Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
ANSVSA: Nu exista dovezi stiintifice ca alimentele sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a COVID-19
Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 140 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

paine_COVIDCa urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) afirma ca nu exista dovezi stiintifice ca alimentele de origine animala (carne, lapte, peste, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimala (legume, fructe, paine, produse de patiserie etc.) sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului.

Nu exista informatii disponibile privind prezenta si supravietuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel incat sa fie posibila infectarea oamenilor. S-a demonstrat ca COVID-19 este o boala respiratorie, iar calea principala de transmitere este prin contact de la persoana la persoana si prin contactul direct cu picaturile respiratorii generate atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

Pana la aceasta data ANSVSA, ca autoritate competenta in domeniul sigurantei alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB si nu detine informatii din a cui initiativa a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru si daca s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate international pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea sigurantei alimentelor in Uniunea Europeana.

Din informatiile aparute in spatiul public, reiese ca experimentele realizate in laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafetele de polietilena/polipropilena utilizate la ambalarea produselor de panificatie, nefiind identificate elemente noi fata de studiile si rapoartele forurilor stiintifice europene si internationale in ceea ce priveste calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente.
In conformitate cu Ghidul pentru industria alimentara elaborat in contextul evolutiei pandemiei de COVID-19 de catre Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si OMS ,,COVID-19 si siguranta alimentelor”, cercetarile privind supravietuirea virusului SARS COV 2 pe diferite suprafete, realizate in conditii de laborator, trebuie interpretate cu prudenta intr-un mediu de viata real.

Astfel, interpretarea rezultatelor si concluziile studiilor efectuate ar trebui corelate si limitate la scopul acestora, tinand cont in acelasi timp de datele stiintifice existente din domeniile conexe, precum si de alte date/informatii care ar putea contribui la acuratetea concluziilor.

Respectarea cu strictete de catre personalul angajat care manipuleaza si comercializeaza alimentele a regulilor privind siguranta alimentelor, a celor de igiena personala si de informare adecvata a consumatorilor, garanteaza ca produsele alimentare puse pe piata sunt sigure. In acelasi timp si consumatorii trebuie sa constientizeze rolul lor. Ca o practica generala de igiena, clientii din magazine nu trebuie sa atinga alimentele, altele decat cele pe care intentioneaza sa le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiti agenti patogeni, care ar putea fi prezenti pe mainile lor.

Pentru ca populatia si operatorii din sectorul alimentar sa aiba acces la informatii corecte, ANSVSA a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, inclusiv cel elaborat de FAO/OMS si alte materiale informative, acestea putand fi consultate la urmatoarele link-uri:

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_alimentara.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/03/Recomandari_ANSVSA_operatori_consumatori.pdf

Studiile si opiniile stiintifice luate in considerare de ANSVSA, in indeplinirea atributiilor sale privind evaluarea riscului pe domeniul sigurantei alimentelor, trebuie sa respecte rigurozitatea stiintifica, recunoscuta la nivel european si international.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 115 vizualizari | 1 vot

berari

Valoarea garantiei pentru ambalaje ar putea fi de 50 de bani, decizia urmand a fi luata de Ministerul Mediului, iar consumatorii ar putea primi contravaloarea in numerar, a afirmat Julia Leferman, director general Asociatia Berarii Romaniei la conferinta anuala a asociatiei. “Valoarea garantiei va fi reglementata prin hotarare de Guvern. Exista un studiu pe care […]

Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 74 vizualizari | 1 vot

badea1

In viitorul Plan National Strategic, afacerile in sistem integrat din agricultura vor beneficia de o atentie sporita, iar prin urmare si fondurile alocate vor fi importante. O adevarata sansa pentru fermierii romani care trebuie sa profite la maximum de aceasta oportunitate daca vor sa devina rentabili. Altfel spus, a cam sosit momentul sa nu mai […]

Autor: Agrostandard | 20 October, 2020 | 0 comentarii | 325 vizualizari | 1 vot

Calin-Musca

Calin Musca, antreprenor PorkProd, a declarat la BucharestFoodSummit ca nu doar ca se importa foarte mult, dar de multe ori se aduce carne de la abatoare din vestul Europei cu termene de valabilitate la limita expirarii, ceea ce constituie o grava amenintare la adresa sanatatii consumatorilor romani. Romania este de ani buni un importator net […]

Autor: Agrostandard | 19 October, 2020 | 0 comentarii | 556 vizualizari | 1 vot

emil_dumitru

Emil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), le-a promis, in cadrul BucharestFoodSummit, fermierilor care au afaceri integrate sprijin pentru deschiderea de magazine proprii pe bani europeni. In viitorul Plan National Strategic (PNS) se va pune accent pe finantarea fermelor care vor sa-si integreze productia, pe procesare si asociere, pentru ca […]

Autor: Agrostandard | 18 October, 2020 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 1 vot

Profi2

Reteaua Profi a inceput primele livrari de marfa catre magazine de la noul sau depozit situat la Bolintin Deal, primul care acopera atat produse proaspete, cat si congelate. “Este primul nostru astfel de depozit, dar el va fi urmat si de altele,” a declarat Pawel Musial, directorul general Profi. “In 2022 vom avea depozite cu […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 1820 vizualizari | 1 vot
»
20 Aug 2020 | 0 comentarii | 1764 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard