Cartoful extra-timpuriu aduce de ani buni castiguri frumoase legumicultorilor din Teleorman, zona devenita renumita pentru productia de cartofi din acesta perioada a anului. Si pe buna dreptate, pentru ca nu exista nicaieri asa ceva, nu doar la noi, ci in toata Europa. Practic, teleormanenii sunt primii care ies pe piata cu prima productie de cartof din an, o recolta care ar putea sa ia iasa si la export, daca producatorii de aici ar fi sustinuti de autoritati. Pana atunci insa, oamenii se descurca cum pot, iar trufandaua de Teleorman ajunge mai multe in pietele de gros si in targurile de prin orase, ca de supermarketuri nu prea poate fi vorba….
Citeste si Investitie de peste 2 mil. euro intr-o plantatie de sparanghel la Baneasa (Giurgiu)
Chiar si asa, producatorii se declara multumiti si pe buna dreptate, pentru ca vand cartofii la un pret de 10 lei/kg, iar, in plus, pot realiza si o a doua cultura pe acelasi teren. Daca au noroc, perioada de livrare poate sa tina si pana la o luna, cu observatia ca atunci intra la recoltat cartofii timpurii din camp, care si ei se vand destul de bine, undeva la 5 lei/kg, in prima faza, cel putin…
In Teleorman, exista localitati intregi unde cartoful la solar constituie ocupatia de baza a satenilor in aceasta perioada: Contesti, Cervenia, Bragadiru, Peretu, Storobaneasa sau Dracea sunt cateva exemple. Specialistii spun ca astfel de productii s-ar mai putea obtine si la Dabuleni (judetul Dolj), dat fiind clima de aici.Cartofii se planteaza undeva la sfarsitul lunii ianuarie, iar in circa 60 de zile incepe recoltatul.
La un hectar de solar, productia se ridica, in general, la 20 tone. Vorbim, insa, si de costuri pe masura, in functie de vreme, deoarece trebuie facuta incalzire in solar (in general, pe baza de rumegus). De asemenea, se foloseste si folie dubla…
„Nu stiu sa mai produca cineva in Europa asa ceva. Ii dam in toate partile, mai putin in supermarketuri, unde se intra mai greu. Acum, fiind vorba de trufandale, ii vindem cu 10 lei/kg, speram sa tina pretul asa poate chiar pana la Paste. Ar putea fi, insa, o oportunitate buna de afaceri si la export, daca producatorii ar fi sprijiniti, astfel incat sa poata sa livreze marfa in lanturile de magazine din Vest”, a declarat pentru AgroStandard Mircea Bujor, reprezentantul Asociatiei de producatori Tomate Com SRL din Dracea, judetul Teleorman.
Pana la urma, nici nu este imposibil, daca s-ar face ceva eforturi, adica producatorii ar trebui sa se miste foarte repede, stiut fiind faptul ca termenul de valabilitate in cazul cartofului extra-timpuriu este mai mic, iar cartofii se pot strica usor. Aici ar trebui sa intervina si specialistii cu produse inovative care sa-i ajute pe producatori….
Asociatia de producatori din Dracea are 12 membri, care lucreaza circa 24 ha de legume in spatii protejate si camp, avand la dispozitie un spatiu de depozitare de circa 500 mp. Acum, de exemplu, toata lumea munceste la cartof, pentru ca nu exista membru care sa nu aiba cel putin un solar de cartofi, adica undeva la 1.400 mp….si suntem in plin sezon de recoltat…
Verdeturi in market…
Daca in cazul cartofilor extra-timpurii, legumicultorii din Teleorman n-au reusit sa intre in supermarketuri, ei bine, ceva mai mult succes au avut cu verdeturile, adica leurda, stevie si urzici, culese din floara spontana. Si tot trufandale…de la noi, nu de import, cum cred multi.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
„Am livrat in reteaua Mega Image la un pret bun, pentru ca tot ce este la inceput, este scump….dupa aceea, pretul a scazut dramatic”, a mai declarat Bujor.
Un exemplu ca se mai poate face ceva in Romania, pentru cei care inca vor…
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 8 December, 2020 | 0 comentarii | 769 vizualizari | 1 vot

Fermierii cu pana la cinci hectare au un venit mult mai mic decat romanii aflati in somaj, a declarat seful LAPAR, Nicu Vasile, in cadrul unei conferinte ce a avut loc recent la ASAS. Romania nu este capabila sa-si hraneasca proprii cetateni, 33% din cele 10,3 milioane de ferme europene se aflau in 2016 pe […]
Autor: Agrostandard | 7 December, 2020 | 0 comentarii | 198 vizualizari | 1 vot

LAPAR anunta inceperea procedurilor pentru punerea la punct a unui centru de cercetare aplicata, dezvoltare si implementare pentru agricultura, care va functiona in apropiere de Bucuresti, cu finantare din surse private, a declarat presedintele LAPAR in urma cu cateva zile intr-o conferinta de presa. El a mai anuntat si punerea la punct a Parteneriatului Public […]
Autor: Agrostandard | 4 December, 2020 | 0 comentarii | 257 vizualizari | 1 vot

LAPAR va incheia un parteneriat public-privat (primul de acest fel in sector, de altfel) cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (A.S.A.S.) care anunta ca este deschisa pentru colaborarea cu asociatiile de fermieri din Romania. Rezultatele cercetarii romanesti vor putea sa ajunga astfel cu mult mai usor la agricultori pentru a-i ajuta sa […]
Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 213 vizualizari | 1 vot

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]
Autor: Agrostandard | 4 November, 2020 | 0 comentarii | 220 vizualizari | 1 vot

Dupa ce a reusit sa cultive legume romanesti pe 60 ha in ferma proprie de la Ciolpani, Cooperativa Tara Mea anunta ca are, incepand cu luna noiembrie, inca cinci cooperative membre reprezentand cei mai importanti producatori de legume si fructe din bazine cunoscute ale tarii – Vidra, judetul Ilfov, Lunguletu – Dambovita, Hunedoara, Ilfov si […]