Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Asociatiile din Agricultura: Plata despagubirilor pentru seceta trebuie sa fie prioritatea zero!
Agrostandard | 20 August, 2020 | 0 comentarii | 554 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

seceta1Alianta pentru Agricultura si Cooperare atrage atentia premierului Ludovic Orban ca plata despagubirilor provocate de seceta ar trebui sa reprezinte prioritatea zero, conform discutiilor avute pana in prezent! Altfel, sa nu ne miram daca la anul vom avea cel putin un milion de ha necultivate. “Daca sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maxima alocata nu se regaseste in proiectul de Ordonanta?”, se intreaba fermierii.

Comunicat Alianta pentru Agricultura si Cooperare

SCRISOARE DESCHISA
Domnului Premier Ludovic ORBAN,
Domnului Ministru Adrian OROS,
Domnului Ministru Vasile CITU,

20 august 2020

Stimate Domnule Premier,
Stimati Membri ai Guvernului Romaniei,

Referitor la Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica, postat in consultare publica pe site-ul MADR – 18.08.2020 – https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html,

Alianta pentru Agricultura si Cooperare va atrage atentia si isi manifesta ingrijorarea asupra Capitolului III – Procedura de acordare a ajutorului de stat, din care lipsesc cu desavarsire informatii certe privind suma totala alocata de catre MADR pentru efectuarea acestor plati, suma care a fost estimata la valoarea de 1,2 miliarde de lei.
In documentul postat initial pe site-ul MADR la art. 11 era prevazuta ca suma maxima alocata acestei scheme de ajutor 1.088.409,00 mii lei!

Nicaieri in cadrul documentului aflat in dezbatere nu este specificat faptul ca aceste plati se vor face partial, urmand ca diferenta sa fie incasata dupa urmatoarea rectificare bugetara din octombrie! Mai mult decat atat, in cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizeaza ca ”In situatia in care sumele necesare depasesc plafoanele bugetare aprobate cu aceasta destinatie, valoarea ajutorului se reduce proportional pentru toti beneficiarii schemei de ajutor de stat”.

Citeste si Despagubirile la seceta “in prima lectura” la Guvern! Banii, la Sfantul asteapta!

Cum puteti sugera ca sumele nu acopera suma estimata initial daca public ati afirmat ca exista, chiar daca nu este mentionata expres?

Discutam asumat despre seceta pedologica extrema inca din luna martie 2020 cand au inceput sa apara primele Ordine de Prefect in baza carora fermierii au putut solicita intrunirea comisiilor de constatare! Azi auzim despre despagubiri pentru pagubele provocate de acest femomen meteorologic extrem, intr-un amestec de antagonism cu sectorul zootehnic.

Care este motivul pentru care s-a facut suplimentarea bugetului MADR? Intelegand ca si alte sectoare au nevoie de sprijin, consideram, totusi, ca plata despagubirilor provocate de seceta ar trebui sa reprezinte prioritatea zero, conform discutiilor avute pana in prezent! Daca sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maxima alocata nu se regaseste in proiectul de Ordonanta?

https://www.facebook.com/nechitaadrianoros/videos/2673636766285720/, a se urmari ultimele 3 minute!

Nu dorim sa ne antagonizam cu alte sectoare importante – ci sa cerem ceea ce este important si urgent pentru sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologica severa, care risca sa intre in colaps.
Am repetat de nenumarate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil si faptul ca cuantumul despagubirilor promise reprezinta cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de platit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte putin, nu avem cu ce sa platim si nu le mai putem amana pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastra.

Intelegem criza cauzata de COVID si situatie economica a Romaniei si de accea am acceptat cuntumurile exprimate in mod public de dvs., intre 772 lei si 1002 lei in functie de cultura, cu conditia sa fie acordate rapid.

Am repetat in ultimele 4 luni ca este foarte important ca despagubirile sa fie platite in regim de urgenta, pentru a preveni colapsul sectorului agricol. Ati declarat public ca vor fi despagubiti toti fermierii calamitati pentru pagubele suferite si ca vor primi banii in iulie, apoi august, acum septembrie. In urma intalnirii avute marti, ati declarat ca fermierii calamitati vor primi acum minimum 80%, iar la rectificarea bugetara din octombrie vor primi restul de pana la 100%, impreuna cu sumele aferente despagubirilor pentru culturile de primavara.

Putem intelege ca actuala rectificare bugetara are in vedere protejarea ratingului de tara si nedepasirea deficitului bugetar. Si totusi, noi cei afectati de seceta, cand si cat primim pentru a compensa pierderile cauzate de seceta pedologica?

Inclusiv domnul Presedinte vorbeste de seceta si sumele alocate pentru plata despagubirilor pentru fermierii afectati de seceta:

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/655255028415009

34.647 fermieri si 1.168.064,79 ha aferente culturilor de toamna si cca. 1,5 milioane de ha acoperite cu culturi de primavara sufera!
Asa arata campurile Romaniei in zonele afectate de seceta pentru culturile de primavara! Asa arata o cultura care la nivel european pune Romania in topul productiei agricole!

La anul vom avea cel putin 1 milion de ha necultivate.

Ne-ati chemat la dialog si am raspuns apelului de fiecare data, insa evenimentele din ultima perioada ne fac sa concluzionam ca doar ati simulat aceste consultari si deciziile au fost luate si date presei pe surse pentru a ne pune intr-o lumina proasta fata de membrii nostri si a demonstra bunavointa dumneavoastra si incapacitatea noastra!
Dati dovada de seriozitate si profesionalism, faceti altfel de politica!

Tineti-va de cuvant cu promisiunile pe care le faceti si termenele pe care le dati, in caz contrar, stimati domni, in septembrie, membrii nostri sunt cei care va vor taxa si pe dumneavoastra la vot, nu doar pe noi in calitate de organizatii profesionale!

In numele tuturor membrilor si organizatiilor membre ale celor 4 organizatii.

Semneaza:

PRO AGRO Ionel ARION
LAPAR Nicolae VASILE
UNCSV Mircea BALUTA
APPR Nicolae SITARU

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 139 vizualizari | 1 vot

copa_cogeca

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a achitat pentru prima data cotizatia la COPA-COGECA pentru organizatiile de fermieri din sectorul agro-alimentar din Romania! Comitetul Organizatiilor Profesionale din Agricultura (COPA) si Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana (COGECA), desemnate cu acronimul asociativ COPA-COGECA, constituie una dintre cele mai mari si mai active organizatii in reprezentarea […]

Autor: Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 624 vizualizari | 1 vot

mere

UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN isi exprima indignarea fata de modul in care Ministerul Agriculturii si ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au inteles cum sa ajute intr-un mod echitabil agricultura si fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinul si subventiile acordate fermierilor. Reluam integral comunicatul remis de UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN:

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 252 vizualizari | 1 vot

fermeiri_dobrogea

Oare cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa ce au venit la Bucuresti sa discute cu oficialii din conducerea MADR?! Mai mult cu vorbe si promisiuni, decat cu ceva concret, am spune noi. Dar mai bine aflati singuri din comunicatul MADR: „Secretarul de stat George Scarlat a condus in data de 10 septembrie 2020, la […]

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 961 vizualizari | 1 vot

pb20

2020 a fost si este in continuare un an complicat cu o productie medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, in judetul Ialomita, de altfel, cea mai mica de cand se organizeaza Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb. La Ziua […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 294 vizualizari | 1 vot

ziua_porumbului2020

Ziua Porumbului va avea loc, in acest an, pe 10 septembrie la Orezu, judetul Ialomita, la ferma Elsit, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori. Numai ca de data aceasta, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul este organizat cu numar limitat de participanti din cadrul fermierilor – doar fermierii speakeri, reprezentantii companiilor partenere si […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard