Producatorii de tractoare si masini agricole sunt destul de rezervati cu privire la prognozele de vanzari din acest an in Europa, din cauza temerilor legate de preturile la cereale si oleaginoase pe pietele internationale. In conditiile in care in Vest doar piata franceza se arata ceva mai dinamica, toate privirile se indreapta spre tarile din Est, potrivit unei analize realizate de publicatia Silon Belge care are la baza datele furnizate de Mihail Mizin, reprezentantul Asociatiei germane a furnizorilor de echipamente si masini agricole.
Romania se afla in randul tarilor care inregistreaza crestere, ba chiar peste media UE, ceea ce face piata locala destul de interesanta pentru furnizorii de tehnica agricola.
„In ciuda numarului mare de ferme de mici dimensiuni, piata de masini agricole din Romania afiseaza un ritm de crestere de 6%, superior mediei inregistrate in UE, ridicandu-se la circa 700 milioane de euro. Piata romaneasca s-a dublat incepand cu 2010, fiind comparabila la acest moment ca marime cu cele din Tarile Scandinave, Belgia, Republica Ceha sau Ungaria. Cresterea se datoreaza programelor europene de dezvoltare rurala care au stimulat cererea de masini agricole, dar si programelor nationale de dezvoltare a sistemului de irigatii si a investitiilor in echipamente de stocare cereale si furaje pentru animale”, arata realizatorii analizei.
In Polonia, in schimb, se asteapta o reducere a vanzarilor de utilaje agricole de pana la doua cifre dupa productiile mici din 2018, in timp ce in Bulgaria, o piata de 500 milioane de euro, se mizeaza pe crestere in 2019, asa cum s-a intamplat si anul trecut.
Una din pietele cele mai dinamice este insa Ucraina, care in 2017, de exemplu, a cunoscut o majorare a vanzarilor de 70% fata de 2016 la tractoare, in timp ce piata de combine se ridica la peste 1.700 de unitati, cel mai mare nivel din istoria recenta a tarii.
O piata atractiva este si Kazahstanul cu vanzari anuale de circa 4.500 de masini agricole, din care 1.000 de combine si aproximativ 1.500 de tractoare.
Nu acelasi lucru se poate spune despre Rusia, unde piata este in scadere, cu observatia ca s-au marit importurile de tractoare de pana la 50 CP. Pentru 2019, se asteapta insa o revigorare a vanzarilor.