

Autor: Agrostandard | 13 May, 2020 | 1 comentarii | 3766 vizualizari | 1 vot

relu_barbulescu

Fermierii roman sunt tot mai contienti de faptul ca tehnologia de top le aduce beneficii si ca acesta este viitorul. Un astfel de agricultor este si Relu Barbulescu, administratorul societatii Reland din Sfantu Gheorghe de Ialomita, care administreaza circa 1.500 ha de teren agricol. Cu un singur tractor, “cel mai mare si mai puternic din […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1786 vizualizari | 4 voturi
27 Feb 2021 | 0 comentarii | 284 vizualizari | 3 voturi
26 Feb 2021 | 0 comentarii | 634 vizualizari | 3 voturi
19 Feb 2021 | 0 comentarii | 362 vizualizari | 3 voturi
»
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 5470 vizualizari | 3 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 2117 vizualizari | 3 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1904 vizualizari | 2 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1786 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard