Sustine Agrostandard
starea vremii
Distributie-Comert
Branzeturile fermentate, sansa fermierilor romani de a fi rentabili
Agrostandard | 24 January, 2020 | 0 comentarii | 202 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

BRANZETURI_fermentateBranzeturile fermentate ar putea fi sansa fermierilor mici si mijlocii din Romania de a deveni rentabili! In Romania, se cunosc putine feluri de branzeturi, daca ne raportam la tarile mari consumatoare, ce-i drept, motiv pentru care nici nu este de mirare faptul ca la consumatori au prins cel mai bine branzeturile proaspete. Mai simplu si mai comod de produs pentru fermieri si procesatori, pana la urma, dar fara o rentabilitate mare. A cam venit momentul, insa, ca toata lumea sa inteleaga ca daca se vrea plusvaloare, branzeturile fermentate constituie adevarata cheie. Si ne referim, in principal, la fermierii de dimensiuni mici si medii care ar putea astfel sa iasa pe piata si sa-si vanda produsele prin cooperative, asa cum se intampla in tari cu traditie in sector (unde fermierii sunt cei mai mari producatori de branzeturi fermentate).

Cu conditia sa detina autotizatie sanitar-veterinara de la ANSVSA pentru spatiul de productie, iar ferma sa fie inregistrata. In cazul produselor traditionale sau artizanale, exista si un program de autocontrol vizat tot de ANSVSA.

Citeste si Fermier Arad: Pentru ca nu gaseam muncitori, am cumparat un robot de muls. Il folosesc la 70 de vaci si inlocuieste 4 muncitori

Un indemn cu atat mai important cu cat vine din partea lui Cristian Lungu, fermierul din Dascalu (Ilfov), cunoscut pentru profitul considerabil obtinut din vanzarea laptelui la automate si care n-a renuntat la ideea de a face procesare in ciuda tuturor piedicilor intampinate.

„Intentionez sa conving fermierii sa aduca plusvaloare prin procesare. Romania are potential in a produce branzeturi, este momentul ca ei sa faca pasul catre branzeturile fermentate cu o tehnologie mai complicata decat cele proaspete. Avantajul este ca producatorii si procesatorii au libertatea de a accesa piata si de a pune la vanzare produsul atunci cand pretul este mai bun, dat fiind faptul ca maturarea se poate face un timp mai indelungat”, ne-a declarat Lungu.

Branzeturile fermentate presupun un timp mai mare de productie si costuri mai ridicate, dar calitatile nutritive sunt superioare, la fel si pretul, mai arata fermierul.

Si ca sa va faceti o idee despre aceasta piata, trebuie sa stiti ca productia autohtona este ca si inexistenta, din moment ce doar trei producatori romani sunt prezenti in supermarketuri unde marfa de import face legea. Asa ca loc pe piata este suficient. Iar, in plus, viitorul Plan National Strategic 2021-2027 prevede sume importante pentru investitii in unitati de procesare, ca sa nu mai vorbim de respectarea normelor de mediu. O oportunitate de care fermierii romani ar trebui sa profite.

Clasificare branzeturi

Pornind de la procesul de fabricatie, avem urmatoarea clasificare a branzeturilor: branzeturi proaspete, branzeturi maturate, branzeturi in saramura, branzeturi cu pasta oparita, branzeturi topite si branzeturi framantate. Trebuie sa remarcam si faptul ca la noi exista traditia amestecarii laptelui de vaca cu cel de oaie, rezultand branza mixta, ceea ce in alte tari nu se practica. Realitea romaneasca, am putea spune, determinata de pretentiile consumatorului si, mai ales, de posibilitatile lui financiare.

Tipuri de branzeturi

Branzeturile fermentate se obtin fie printr-un proces de fermentatie care are loc in mod natural, fie prin adaugarea in produsele lactate a bacteriilor cunosute sub numele de lactobacili. Potrivit elearningmater.masterprof.ro, iata ;i care sunt tipurile de branzeturi:

Citeste si Alina Donici, Artesana: Noi construim ca Mesterul Manole, in fiecare an o luam de la capat!

• Tipuri de branzeturi fermentate cu pasta moale: branzeturi tip telemea; branzeturi tip Limburg sau Romadur; branzeturi cu mucegaiuri nobile si branzeturi moi la care se aplica incalzirea a doua.
• Tipuri de branzeturi cu pasta semitare: branza Trapist; branzaTilsit; branza Olanda; branza Rodo; branzeturi maturate cu ingrediente (telina, piper, chimen, extract de morcovi, etc.), obtinute mai ales in Germania, Austria, Tarile de Jos, Norvegia, Polonia, Elvetia.

• Tipuri de branzeturi cu pasta tare: branzeturi tip Emmenthal (Svaiter); branzeturi tip Cheddar (Cedar); branzeturi tip Parmezan; branzeturi tip Pecorino; branzeturi tip Kefalotiri.
• Branzeturile topite constituie si ele o categorie aparte, fiind foarte apreciate pe pietele din Germania, Elvetia, Franta, Japonia si SUA.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

five × five =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 29 January, 2020 | 0 comentarii | 114 vizualizari | 1 vot

KFC

Clientii nu mai vin intr-un restaurant doar ca sa manance bine, ci au nevoie de o experienta, de divertisment, de emotie! Anul in curs va fi probabil o continuare si o confirmare a multor tendinte care deja au inceput sa se remarce in piata de food service, iar acum si la noi. Consumatorii nu se […]

Autor: Agrostandard | 29 January, 2020 | 1 comentarii | 289 vizualizari | 1 vot

port_Constanta

Exportul de cereale si plante tehnice creste de la an la an, Romania devenind un jucator important pe piata internationala. Si cum granele romanesti pleaca la extern pe cale maritima, era si normal ca investitiile in portul Constanta sa se mareasca semnificativ. In ultimul deceniu, de exemplu, numarul unitatilor de depozitare aproape ca s-a dublat, […]

Autor: Agrostandard | 22 January, 2020 | 0 comentarii | 188 vizualizari | 1 vot

French dock workers on strike block the port of Saint-Nazaire

Ingrijorare mare in Franta din cauza grevei fata de reforma pensiilor care a dus la blocarea activitatii din porturi, blocand practic exportul de grau, in conditiile in care, dupa cum bine se stie, acesta se efectueaza in totalitate pe cale maritima. Supararea este cu atat mai mare, cu cat in aceasta perioada activitatea din porturile […]

Autor: Agrostandard | 18 January, 2020 | 0 comentarii | 137 vizualizari | 1 vot

bossa_nova

Lantul american de magazine Walmart mareste investitiile in roboti, in vederea reducerii costurilor legate de activitatea curenta. Compania a anuntat ca robotii Bossa Nova, care au o inaltime de 6 metri si realizeaza activitati de inventariere a stocurilor cu ajutorul camerelor de de luat vederi, vor circula pe culoarele a nu mai putin de 1.000 […]

Autor: Agrostandard | 8 January, 2020 | 0 comentarii | 170 vizualizari | 1 vot

mcdonalds

Va mai aduceti aminte de anii in care era bataie sa prinzi un job la americani, mai precis la McDonald’s-ul de la Unirea, ca sa nu mai vorbim de cat de mandri erau cei care-si faceau ucenicia acolo? Si sa recunoastem ca multe nume mari din business-ul romanesc au trecut pe acolo. Ei bine, numai […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
24 Ian 2020 | 0 comentarii | 1066 vizualizari | 3 voturi
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 1923 vizualizari | 3 voturi
30 Dec 2019 | 0 comentarii | 1267 vizualizari | 2 voturi
25 Dec 2019 | 0 comentarii | 275 vizualizari | 2 voturi
21 Dec 2019 | 0 comentarii | 320 vizualizari | 2 voturi
»
16 Ian 2020 | 0 comentarii | 1935 vizualizari | 1 vot
»
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 1923 vizualizari | 3 voturi
»
30 Dec 2019 | 0 comentarii | 1267 vizualizari | 2 voturi
»
02 Dec 2019 | 0 comentarii | 1103 vizualizari | 1 vot
»
24 Ian 2020 | 0 comentarii | 1066 vizualizari | 3 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard