Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale aduce schimbari importante, care vor afecta nu numai producatorii din industrie, ci, mai ales, consumatorii, prin scumpirea apei la raft. Proiectul de lege trebuia dezbatut impreuna cu asociatiile si companiile din domeniu, insa Presedintele APRIA (Asociatia Producatorilor din Industria Apei) spune ca nu au fost convocati la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege a fost pus in dezbatere publica pe data de 20.02.2019 si a fost scos la numai sase zile distanta si republicat pe data de 04.03.2019 cu modificari.
“Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdata un raspuns”, a declarat presedintele APRIA, George Ristea.
Redeventa va reprezenta 6% din pretul unei sticle de apa de masa sau izvor la 2 litri
“Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar aceasta este una dintre schimbarile care vor afecta industria si, implicit, consumatorul. Avand in vedere ca suntem o asociatie care se implica activ in economie, vrem sa fim consultati si venim in intampinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, caci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetatenii Romaniei si nu putem sta cu ochii inchisi”, a declarat in continuare presedintele APRIA, George Ristea.
Pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masa imbuteliate se stabileste o redeventa de 4,0 euro/m3.
“Se constata ca nu vor mai fi diferente intre categoriile de apa, iar pentru populatia Romaniei cu venituri mici va fi restrictionat accesul la o apa potabila de calitate la un pret mic”, a explicat George Ristea.
Statul nationalizeaza terenul din jurul surselor de apa, desi apa din izvoarele naturale este a statului
Noul proiect de lege prevede ca toate sursele de apa vor intra in proprietatea statului incalcand indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de “nationalizare”. Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligand proprietarul – adica societatea comerciala care exploateaza izvorul de apa – sa ofere statului drum de acces pe terenul societatii comerciale.
“Folosirea sursei si imbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursa nu poate fi exploatata fara acord in prealabil. Faptul ca noul proiect de lege prevede ca terenul va intra in proprietatea statului ne face sa ne punem semne de intrebare la dreptul de exploatare. Este o incalcare indirecta a dreptului la proprietate”, a mai spus presedintele APRIA.
Instabilitatea economica determina numeroase schimbari legislative, prin care Guvernul strange bani la buget direct din buzunarele consumatorilor, de data aceasta prin Ministerul de Resort.
Asociatia Producatorilor din Industria Apei (APRIA) a solicitat sa fie consultata in ceea ce priveste definitivarea proiectului de lege, dorind sa ajunga la un acord comun care sa nu dezavantajeze cetatenii Romaniei.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 0 comentarii | 279 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 1 vot

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1668 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 1 vot

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, promite impozit zero pe salariul minim, incepand cu 2022, in agricultura, un sector in care sunt salarii mici si evaziunea fiscala este foarte mare. Adica cu un an mai tarziu decat se astepta toata lumea… “Impozitul zero pe salariul minim este cea mai buna masura pe care o […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2021 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 1 vot

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) considera reprobabila si in afara prevederilor legale implicarea numelui institutiei in girarea unor informatii eronate referitor la consumul de alimente neambalate. Nu este prima data cand in piata sunt promovate spoturi publicitare in care se spune ca produsele neambalate nu sunt sigure pentru consum. ANSVSA a […]