Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Apa imbuteliata la pret de marmura sau gresie? Lovitura grea la adresa producatorilor, pusa la cale de stat
Agrostandard | 27 November, 2017 | 0 comentarii | 795 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

apaRedeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale. Producatorii de apa de izvor nu sunt insa de acord cu aceasta valoare si propun 0.4 euro/mc. Ei sustin ca apa de consum zilnic este o necesitate vitala si se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai importante elemente de sustinere a vietii dupa aer. Omul poate supravietui cateva saptamani fara mancare, insa fara apa ar muri in numai 2-3 zile. Ori nivelul prevazut al redeventelor reprezinta o ingradire a dreptului de a cumpara o apa potabila de calitate la un pret accesibil, arata producatorii.

Diferente de viziune sunt si in ceea ce priveste apa de masa. Statul vrea o redeventa la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 4 euro/m³, in timp ce propunerea producatorilor este de 0,2 euro/mc. Potrivit prevederilor proiectului de act normativ, toata apa de masa, indifferent de provenienta, va plati redeventa.

Producatorii atrag atentia asupra faptului ca acest proiect de lege trebuie sa stabileasca numai cuantumul redeventelor, nu sa atribuie competente de control inafara sferei de redeventa a unor autoritati definite in proiect!

Referitor la pretul de comercializare specificat in proiectul de lege, companiile din industria apei vor sa se tina cont de urmatorul aspect: Pretul de comercializare tine de secretul comercial al fiecarui producator, nu are legatura cu plata redeventei! In proiectul de lege este prevazut faptul ca pretul de comercializare reprezinta suma de bani pentru o unitate sau cantitate determinata de produs, perceputa de titular pentru comercializarea produselor obtinute prin activitatile concesionate, respectiv pentru prestarea serviciilor specifice activitatii concesionata, in perioada de referinta, fara taxa pe valoare adaugata si toate taxele suplimentare.

Redeventa, achitata dupa cantitatea de apa imbuteliata

Pozitii diferite sunt si in ceea ce priveste defnitia productiei brute. In proiectul de lege se arata ca productia bruta reprezinta cantitatile de resurse extrase dintr-un zacamant, care nu au fost tratate complet sau nu au fost tratate pentru a fi comercializate, determinate la punctele de masurare stabilite conform prevederilor legale.

Producatorii de apa nu sunt de acord insa cu ultima mentiune, deoarece ei considera ca nu este normal sa plateasca pentru ceva care nu genereaza venit. Redeventa trebuie achitata la cantitatea de apa imbuteliata, cum de altfel se si aplica in prezent la petrol si gaze.

Acestea sunt nemultumite si de faptul ca punctul de masurare este definit ca fiind locul prevazut de lege sau convenit de parti unde se determina cantitatea de resurse extrasa, ceea ce naste intrebarea: “Care dintre cele doua se aplica? Ori convenim la mica intelegere ori urmam legea?”

Dreptul producatorului de a-si stabili pretul de comercializare

De asemenea, la Capitolul II Redevente se mentioneaza ca bazele, preturile de referinta si metodologia de calcul se stabilesc de autoritatea competenta prin instructiuni tehnice, aprobate prin ordin al Presedintelui, conform prevederilor legale. Producatorii de apa vor insa ca acestea sa fie stabilite prin lege pentru a exista predictibilitate in sector.

Proiectul specifica si faptul ca pentru evidenta si verificarea calculului redeventei „titularii sunt obligati sa transmita A.N.R.M. rapoarte lunare cu date si informatii privind activitatile/operatiunile desfasurate, inclusiv activitatile asimilate, productia bruta, preturile de comercializare, punctele de masurare si veniturile realizate, dupa caz”.

Citeste si <strong>Director APIA: E frustrant sa autorizezi si noaptea…sa lucrezi sambetele, duminicile, fara zile libere

Producatorii cer sa se acorde o atentie mare la formularea definitiilor, cu mentiunea ca proiectul actual nu stabileste atributiile si competentele unei institutii de control pe fluxul producatorilor, ci doar incasarea redeventelor! Cât despre obligatia de a transmite lunar informatii privind veniturile realizate, producatorii sustin ca ar trebui avute in vedere volumele de apa imbuteliate si nu veniturile obtinute.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 22 September, 2020 | 0 comentarii | 117 vizualizari | 1 vot

apicultori

Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale anunta ca Directiile Agricole Judetene (DAJ) pot incepe de marti – 22 septembrie plata ajutorului de minimis catre apicultori. In cursul zilei de luni, 21 septembrie 2020, conturile DAJ au fost alimentate cu sumele necesare, iar pasul urmator este plata catre beneficiarii acestei scheme de ajutor. Ultima zi pentru depunerea […]

Autor: Agrostandard | 21 September, 2020 | 0 comentarii | 140 vizualizari | 1 vot

summit

BucharestFoodSummit.ro – Cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa. Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020! BucharestFoodSummit.ro este organizat in parteneriat cu: #RomaniaFunctioneaza, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Maracineni, HORA, Agrostandard si […]

Autor: Agrostandard | 21 September, 2020 | 1 comentarii | 68 vizualizari | 1 vot

Petre-Roman

In interviul acordat in exclusivitate Food Biz, Petre Roman, fost prim-ministru al Romaniei, vorbeste despre criza alimentara si consecintele grave pe care schimbarile climatice le au asupra securitatii alimentare. In anumite regiuni, inclusiv in Romania, exista deja zone grav afectate iar productiile agricole sunt compromise. Criza alimentara este serioasa si se poate agrava si mai […]

Autor: Agrostandard | 16 September, 2020 | 0 comentarii | 92 vizualizari | 1 vot

Borbely

Intr-un interviu oferit in exclusivitate revistei Food Biz, Consilierul de Stat de la Cabinetul Primului Ministru si coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, László Borbély, explica preocuparile dezvoltarii durabile din Romania si obiectivele concrete ale strategiei urmarite. Consilierul de Stat pune in stransa legatura strategia de dezvoltare durabila a Romaniei cu Agenda 2030 a ONU. Viziunea […]

Autor: Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 612 vizualizari | 1 vot

mere

UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN isi exprima indignarea fata de modul in care Ministerul Agriculturii si ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au inteles cum sa ajute intr-un mod echitabil agricultura si fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinul si subventiile acordate fermierilor. Reluam integral comunicatul remis de UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN:

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard