Alina Cretu, APPR: Porumbul este mai profitabil decat graul in 70% din zonele din Romania

Alina Cretu, APPR: Porumbul este mai profitabil decat graul in 70% din zonele din Romania

 

pboltSuprafetele cultivate cu porumb sunt in general constante de la an la an, variatiile fiind de cateva procente, ceea ce inseamna ca fermierii romani isi mentin interesul pentru aceasta cultura. Ba mai mult, exista si agricultori care spun ca reduc suprafetele cu grau pentru a le mari pe cele de porumb, din cauza rentabilitatii. De exemplu, Dimitrie Musca, fodatorul CAI Curtici din judetul Arad, societate care exploateaza peste 7.000 ha de teren agricol, spune ca doar intr-un singur an a micsorat suprafata cultivata cu grau cu 1.000 ha si se gandeste chiar sa le mai reduca in viitor. Reprezentantii Asociatiei Producatorior de Porums din Romania (APPR) sustin si ei aceasta varianta, in conditiile in care productia medie in Romania (3,9 tone/ha, in 2016, potrivit MADR) creste de la an la an, fiind totusi inca departe de potentialul care ar putea fi atins.

“As spune ca in 70% din zonele din Romania porumbul este mai rentabil decat graul. Pe de alta parte, exista si zone in care porumbul are un anumit grad de risc, dat fiind perioada de vegetatie destul de lunga. Porumbul este o planta care are nevoie in acelasi timp de caldura, de soare si de umiditate. Temperaturile excesive in zonele extreme, in sud-estul Romaniei, Tulcea sau Constanta, cand nu avem conditii de irigat, pot sa faca ca porumbul sa nu mai fie la fel de profitabil cum ar fi o cultura de oleaginoase sau de cereale paioase chiar”, ne-a declarat Alina Cretu, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) la evenimentul Dekalb Smart Center desfasurat la ferma Agronova din judetul Olt.

In ultima vreme, trebuie remarcata orientarea fermierilor catre hibrizii timpurii si extratimpurii care le permite sa-si esaloneze lucrarile, fie ca vorbim de semanat sau de recoltat. Ori in conditiile unor ferme tot mai mari ca dimensiune, acest lucru devine tot mai important. In acest an, productiile se anunta bune, in special in sudul tarii, in judete precum Calarasi, Ialomita, Braila, ba chiar si in anumite zone din Oltenia unde de obicei exista probleme cu seceta pedologica si cu temperaturile ridicate. Si in vestul tarii agricultorii sunt destul de optimisti, asteptand recolte bune.

13-15 tone/ha, maximum in acest an?

Asa cum arata la acest moment, n-ar fi exclus ca in toamna fermierii sa obtina productii de pana la 15 tone/ha, mai ales cei care aplica tehnologie si au la dispozitie sisteme de irigatii. Ramane insa intrebarea: cum este mai bine, sa obtiii 7 tone/ha pe teren nerigat sau 12 tone/ha in cultura irigata? Nu de alta, dar vorbim cam de acelasi profit, dupa cate se pare…..

Citeste si Graul, tot mai putin rentabil. Dimitrie Musca a renuntat la 1.000 ha intr-un singur an

‘‘Este foarte greu de spus la ce productii ne putem astepta, este clar insa ca in zonele unde exista sisteme de irigatii, chiar daca sunt dificile conditiile, multi hibrizi si multi fermieri vor ajunge la poentialul maxim de productie, insemnand chiar si 13-15 tone/ha. Nu-mi place sa dau cantitati, pentru ca este foarte relativ, o productie de 7 tone/ha in conditii secetoase poate sa fie o productie buna, la fel cum o productie de 12 tone atunci cand irigi si investesti foarte mult pe hectarul de porumb poate sa insemne putin”, a precizat Alina Cretu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *