Alianta fermierilor romani!

Alianta fermierilor romani!

 

agrostandardCele mai importante organizatii de fermieri si-au unit fortele! Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din sectorul Vegetal (UNCSV) si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) anunta incheierea unui acord de colaborare inter-organizationala in domeniul agriculturii care se va numi ,,ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE” in scopul reprezentarii intereselor fermierilor din sectorul agricol romanesc pe plan national si european. “La nivelul mediului asociativ din sectorul agricol se inregistreaza o lipsa de structura a dialogului civil cu decidentul public atat national, cat si european fapt care se reflecta in incoerenta documentelor de pozitie si in lipsa unei abordari sistemice a problematicii sectoriale. In domeniul acesta se confunda de multe ori dialogul social reglementat prin Legea 62/2011 (actualizata) cu consultarea partilor implicate in sectoarele economiei nationale si in special in sectoarele agricol si alimentar.

Consecinta acestui fapt este simularea de cele mai multe ori a consultarii civile si invitarea la dialog alaturi de reprezentantii legitimi ai sectoarelor, a unor entitati care deturneaza in functie de diferite interese individuale sau de grup restrans, discutiile de la adevaratele teme de interes general.

Fermierii romani nu au o reprezentare consistenta la nivelul structurilor de dialog civil (CDG) instituite la nivel european pentru a fi cu adevarat activi in vederea solutionarii problemelor reglementate de politica agricola comuna. Chiar daca legislativ a fost creat cadrul general de participare a fermierilor romani la structurile europene membre in CDG DG Agri prin Legea 52/2015, insa lipsa unei organizari nationale a dialogului institutional a facut imposibila prezenta reprezentantilor romani la masa negocierilor, afectand in mod categoric rezultatele negocierii programelor nationale de dezvoltare rurala.

Avand in vedere necesitatea unei colaborari stranse pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol romanesc pe plan national si european, Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – ,,PRO AGRO”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ,,LAPAR”, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania – ,,APPR” au hotarat incheierea unui Acord de Colaborare Inter-Organizationala intitulat ,,ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE”.

Consiliile Directoare ale celor 4 organizatii au considerat ca este necesara incheierea unui acord de colaborare pentru a aborda toate chestiunile si problemele aferente colaborarii dintre organizatii la nivel national si european. Obiectivul comun al celor 4 organizatii este promovarea intereselor convergente in domeniile in care membrii acestora (producatorii agricoli, cooperativele agricole, industria alimentara si serviciile conexe) au interese comune si complementare.

Cele patru organizatii convin sa colaboreze, din pozitii de egalitate si pe baza Acordului, prin sustinerea reciproca pentru realizarea obiectivelor asumate, in interesul fermierilor, participare activa la lucrarile COPA-COGECA (cea mai importanta structura a fermierilor si a cooperativelor agricole din UE, reprezentand 22 de milioane de fermieri) dar si reprezentarea si sustinerea comuna a intereselor membrilor in cadrul Planului National Strategic – PAC 2021-2027. Acordul de colaborare inter-organizationala are caracterul unui document cadru si acopera intreaga activitate de realizare a obiectivelor comune, conform programelor si actiunilor care urmeaza a fi convenite. Organizatiile semnatare si membre in ,,ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE” isi pastreaza identitatea organizatiei din care provin”, se arata intr-un comunicat al celor patru organizatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *