Romanii cumpara din hypermarket-uri carne expirata adusa din Occident de catre “baietii destepti” aflati in cardasie cu strainii care prefera sa o exporte in Romania in loc sa o distruga, potrivit legii. Aceasta este o afacere din care castiga si strainii care o exporta, dar si romanii care o aduc aici si o vand la raft la niste preturi derizorii, mult sub cele de productie, punand, astfel, in pericol sanatatea populatiei si distrugand producatorii autohtoni cu preturi de dumping, a aratat la Conferinta Nationala a LAPAR, presedintele organizatiei, Laurentiu Baciu. Oficialul a explicat ca este imposibil ca aceasta carne de pe rafturile hypermarket-urilor sa aiba un pret semnificativ mai mic decat cel de cost.
“Ca vine de afara mai ieftin e o poveste, e o minciuna. Mai ieftin nu-i. Inseamna ca nu-i de calitate. N-are cum. Preturile s-au cam uniformizat. Sunt burse. Deci, nu poti sa zici ca vine mai ieftin. Si o mai si aduci de la mama naibii, cand tu ai porcul in spatele tau. Vorbesc de porc pentru ca ne-am plans tot timpul ca nu acoperim decat 30% din consmul de carne de porc. Pai, nu intai iau eu carnea asta de langa mine si apoi aduc de afara? Si, cum sa fie mai ieftina de afara?”, se intreaba retoric Baciu.
El invoca un raport recent al Comisiei Europene care stabileste pretul de referinta al carnii la nivel European.
“Intr-un raport al Comisiei Europene din luna februarie spunea undeva – carnea carcasa la vita era 3,8 euro si in galantarul romanesc o gasesti cu 3 euro. O vinde ala in pierdere? Iar aceeasi carne in magazinul din Bruxelles era intre si 10 euro. Eu nu pricep”, a continuat oficialul LAPAR.
Baciu gaseste si o posibila explicatie…
“Nu cumva este carne pe care aia trebuiau sa o arunce? Si, ca sa nu mai plateasca sa o duca la incinerat, a avenit baiatul destept din Romania si a zis – lasa ca fac eu curatenie aici ca am eu ce face cu ea. Aceeasi chestie cu carnea de pasare. Eu nu inteleg – un pui cat mana dai zece lei pe el. Il tai, mai ramane jumatate – asta inseamna patru euro pe kilogram. Si tu imi vinzi mie pulpe la raft cu un euro. Pai, nu cumva le-ai gasit pe undeva pe la un tomberon? Cum sa aduci cu pretul asta?”, conchide retoric presedintele LAPAR.
El devoaleaza sistemul mafiot care se ascunde in spatele blocarii legii supermarket-urilor.
“Asa ca nu intelg. Ce a fost in capul acelor parlamentari cand au trimis legea inapoi? Ce au vrut? Le-au stricat cumva baietilor destepti business-ul?!”, se intreba Baciu.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 8 December, 2020 | 0 comentarii | 770 vizualizari | 1 vot

Fermierii cu pana la cinci hectare au un venit mult mai mic decat romanii aflati in somaj, a declarat seful LAPAR, Nicu Vasile, in cadrul unei conferinte ce a avut loc recent la ASAS. Romania nu este capabila sa-si hraneasca proprii cetateni, 33% din cele 10,3 milioane de ferme europene se aflau in 2016 pe […]
Autor: Agrostandard | 7 December, 2020 | 0 comentarii | 200 vizualizari | 1 vot

LAPAR anunta inceperea procedurilor pentru punerea la punct a unui centru de cercetare aplicata, dezvoltare si implementare pentru agricultura, care va functiona in apropiere de Bucuresti, cu finantare din surse private, a declarat presedintele LAPAR in urma cu cateva zile intr-o conferinta de presa. El a mai anuntat si punerea la punct a Parteneriatului Public […]
Autor: Agrostandard | 4 December, 2020 | 0 comentarii | 260 vizualizari | 1 vot

LAPAR va incheia un parteneriat public-privat (primul de acest fel in sector, de altfel) cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (A.S.A.S.) care anunta ca este deschisa pentru colaborarea cu asociatiile de fermieri din Romania. Rezultatele cercetarii romanesti vor putea sa ajunga astfel cu mult mai usor la agricultori pentru a-i ajuta sa […]
Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 214 vizualizari | 1 vot

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]
Autor: Agrostandard | 4 November, 2020 | 0 comentarii | 221 vizualizari | 1 vot

Dupa ce a reusit sa cultive legume romanesti pe 60 ha in ferma proprie de la Ciolpani, Cooperativa Tara Mea anunta ca are, incepand cu luna noiembrie, inca cinci cooperative membre reprezentand cei mai importanti producatori de legume si fructe din bazine cunoscute ale tarii – Vidra, judetul Ilfov, Lunguletu – Dambovita, Hunedoara, Ilfov si […]