Aurel Petrus, administratorul Auger Petrus din localitatea Stefan Cel Mare, judetul Calarasi, este unul din cei mai cunoscuti agricultori de la noi care cultiva cereale eco. Dupa ce ani de azi s-a axat pe cultura vegetala, in acest an a facut un pas decisiv in activitatea sa: si-a facut debutul in legmicultura, odata cu infiintarea primelor suprafete de sfecla rosie la solicitarea unui partener din Spania. Petrus a avut 7 ha in cultura principala si 4 in cultura dubla, de pe care a obtinut o productie de circa 350 de tone livrate partenerului spaniol (o unitate de procesare).
Rezultatele au fost foarte bune, profitul obtinut fiind deosebit, ceea ce face din sfecla rosie o cultura atractiva, dupa cum povesteste Petrus. Pe scurt, sfecla rosie i-a adus in acest an un profit mult mai mare decat cerealele, fiind cea mai profitabila de departe…
Pentru anul viitor, planurile de dezvoltare sunt destul de ambitioase. Aurel Petrus vrea sa extinda suprafetele cu sfecla rosie pana la circa 20 de hectare, in conditiile in care are deja semnat un contract de livrare a productiei de 2.000 de tone catre partenerul spaniol. Proaspatul legumiculor vrea sa intre insa si in retelele de retail din Romania, unde cererea de legume este mare.
Dezvoltarea pe acest segment presupune insa si un program de investitii important. Fermierul are planificate pentru anul viitor circa 100.000 de euro, sume care vor fi folosite pentru realizarea unui depozit de frig, insa se are in vedere si achiztionarea unei linii de sortare si ambalare, semn ca Petrus tinteste si retailul…
In ce priveste productia de cereale eco obtinuta pe cele 1300 ha administrate de Auger Petrus, aceasta ia drumul strainatatii fiind livrata in tari precum Germania, Austria si Italia.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 831 vizualizari | 1 vot

Comisia Europeana Comisia vrea sa amane cu un an intrarea in vigoare a noii legi privind agricultura ecologica, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022! CE a lansat, in data de 4 septembrie, o consultare publica cu privire la viitorul plan de actiune privind agricultura ecologica. Acest sector va contribui mult la realizarea […]
Autor: Agrostandard | 15 June, 2020 | 0 comentarii | 828 vizualizari | 1 vot

Pactul Ecologic si strategia «De la ferma la furculita» care aduc o presiune imensa, in plus, pe sectorul agricol. Acestea inseamna conditii inimaginabile si costuri foarte mari, nu doar pentru fermieri, ci si pentru o jumatate de miliard de consumatori europeni. Exista estimari care plaseaza cresterea costurilor pentru agricultori cu pana la 400%, dupa reducerea […]
Autor: Agrostandard | 28 April, 2020 | 0 comentarii | 371 vizualizari | 1 vot

Livezile eco au depasit in 2018 suprafata de un milion de hectare la nivelul UE, ceea ce inseamna un plus de 5% fata de 2017, potrivit celor mai recente estimari Agence Bio. Ele reprezentau 7,5% din total suprafetelor lucrate in sistem eco. In 2017, Europa dispunea de o suprafata de 985 500 ha de livezi […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2020 | 0 comentarii | 786 vizualizari | 1 vot

Chiar daca toata lumea se plange ca ducem lipsa de unitati de procesare eco, teoretic, exista si capacitati de acest fel. La nivelul anului 2017, de exemplu, erau inregistrate in sistem ecologic 164 de unitati (fabrici) de prelucrare a produselor agricole vegetale si animale, cele mai multe in sectorul conservarii fructelor si legumelor, potrivit datelor […]
Autor: Agrostandard | 4 January, 2020 | 0 comentarii | 719 vizualizari | 1 vot

Fructe mai scumpe la polonezi, un furnizor important pe piata europeana! Productia mica din 2019 a dus la scumpirea merelor in Polonia, tara care asigura circa o treime din productia UE, invadand an de an piata comunitara cu fructe la preturi mici. Potrivit datelor Institutului de Economie al Agriculturii si Industriei Alimentare din aceasta tara, […]