Sustine Agrostandard
starea vremii
Analize
An dificil pentru producătorii de vin
Agrostandard | 26 October, 2014 | 0 comentarii | 762 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

vin_productieDupă un an 2013 cu supraproducţie de vin, 2014 se arată mai degrabă modest pentru producători, situaţie determinată în mare parte de condiţiile meteo defavorabile, care au redus producţia cu circa 25% faţă de 2012, un an normal din punct de vedere al recoltei. Viticultorii speră ca măcar calitatea vinurilor să fie de excepţie. Pe fondul numeroaselor precipitaţii din acest an, care au afectat o mare parte din podgorii, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului se aşteaptă la o producţie de vin mai mică cu circa 25% faţă de 2012, când recolta a atins niveluri normale. Există, însă, şi zone unde pierderile au fost de 100%, viticultorii renunţând prcatic să mai culeagă strugurii. “Avem un an atipic. 2014 este un an cu o producţie diminuată faţă de 2012 cu 25%.

Vreau să punctez că anul 2013 a fost un an cu o producţie de struguri şi de vin foarte mare şi de aceea nu facem referire la anul de producţie 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindină, cu preponderenţă Banat, Mehedinţi, Drăgăşani şi Tulcea. Precipitaţiile au fost duble cantitativ faţă de anul precedent, iar acest lucru a îngreunat campania agricolă în general, de la tratamente până la cules”, a declarat Ovidiu Gheorghe, preşedinte PNVV.

Acesta susţine că din punct de vedere cantitativ producătorii care au efectuat corect şi la timp tratamentele fitosanitare nu au avut pierderi semnificative de producţie raportat la producţiile normale estimate.

Din punct de vedere calitativ, toamna călduroasă şi prelungită, cu diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte va conduce la obţinerea unor producţii de struguri cu caracteristici senzoriale şi fizico-chimice deosebite şi implicit a unor vinuri de calitate ridicată, după cum apreciază repezentantul PNVV.

Acesta avertizează, însă, viticultorii că este foarte posibil ca în unele regiuni să fie înregistrate ploi, care vor afecta culesul strugurilor la momentul optim sau chiar mai rău, acestea pot să determine apariţia mucegaiului.

Situaţia ar putea fi cu atât mai dificilă, cu cât nu se pot face tratamente înaintea culesului, susţine Ovidiu Gheorghe.

În 2012, producţia de vin a fost de 3,3 milioane de hectolitri, iar în 2013 de 5,1 milioane de hectolitri, potrivit datelor MADR.

Diferenţe mari între regiuni

Producţia de struguri diferă în acest an foarte mult de la o zonă la alta. Dacă la Cotnari estimările sunt optimiste, în alte zone lucrurile stau cu totul altfel. La Săhăteni (Dealu Mare), producţia este undeva la jumătatea nivelului de anul trecut, în timp ce în Argeş există viticultori care pur şi simplu au renunţat să mai culeagă strugurii afectaţi de mană.

Pentru acest an, conducerea Cotnari estimează o producţie de vin de 15 milioane de litri, comparativ cu 13 milioane de litri, anul trecut, de pe cele 1.300 hectare de vie administrate de companie. În campanie, peste 1400 de culegători muncesc zilnic să adune strugurii aflaţi în viile de pe cele 7 coline ale Cotnariului. Culesul a început cu suprafeţele de Frâncuşa, Fetească Albă şi Tămâioasă, urmate de Grasa de Cotnari. Pe rod au intrat, şi încă din 2013, Feteasca Negră şi Busuioaca, reintroduse în podgoria Cotnari după aproape 100 de ani.

În Argeş, în schimb, precipitaţiile au făcut ravagii. George Lazăr, de exemplu care deţine 11 hectare de vie, spune că nu a mai văzut precipitaţii precum cele din acest an niciodată.

“Pagubele au fost foarte mari, au fost ploi de 100 de litri pe metru pătrat în Arges. Am avut parte de trei ploi, dintre care una chiar în timpul înfloritului. La momentul acela, ploile s-au prelungit şi nu am putut să intrăm să executăm tratamentele. Totul s-a dus pe apa sâmbetei şi nu am mai avut ce să mai facem”, spune Lazăr.

El afirmă că a luat decizia de a nu mai recolta via, deoarece cantitatea de zahăr din struguri era foarte mică – mai puţin de 150 de grame.

“N-am cules, pentru că dacă recoltezi struguri care sunt pe jumătate stricaţi trebuie să pui zahăr, ceea ce legislaţia nu îţi dă voie. Trebuie să adaugi cel puţin 20 de grame ca să faci un vin de 10 grade. Ce-a mai scăpat din struguri, cred că nu a avut nici 150 de grame de zahăr”, a declarat Lazăr.

Producţie la jumătate la Săhăteni

Producţia din acest an este mult mai mică şi la Domeniile Săhăteni, în podgoria Dealu Mare, sub jumătate faţă de cea de anul trecut, după cum afirmă Aurelia Vişinescu, în calitate de oenolog şi proprietar al companiei.

“Să nu uităm totuşi că 2013 a fost un an de excepţie în ceea ce priveşte producţiile de struguri obţinute în România. Dacă ne raportăm la un an normal, scăderea ar fi cam de 30%. Sunt foarte multe suprafeţele fără struguri, recolta a fost pierdută chiar din faza de legare ca urmare a atacului de mană şi făinare în special”, a declarat Vişinescu.

Ploile excesive au făcut ca aplicarea tratamentelor fitosanitare să nu poată fi efectuata la timp, iar multe tratamente au fost spălate de ploi şi nu au mai asigurat protecţia necesară.

Aurelia Vişinescu mai afirmă că din cauza precipitaţiilor, a fost “sacrificată” o parte din plantaţie pentru a putea fi ţinute sub control parcelele valoroase calitativ, dar chiar şi aşa producţiile au fost semnificativ mai mici în comparaţie cu un an normal. În ce priveşte coacerea, aceasta a fost foarte diferită, soiurile albe au ajuns la maturitate foarte repede în timp ce pentru soiurile roşii încă nu s-a atins acest moment (n.red.- la data de 30 septembrie), excepţie fiind Pinot Noir-ul, care este un soi timpuriu.

“Aceasta îmi aminteşte cumva de începuturile carierei mele când nu intram la cules decât în luna octombrie mergând chiar către sfârşitul lunii cu soiurile tardive precum Cabernet Sauvignon”, adaugă Vişinescu.

În ceea ce priveşte calitatea vinului din acest an, în mod cert anul va fi mult mai bun decât 2013 şi 2012, susţine oeonologul de la Săhăteni.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

eighteen − 11 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 24 October, 2019 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 1 vot

SCHIMBARI

Un recent raport elaborat de Global Markets Institute (GMI) al cunoscutei banci de investitii Goldman Sachs zugraveste consecintele potential catastrofale date de modificarile climatice. In cele 34 de pagini ale analizei intreprinse de GMI se arata, in esenta, ca cresterea temperaturilor la scara planetara va determina modificari in aria de cuprindere si structura bolilor, generand, […]

Autor: Agrostandard | 23 October, 2019 | 0 comentarii | 346 vizualizari | 1 vot

A1

Agricultura romaneasca va creste cu jumatate de miliard de euro in 2019, potrivit unei analize KeysFin! Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin. Cu toate acestea, rezultatele ar […]

Autor: Agrostandard | 11 September, 2019 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

grexport

Exporturile mondiale de grau au atins 41,2 miliarde USD, in 2018, in crestere cu 5,7% fata de anul anterior. Mai mult de jumatate din livrari au fost realizate de tarile din Europa (22,6 miliarde USD, ceea ce inseamna o pondere de 54,8% in exporturile mondiale totale). America de Nord, unde se afla doua din cele […]

Autor: Agrostandard | 23 July, 2019 | 0 comentarii | 512 vizualizari | 1 vot

FRUCTE

Pomicultorii isi cauta nisa de piata! Pomicultura romaneasca nu trece printr-unul din cele mai fericite momente din istoria ei, ba chiar am putea spune ca se afla la rascruce de drumuri, cand vechiul cu noul se confrunta decisiv sau mai bine zis generatiile intre ele. Cu alte cuvinte, bate vant de schimbare….Un lucru este clar, […]

Autor: Agrostandard | 14 July, 2019 | 0 comentarii | 614 vizualizari | 1 vot

fructe&legume

Pe vremuri, Romania era un brand pe piata de fructe si legume la nivel international. Se producea asa de mult, ca Europa nici nu putea face fata volumului de marfa livrat. Acum, abia daca ne putem asigura necesarul intern in sezon, in conditiile in care, dupa cum bine se stie, consumatorii romani prefera fructele si […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
24 Ian 2020 | 0 comentarii | 1149 vizualizari | 3 voturi
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 2077 vizualizari | 3 voturi
24 Mar 2020 | 0 comentarii | 205 vizualizari | 2 voturi
31 Mar 2020 | 1 comentarii | 162 vizualizari | 1 vot
»
16 Ian 2020 | 0 comentarii | 2226 vizualizari | 1 vot
»
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 2077 vizualizari | 3 voturi
»
20 Mar 2020 | 0 comentarii | 1385 vizualizari | 1 vot
»
24 Ian 2020 | 0 comentarii | 1149 vizualizari | 3 voturi
»
20 Ian 2020 | 0 comentarii | 1061 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard