Care este perioada optima de aplicare a ingrasamintelor cu azot la culturile agricole?

Care este perioada optima de aplicare a ingrasamintelor cu azot la culturile agricole?

 

camp3Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) se implica alaturi de alte organizatii in imbunatatirea Codului de bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole! Principalele aspecte care in prezent creeaza probleme fermierilor in elaborarea si derularea tehnologiilor agricole sunt legate de perioadele optime de aplicare a ingrasamintelor cu azot pe terenul agricol, tinand cont de conditiile pedo-climatice particulare, ca urmare a schimbarilor climatice confirmate de statisticile ANMH privind temperaturile si precipitațiile inregistrate in lunile ianuarie-februarie, dupa cum sustin reprezentantii UNCSV intr-o postare pe FB.

Perioada de aplicare a ingrasamintelor cu conținut de azot in camp (actualul 01/03 pentru culturile de toamna si 15/03 pentru culturile de primavara), trebuie adaptata conditiilor actuale de cultura din Romania, in care schimbarile climatice au deja o incidenta notabila. Este sugestiv modelul ultimilor trei ani al repartitiei precipitatiilor.

“Similar cu alte țari (sau regiuni) agricole importante cu conditii de clima comparabile cu cele din țara noastra, credem ca aplicarea ingrasamintelor pentru culturile de toamna poate incepe din 31/01 (cu 15/01 pentru gunoi de grajd compostat), respectiv 15/02 pentru culturile de primavara.

Citeste si Seminte oferite gratis tuturor celor care vor sa cultive si sa manance legume si fructe romanesti!

Alte aspecte care creaza probleme fermierilor in elaborarea si derularea tehnologiilor agricole:

– cantitatea maxima de azot din surse organice si chimice ce poate fi aplicata in decursul unui an agricol, luand in considerare potentialul de productie al solului, dar si nivelul productiei agricole planificate la nivelul fiecarei ferme;
– depozitarea gunoiului de grajd – platforme individuale/comunale (modele tehnice).

Citeste si Romania, locul 1 in UE la productia de porumb, in 2018. Pe cand un milion de hectare cu o medie de 16 to/ha?

UNCSV reuneste 22 de membri care lucreaza impreuna peste 250.000 ha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *