Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Apa imbuteliata la pret de marmura sau gresie? Lovitura grea la adresa producatorilor, pusa la cale de stat
Agrostandard | 27 November, 2017 | 0 comentarii | 282 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

apaRedeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale. Producatorii de apa de izvor nu sunt insa de acord cu aceasta valoare si propun 0.4 euro/mc. Ei sustin ca apa de consum zilnic este o necesitate vitala si se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai importante elemente de sustinere a vietii dupa aer. Omul poate supravietui cateva saptamani fara mancare, insa fara apa ar muri in numai 2-3 zile. Ori nivelul prevazut al redeventelor reprezinta o ingradire a dreptului de a cumpara o apa potabila de calitate la un pret accesibil, arata producatorii.

Diferente de viziune sunt si in ceea ce priveste apa de masa. Statul vrea o redeventa la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 4 euro/m³, in timp ce propunerea producatorilor este de 0,2 euro/mc. Potrivit prevederilor proiectului de act normativ, toata apa de masa, indifferent de provenienta, va plati redeventa.

Producatorii atrag atentia asupra faptului ca acest proiect de lege trebuie sa stabileasca numai cuantumul redeventelor, nu sa atribuie competente de control inafara sferei de redeventa a unor autoritati definite in proiect!

Referitor la pretul de comercializare specificat in proiectul de lege, companiile din industria apei vor sa se tina cont de urmatorul aspect: Pretul de comercializare tine de secretul comercial al fiecarui producator, nu are legatura cu plata redeventei! In proiectul de lege este prevazut faptul ca pretul de comercializare reprezinta suma de bani pentru o unitate sau cantitate determinata de produs, perceputa de titular pentru comercializarea produselor obtinute prin activitatile concesionate, respectiv pentru prestarea serviciilor specifice activitatii concesionata, in perioada de referinta, fara taxa pe valoare adaugata si toate taxele suplimentare.

Redeventa, achitata dupa cantitatea de apa imbuteliata

Pozitii diferite sunt si in ceea ce priveste defnitia productiei brute. In proiectul de lege se arata ca productia bruta reprezinta cantitatile de resurse extrase dintr-un zacamant, care nu au fost tratate complet sau nu au fost tratate pentru a fi comercializate, determinate la punctele de masurare stabilite conform prevederilor legale.

Producatorii de apa nu sunt de acord insa cu ultima mentiune, deoarece ei considera ca nu este normal sa plateasca pentru ceva care nu genereaza venit. Redeventa trebuie achitata la cantitatea de apa imbuteliata, cum de altfel se si aplica in prezent la petrol si gaze.

Acestea sunt nemultumite si de faptul ca punctul de masurare este definit ca fiind locul prevazut de lege sau convenit de parti unde se determina cantitatea de resurse extrasa, ceea ce naste intrebarea: “Care dintre cele doua se aplica? Ori convenim la mica intelegere ori urmam legea?”

Dreptul producatorului de a-si stabili pretul de comercializare

De asemenea, la Capitolul II Redevente se mentioneaza ca bazele, preturile de referinta si metodologia de calcul se stabilesc de autoritatea competenta prin instructiuni tehnice, aprobate prin ordin al Presedintelui, conform prevederilor legale. Producatorii de apa vor insa ca acestea sa fie stabilite prin lege pentru a exista predictibilitate in sector.

Proiectul specifica si faptul ca pentru evidenta si verificarea calculului redeventei „titularii sunt obligati sa transmita A.N.R.M. rapoarte lunare cu date si informatii privind activitatile/operatiunile desfasurate, inclusiv activitatile asimilate, productia bruta, preturile de comercializare, punctele de masurare si veniturile realizate, dupa caz”.

Citeste si <strong>Director APIA: E frustrant sa autorizezi si noaptea…sa lucrezi sambetele, duminicile, fara zile libere

Producatorii cer sa se acorde o atentie mare la formularea definitiilor, cu mentiunea ca proiectul actual nu stabileste atributiile si competentele unei institutii de control pe fluxul producatorilor, ci doar incasarea redeventelor! Cât despre obligatia de a transmite lunar informatii privind veniturile realizate, producatorii sustin ca ar trebui avute in vedere volumele de apa imbuteliate si nu veniturile obtinute.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

2 × one =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 December, 2017 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 1 vot

sosuri baneasa

Marca Baneasa, unul din cele mai cunoscute brand-uri din domeniul moraritului si productiei de paste fainoase din Romania, isi extinde portofoliul cu un nou produs – Gama de sosuri pentru paste Baneasa, care ofera consumatorilor posibilitatea de a prepara retetele preferate cu un sos pentru paste Arrabiatta, Bolognese sau cu un sos cu Masline si […]

Autor: Agrostandard | 12 December, 2017 | 0 comentarii | 197 vizualizari | 1 vot

magazin

Piata romaneasca de retail este estimata, in prezent, la 40 miliarde euro, 85% din produsele vandute in lantul de comert fiind de origine mixta, iar 15% sunt produse locale, conform unui studiu de realizat de Euler Hermes. In 2016, piata de retail din Romania a inregistrat o crestere de 12% pe fondul majorarii salariului minim […]

Autor: Agrostandard | 10 December, 2017 | 0 comentarii | 460 vizualizari | 1 vot

CARNE

In preajma sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, ANSVSA recomanda cetatenilor sa achiziționeze produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. In cadrul acestor unitați autorizate atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si […]

Autor: Agrostandard | 10 December, 2017 | 0 comentarii | 475 vizualizari | 1 vot

oua

Opt din zece romani consuma oua saptamanal, iar cei mai multi dintre ei (39%) consuma intre trei si sase oua pe saptamana, potrivit unui comunicat realizat de Agricola Bacau, in noiembrie. 14% dintre cei chestionati consuma oua zilnic si doar unu din zece romani declara ca mananca mai putin de un ou pe saptamana sau […]

Autor: Agrostandard | 5 December, 2017 | 0 comentarii | 273 vizualizari | 1 vot

caramizaru

FrieslandCampina, unul din principalii jucatori pe piata interna a lactatelor, a investit in acest an, in ciuda contextului dificil de piata, circa 1,3 milioane de euro intr-o linie de productie a telemelei la fabrica din Cluj. Acesta este de altfel si nivelul investitiilor realizate de companie, care trece de cativa ani printr-un amplu proces de […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1615 vizualizari | 6 voturi
05 Dec 2017 | 0 comentarii | 2300 vizualizari | 2 voturi
05 Dec 2017 | 0 comentarii | 1011 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3736 vizualizari | 2 voturi
»
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3404 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2017 © Agrostandard