Alexandru Gheorghe, proprietar Somalex: Diferenta de pret la cereale dintre piata interna si cea externa este de pana la 20%

Alexandru Gheorghe, proprietar Somalex: Diferenta de pret la cereale dintre piata interna si cea externa este de pana la 20%

 

somalexIn plina campanie de recoltat la porumb, fermierii romani se plang tot mai mult de preturile oferite de traderi. Se vorbeste de o diferenta semnificativa intre ceea ce primesc fermierii romani fata de cei din vest, dar si din tarile din jur. De vina pentru aceasta situatie este nu doar pozitia geografica, cei doi colosi de la Marea Neagra – Rusia si Ucraina ne stau in coaste mai mereu, dar si lipsa unui sector puternic de procesare la nivel intern, dupa cum sustin agricultorii nostri. In aceste conditii, nu mai mira pe nimeni faptul ca o mare parte din productia interna de cereale merge la export, importatori fiind chiar tarile mari producatoare la nivel european, cum ar fi Franta, de exemplu, care se pare ca devine un importator traditional de porumb romanesc.

„Este diferenta intre pretul la care vindem noi produsele catre traderi si pretul de pe piata internationala. Din analiza comparativa, avand in vedere ca parte din productie este destinata preponderent exportului, diferenta de pret dintre piata interna si externa este de pana la 20%. …Daca am avea desfacere interna, s-ar forma un pret local comparabil cu cel international, pentru ca materia prima este aceeasi. Daca ar fi stimulata industria de prelucrare a produselor agricole, s-ar prelucra superior produsele agricole si s-ar obtine profituri suplimentare”’, a declarat Alexandru Gheorghe, proprietarul Somalex, companie care administreaza circa 3.400 ha de teren agricol in judetul Ialomita, la o conferinta pe teme de agricultura organizata de ZF.

El a precizat ca la grau, de exemplu, pretul a atins un varf in luna iulie, cand a explodat practic, situatie care a tinut doua saptamani. La acest moment, potrivit datelor din piata, graul se vinde cu circa 76 de bani/kg, in scadere in ultima vreme.

Din pacate, in lipsa spatiilor de depozitare, multi fermieri sunt nevoiti sa vanda recolta direct din camp, motiv pentru care si preturile oferite de traderi sunt mai mici. Situatia este aproape critica la porumb, care ajunge in mare la export, ca sa nu mai vorbim de preturi, care s-au redus semnificativ in ultimele doua luni.

Citeste si Fermier Teleorman: In urma cu o luna si jumatate, traderii ne dadeau 65 de bani/kg la porumb. Acum, pretul este 57 bani/kg

„Din porumb, 80% din marfa merge la export. Din grau, circa 30-40% pentru ca producem grau cu calitati de panificatie si ramane la procesatori. Daca ar fi stimulata industria de prelucrare a produselor agricole, s-ar prelucra superior produsele agricole si s-ar obtine profituri suplimentare“, a mai declarat Alexandru Gheorghe.

Citeste si Romanii, codasi la consumul de fructe si legume

Si presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a vorbit recent despre diferenta substantiala intre preturile la cereale primite de fermierii din alte state si cele practicate pe piata romaneasca. La grau, de exemplu, slovacii obtin 90-92 de bani pe kilogram, fata de 76 de bani pe kilogram la noi, un pret in usoara scadere in ultima vreme, mai ales dupa inceperea campaniei de recoltat la porumb, atragea atentia seful LAPAR.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Romania a obtinut, in acest an, o productie de 10,2 milioane de tone de grau, potrivit MADR.

Sursa foto: ZF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *