Oportunitate de venituri suplimentare pentru fermierii din Oltenia prin vanzarea reziduurilor de paie catre fabrica de etanol celulozic construita de Clariant in Romania! Fabrica Clariant din Podari, cofinantata de Uniunea Europeana si de Bio-Based Industries Joint Undertaking, in cadrul proiectului SUNLIQUID si LIGNOFLAG, este proiectata sa proceseze pe an aproximativ 250.000 de tone de paie de cereale, ce vor fi transformate in 50.000 de tone de etanol celulozic, cu ajutorul tehnologiei sunliquid® a companiei.
Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevarat sustenabil si aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care este produs din reziduuri agricole precum paie de grau, prin utilizarea tehnologiei sunliquid®, dezvoltata de compania Clariant si premiata la nivel international, se arata intr-un comunicat al companiei elvetiene.
Importanta acestui biocombustibil avansat creste semnificativ in contextul normativelor dedicate sustenabilitatii, adoptate de Uniunea Europeana, care vizeaza sprijinirea utilizarii energiei din surse regenerabile in toate tipurile de transport. Prin urmare, etanolul celulozic produs in Podari va avea un impact economic semnificativ la nivel regional.
6 beneficii ale fabricii sunliquid® pentru regiunea Oltenia
– Clariant va investi peste 100 de milioane de euro pentru constructia fabricii de etanol celulozic. Dezvoltarea si implementarea proiectului in Romania este sustinuta de Uniunea Europeana, ca parte a finantarii UE pentru dezvoltarea tehnologica din programele de finantare FP7 si Orizont 2020.
– Faza de constructie va crea aproximativ 800 de locuri de munca.
– Fabrica va oferi cca. 120 de locuri de munca pentru o industrie durabila, iar Clariant recruteaza in prezent forta de munca locala.
– Odata finalizata, fabrica sunliquid® va oferi aprox. 300 de locuri de munca permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum si pentru transportul si stocarea materiilor prime.
– Proiectul sunliquid® va crea o retea de furnizori, formata din fermieri locali, care vor avea posibilitatea de a transforma reziduurile agricole, precum paiele de cereale, intr-o sursa importanta de venituri.
– Romania va fi pusa pe harta producatorilor de biocombustibili avansati, dispunand de tehnologii inovatoare.
Sursa suplimentara de venituri pentru fermieri
Clariant, companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, le ofera fermierilor din Oltenia oportunitatea de a transforma reziduurile de paie intr-o sursa suplimentara de venituri!
Citeste si Paiele, superafacere pentru fermieri
In cadrul primului workshop oficial organizat de companie pentru fermierii din regiunea Oltenia, participantii au aflat mai multe informatii despre fabrica sunliquid® pe care Clariant o construieste in Podari si despre cum pot face parte din lantul de aprovizionare cu reziduuri agricole.
La eveniment au participat Daniel Eugeniu Crunteanu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii; Dragos Gavriluta, director de Proiect Clariant si Paul Popescu, manager al Departamentului de Aprovizionare cu Materii Prime si Logistica din cadrul Clariant.
“Fabrica din Podari va genera noi locuri de munca pentru o industrie sustenabila, o crestere economica a regiunii Oltenia, si va crea oportunitati pentru fermierii locali prin oferirea unor surse suplimentare de venit”, a declarat Paul Popescu in cadrul workshop-ului.
Asa va arata fabrica de la Podari:
Evenimentul reprezinta un prim pas in strategia Clariant de a dezvolta un parteneriat pe termen lung, prin care aproximativ 250 de fermieri locali devin furnizori de paie de cereale si asigura un lant de aprovizionare durabil. Fermierii participanti si-au exprimat interesul fata de oportunitatea de a obtine venituri suplimentare, prin vanzarea reziduurilor agricole ca materii prime.
“Dupa participarea la acest workshop, am ajuns la concluzia ca proiectul companiei Clariant creeaza mai multe oportunitati pentru mine, ca agricultor, de la valorificarea reziduurilor de paie, pana la implicarea in activitati conexe, cum ar fi balotarea, depozitarea si transportul balotilor de paie”, a declarat Liviu Mihail Antonescu, reprezentantul firmei S.C. Adela SRL, Slatina, unul dintre participantii la eveniment.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 780 vizualizari | 1 vot

Adrian Pintea, seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat intr-un interviu exclusiv acordat FoodBiz.ro ca introducerea unor masuri noi de ajutor, in acest an, pentru fermierii afectati de criza COVID-19 depinde de evolutia pandemiei COVID-19, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va trebui sa tina cont de deciziile care se iau […]
Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 152 vizualizari | 1 vot

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, le promite fermierilor ca in luna aprilie vor primi despagubirile la seceta pentru culturile infiintate in primavara anului trecut. Teoretic, pentru ca mai trebuie adoptat bugetul pe acest an, dar mai este nevoie si de aprobarea CE. Sa speram ca macar de data aceasta banii vor intra in […]
Autor: Agrostandard | 20 January, 2021 | 0 comentarii | 297 vizualizari | 1 vot

Ministrul Agriculturii Adrian Oros sustine ca deocamdata nu este cazul ca Romania sa introduca restrictii la exportul de grau, rezervele existente in tara fiind suficiente pana la noua recolta. Si chiar daca anul trecut, productia nu a fost, din cauza secetei, la nivelul cu care ne obisnuisem in ultimii ani, a existat totusi un volum […]
Autor: Agrostandard | 19 January, 2021 | 0 comentarii | 226 vizualizari | 1 vot

Pe vremuri producea masini agricole, astazi vorbim de roboti si drone, senzori sau echipamente de ultima generatie, conform solicitarilor venite din partea pietei. O transformare incredibila a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA Bucuresti, cu o traditie de aproape 100 de ani, la care putini s-ar […]
Autor: Agrostandard | 18 January, 2021 | 0 comentarii | 149 vizualizari | 1 vot

Agentia Domeniilor Statului a demarat in data de 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinatie agricola aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), in suprafata de pana la 50 ha, catre tinerii cu varsta de maxim 40 de ani. Perioada de depunere a solicitarilor de catre tinerii fermieri este 18.01.2021 […]