Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Culturi vegetale
Alianta pentru Agricultura si Cooperare cere sa fie platite in august despagubirile la seceta!
Agrostandard | 17 July, 2020 | 0 comentarii | 168 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

secetaAlianta pentru Agricultura si Cooperare a avut, in lunile iunie si iulie, un intens schimb de opinii cu conducerea executivului Romaniei, cu scopul solutionarii unor probleme presante cu care agricultura si industria alimentara se confrunta in acest an deosebit de dificil.
Acesta a culminat cu intalnirea Aliantei cu prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, ministrul finantelor, Florin Citu, si conducerea MADR (ministrul Adrian Oros, secretarii de stat Emil Dumitru si George Scarlat), in data de la 2 iulie, se arata intr-un comunicat de presa.

Dialogul s-a purtat la Palatul Victoria si a avut ca subiect principal seceta dramatica ce a afectat agricultura Romanei in acest an, context in care premierul si-a exprimat preocuparea pentru dificultatile cu care se confrunta sectorul si a dat asigurari ca sumele destinate despagubirilor vor fi prevazute in bugetul MADR in urma rectificarii bugetare de dupa 1 august.

Reprezentantii fermierilor au subliniat ca Romania se afla in pragul unei crize economice puternice, inclusiv in agricultura, ceea ce poate avea consecinte dramatice in aprovizionarea populatiei. Avand in vedere ca aproximativ 90% dintre fermierii romani achita inputurile folosite in obtinerea produselor agroalimentare dupa valorificarea productiei, respectiv in perioada 15 iunie – 15 iulie, iar foarte multi nu vor avea ce recolta sau productia le va fi semnificativ diminuata, plata datoriilor catre furnizorii de inputuri (pesticide, fertilizanti, combustibili), precum si a altor obligatii precum leasing-uri, salarii, credite, etc. va fi extrem de problematica.

Pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli in timp util, este nevoie de URGENTAREA PASILOR PROCEDURALI NECESARI PENTRU INCASAREA DESPAGUBIRILOR PENTRU SECETA PEDOLOGICA SEVERA IN PERIOADA 5-20 AUGUST 2020, de aceea MADR s-a angajat sa intensifice demersurile de a obtine de la Comisia Europeana un raspuns in timp util pentru a putea trece la plata efectiva a despagubirilor prin schema de ajutor de stat notificata.

Alianta a mai solicitat organizarea urgenta a unei intalniri cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala cu scopul de a gasi o solutie cu privire la amanarea platii ratelor la creditele bancare si nebancare pentru o perioada de 12 luni.

In data de 9 iulie, reprezentantii Aliantei au discutat cu conducerea Ministerului Finantelor Publice, a Ministerului Agriculturii si a ANAF, urmare a intalnirii de la Palatul Victoria. Agenda propusa de Alianta a inclus puncte precum: masuri pentru introducerea de facilitati/amanarea pentru o perioada de 12 luni a platii ratelor scadente la creditele de capital contractate de fermieri de la institutii de credit si institutii financiare nebancare; urgentarea pasilor procedurali necesari pentru incasarea despagubirilor pentru seceta pedologica severa; plata de urgenta a tuturor arieratelor; compensarea directa creante – datorii ; recunoasterea de catre ANAF a costurilor cu productia in curs, aferente culturilor agricole calamitate 2020 ; eliminarea practicilor prin care fermierilor li se considera nedeductibile cheltuielile cu stocurile de productie in curs de executie 2019-2020, conform art 25 si art 269 din Codul Fiscal; inregistrarea drept cheltuiala deductibila a TVA aferent inputurilor aplicate culturilor agricole calamitate, confirmate cu procesul verbal de constatare si evaluare a pagubelor ; stoparea practicilor de impozitare in avans a unor sume / venituri din subventii inainte de a fi incasate.

MFP si ANAF au aratat ca sectorul agroalimentar ramane un domeniu strategic si au reiterat preocuparea pentru a fi alocate prioritar sumele solicitate de MADR la rectificarea bugetara de la inceputul lui august.

Ca urmare a argumentelor expuse de reprezentantii Aliantei, ANAF a intreprins masurile necesare pentru aplicarea unitara in teritoriu a procedurilor de control si a recunoasterii cheltuielilor de productie si a TVA aferent culturilor agricole afectate de seceta si care au proces verbal de constatare si evaluare a daunelor. ANAF a formulat catre MFP o solicitare pentru analiza juridica, fiscala si privind impactul bugetar pentru: compensarea datoriilor catre bugetul de stat cu sumele reprezenand creante bugetare cuvenite fermierilor din TVA si concedii medicale, precum si privind impozitarea veniturilor din subventii doar dupa incasarea acestora.

Alianta isi exprima speranta ca autoritatile vor gasi solutii eficiente pentru a salva sectorul agricol din Romania, greu incercat de provocarile multiple din acest an, pentru a-i da posibilitatea sa continue sa furnizeze bunul public cel mai pretios – securitatea alimentara a populatiei, se arata in comunicat.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 29 September, 2020 | 0 comentarii | 379 vizualizari | 1 vot

tabara_asas

Valeriu Tabara, presedintele ASAS, ii avertizeaza pe fermierii romani ca 2021 va fi un an foarte dificil, dupa ce in 2020 agricultorii au avut probleme mari din cauza secetei, care a dus la o reducere a productiei vegetale de circa 30% pe total. La acest moment, situatia este destul de grava, de aproape doua ori […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 174 vizualizari | 1 vot

copa_cogeca

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a achitat pentru prima data cotizatia la COPA-COGECA pentru organizatiile de fermieri din sectorul agro-alimentar din Romania! Comitetul Organizatiilor Profesionale din Agricultura (COPA) si Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana (COGECA), desemnate cu acronimul asociativ COPA-COGECA, constituie una dintre cele mai mari si mai active organizatii in reprezentarea […]

Autor: Agrostandard | 26 September, 2020 | 0 comentarii | 175 vizualizari | 1 vot

braila

Braila ocupa primul la productia de seminte pentru agricultura! “Nu semintele din hambar sunt salvarea, ci soiurile si hibrizii romanesti obtinuti la Fundulea si in statiunile noastre de cercetare. De exemplu, hibridul «Olt» de porumb poate garanta, in conditii aproape normale, o productie de 8 to/ha boabe”, ii avertizeaza pe fermierii braileni reprezentatii Asociatiei Producatorilor, […]

Autor: Agrostandard | 26 September, 2020 | 0 comentarii | 152 vizualizari | 1 vot

porumb

Un numar de 1.183 fermieri au depus documente privind calamitarea unor culturi agricole de primavara in diferite proportii din cauza secetei, porumbul fiind cultura cea mai afectata, cu peste 2.000 ha compromise, a anuntat sefa Directiei Agricole Judetene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie. “Din procesele verbale intocmite, reiese ca au fost calamitate din cauza secetei 2.030,5 […]

Autor: Agrostandard | 23 September, 2020 | 0 comentarii | 354 vizualizari | 1 vot

secetapb

Comerciantii de Produse Agricole nu vor sa auda de starea de calamitate in agricultura! Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA) sustine ca declararea starii de calamitate, in contextul publicarii de catre Ministerul Agriculturii a unui astfel de proiect, va pune in pericol productia urmatorilor ani agricoli si solicita retragerea de urgenta din circuitul […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard