Supraproductie de capsune in Turcia! Pretul la importator este de 4 lei/kg, iar in piata romaneasca ajunge la 8-9 lei/kg. Dupa cate se pare, se anunta un sezon dificil pentru producatorii romani de capsune, asa cum se tot intampla de cativa ani, din cauza importurilor foarte ieftine din tari precum Turcia, Spania sau Bulgaria. Acum de exemplu, in Turcia este deja supraproductie, pe cand la noi cultura este abia la stadiul de frunze…
Din mii de asa-zise tuneluri suspendate curg de cateva saptamani catre sol fructe in parg. Recolta e in rod si in plantatii. Se intampla pe malul marilor Marmara, Egee si Mediterana.
In Romania, cultivatorii spun ca abia la sfarsitul lunii mai o sa fie prima recolta. Iar pretul va ajunge la 10-15 lei. Pentru ca turcii au investit masiv in agricultura protejata. Iar rezultatele se vad deja in conturile lor… si pe tarabele noastre, potrivit Stirile ProTv.
Anul trecut, romanii au mancat peste 3.500 de tone de capsuni turcesti, care au intrat in tara la pretul mediu de 1,2 euro, adica 6 lei kilogramul.
S-au vandut in piete si magazine cu 15 lei, la jumatatea lunii aprilie. Anul acesta, pretul a scazut la importatori la 4 lei kilogramul. Ceea ce justifica etichetele din piete si magazine: 8-9 lei.
Citeste si Top 10 producatori de capsune la nivel mondial. Chinezii, cei mai tari
„Turcii au fost asezati de Dumnezeu un pic mai in sud si mai la cald. Nu ne putem compara din punct de vedere climatic. Au si conditii de mediu un pic favorabile. Sunt oameni care speculeaza momentul. Capsuna se vinde bine, este un aliment proaspat de primavara”, a declarat prof. Univ. Dr. Dorel Hoza, decan Horticultura.
Turcia are o productie de capsune in valoare de peste 10,9 miliarde de euro, potrivit datelor Camerei de Comert din Turcia, principalele destinatii la export fiind Rusia si Romania.
Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”