Aurel Tanase, Prodcom: 82% din banii din PNDR (sM 4.1) s-au dus catre utilaje pentru cultura mare, la noi a ajuns mai putin

Aurel Tanase, Prodcom: 82% din banii din PNDR (sM 4.1) s-au dus catre utilaje pentru cultura mare, la noi a ajuns mai putin

 

tanaseDupa cum bine se stie, o mare parte din banii alocati prin PNDR 2014-2020 a mers catre culturile agricole (si submasurile aferente!), un sector care pare sa fi absorbit cele mai multe fonduri, daca ne luam dupa ceea ce se discuta in piata. Pe de alta parte, nu putem trece cu vederea nici faptul ca exista sectoare care au primit prea putin, raportat la ceea ce ce ar fi avut nevoie, iar astfel de discutii o sa tot auziti de acum incolo, mai ales ca banii din actualul program sunt pe terminate.

Un lucru este clar, totusi: tot mai multa lume arata cu degetul catre cultura mare, care a beneficiat de fonduri mai mari raportat la alte sectoare. Si de proiecte mult mai usor de facut…

„Din PNDR 2014-2020, 82% din valoarea submasurii 4.1 s-a dus catre utilaje pentru cultura mare, pentru ca au fost proiecte simple, care au trecut usor, pentru noi mai putin”, a declarat Aurel Tanase, presedintele Prodcom in cadrul Conferintei Nationale a Pomiculturii de la Poiana Brasov din luna martie.

El le-a reprosat guvernantilor ca nu sprijina indeajuns sectorul de legume-fructe din Romania, in conditiile in care tara romaneasca isi asigura o mare parte din consum din importuri. Iar in anii cu probleme, cum s-a intamplat in 2018 la mere, chiar n-ar fi fost un capat de tara sa se aloce un sprijin cuplat de 1.000 de euro/ha producatorilor autohtoni, dupa cum a lasat sa se inteleaga reprezentantul Prodcom. Parghii exista, numai interes sa fie…

„A fost situatia cu marul din toamna, m-am dus personal la domnul ministru si i-am spus: domnule, aveti solutie sa depasim momentul acesta, pentru ca la 23 sau 29 de bani/kg nu se acoperea nici strangerea lor, darmite sacul, transportul…. S-a luat cat s-a luat, s-a blocat Mutu (n.red. patronul fabricii de la Raureni, Valcea) care are cele 3 sectii de concentrare din Romania si a abandonat totul. A intervenit concurenta cu polonezii care au avut an electoral, ei au dat 25 de centi pentru fiecare kilogram de mar, au venit, au strans si au facut cidru. La noi, toate au ramas si ingropat in teren ….Am zis hai sa le dam macar 1000 de euro prin sprijinul cuplat, unde aveam inscrise anul trecut pe cererile de plata ale fermierilor 1300 ha de mar, ca n-o sa-i duca la plimbare, o sa faca ceva, o sa curete terenul etc….Avem niste parghii la indemana noastra si putem sa corectam anumite nenorociri care apar”, a precizat Tanase.

In conditiile in care productia de legume in camp devine tot mai dificila in Romania, autoritatile ar trebui sa faca ceva mai mult pentru cultura legumelor in spatiu protejat, sustin producatorii.

„In Romania, nu se mai pot produce legume pentru consum decat in mediul protejat. Din 2009, am tot solicitat sa creasca suprafata de sere macar cu 200 ha si la solarii pana la 1000 ha.. Mi s-a promis o alocare speciala, nu s-a vrut si nu se poate. ..Eu cred ca nu moare Romania daca punem undeva 200 mil. euro pentru pomicultura si 200 mil. euro pentru legumicultura ca sa facem un program si sa ramana in urma ceva, asa cum s-a gasit solutia aceea la SAPARD-ul romanesc si s-a facut minuni. Haideti sa incercam si pentru acest sector’, a mai declarat Tanase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *