Baciu, LAPAR: Fiecare tara isi protejeaza producatorul, in afara de Romania. La ce bun initiative, daca n-au finalizare?

Baciu, LAPAR: Fiecare tara isi protejeaza producatorul, in afara de Romania. La ce bun initiative, daca n-au finalizare?

 

VVVProgramele de sustinere a producatorilor locali promovate de Ministerul Agriculturii in ultima vreme arata bine pe hartie, sunt frumoase, in practica, insa, nu se dovedesc viabile, unele cel putin, atat timp cat nu au finalizare, adica producatorii romani nu-si gasesc piata de desfacere. Un astfel de exemplu este ceea ce se intampla in sectorul de crestere a porcilor, cunoscute fiind cazurile fermierilor care nu reusesc sa-si vanda porcii din rasa Mangalita catre abatoare. Ca sa nu mai vorbim de pierderile enorme produse de pesta porcina africana, care au adus in faliment fermele din Romania. Intre timp, importurile au explodat, iar de calitatea carnii aduse din import nu vorbeste nimeni…Si de ce ne mai mira ca fermierii au inceput sa se intrebe tot mai des cum ii protejeaza statul?

Citeste si Presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor: Subventia este data utilizatorului de teren, fie ca este sau nu proprietar

„Fiecare tara isi protejeaza productia interna. Fiecare tara isi protejeaza producatorul autohton, in afara de Romania. Degeaba incercam sa facem proiecte de zootehnizare, Legea Zootehniei degeaba ati facut-o daca nu duce nicaieri. Din punctul nostru de vedere, al producatorului roman, initiativele luate, o parte, sunt ori fara cap, ori fara coada. O parte lipseste sigur ca nu duc la finalizare. Si ce daca il sprijin pe crescator sa faca purcei, de exemplu, ce-am rezolvat, daca nu ii dau posibilitatea sa dezvolte zootehnia, daca nu-i dau posibilitatea sa-si desfaca productia cat sa poata sa-si recupereze cheltuielile ca sa poata sa mearga inainte. Carnea de porc a ajuns la 3 lei kilogramul in viu, cand un purcel de 30 kg cumparat de afara reprezinta exact pretul pe care il iei pe un porc de 100 kg cand il dai la livrare, este imposibil, faliment din capul locului”, a declarat, marti, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

A cam venit vremea ca autoritatile statului sa se mai uite si la ce se intampla in piata, pentru ca nu este posibil ca Romania sa fie invadata de carne din import, la preturi chiar si mai mici de 3 lei/kg, probabil. Ori ceva nu se leaga, nu-i asa?

Citeste si Daea despre Casa de Comert Agroalimentar Unirea: “N-o sa ne asteptam ca maine sa rezolve toate problemele tarii”

Si pana la urma, statul roman nu tebuie decat sa „copieze ceea ce fac alte tari membre din Europa, si anume sa protejeze productia si exploatatiile agricole autohtone. Statul ar trebui sa se implice, asa cum se implica fiecare stat membru UE”, a mai spus Baciu.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *