Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Banci-Fonduri UE
Alexandru Baciu, fermier: Nu poti sa faci agricultura cu dobanda de 9%!
Agrostandard | 17 November, 2020 | 0 comentarii | 200 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

alexandru_baciuAlexandru Baciu, un cunoscut fermier din judetul Calarasi care lucreaza in sistem integrat – administreaza 2.000 de hectare de teren agricol, o ferma de vaci, abator, dar si instalatie de biogaz – a atras atentia autoritatilor, dar si bancherilor prezenti la BucharestFoodSummit, asupra situatiei ingrate in care se afla fermierii romani. Acestia sunt evoiti sa apeleze la credite cu dobanzi de pana la 9%, care ii pun in imposibilitatea de a concura de la egal la egal cu fermierii din Vest. Ori “ce afacere sa faca Baciu ca sa fie profitabil sau sa-l concureze pe colegul din Germania care acum se imprumuta la banca cu dobanda negativa?”, intreaba cu amar agricultorul din Calarasi.

Fermierii romani vor bani ieftini, dar nu in orice conditii. Institutiile financiare trebuie sa se aplece cu mai multa atentie asupra sectorului si sa inteleaga cu adevarat realitatile din agricultura romaneasca.

„Ce ne-a facut noua sistemul bancar din Romania? Ne-a aruncat in brate asa-zisele sisteme nebancare, celebrele IFN-uri, care se imprumuta culmea la aceeasi banca la care sunt eu client, mie banca nu-mi da bani, dar ii da IFN-ului ca sa ma imprumute pe mine. Si dobanda bancii, cu dobanda IFN-ului, plus nu mai stiu cate comisioane ma imping pe mine intr-o dobanda de 9%. Pai, scuzati-ma, nu poti sa faci agricultura cu 9%. Nu va spun minciuni, sunt realitati….Mie, cel putin, si colegilor nostri fermieri ni se pare o bataie de joc acest sistem de a acorda credite in agricultura. Cum sa ma dezvolt eu cu 9%, ce investitii sa fac?”, s-a declarat descumpanit la BucharestFoodSummit Alexandru Baciu.

Fermierul a vorbit si despre adeverinta de la APIA, fara de care viata fermierilor ar fi fost cu mult mai grea, daca nu chiar imposibila. Chiar si asa, sa recunoastem nu este deloc ieftina, pana la urma, din cauza comisiunelor impuse de bancile cu care lucreaza APIA. Si pe buna dreptate, de ce se inghesuie bancile la APIA sa lucreze cu aceste adeverinte, dar nu si cu fermierii direct?!

„Afacerea mea integrata are nevoie sa cumpere bani ieftini, pe care, din pacate, ferma mea nu poate sa ii cumpere la ora actuala din piata de la nicio banca. Eu vreau ca sa ma dezvolt sa nu am nevoie de APIA, pentru ca sa nu credeti ca adeverinta este ieftina. Nu este, pentru ca banca imi da cu dobanda banii aceia, ba mai mult, mai imi ia si statul inca o dobanda ca trebuie sa ma garanteze. N-am inteles niciodata daca adeverinta aia este 100% garantie ca voi incasa niste bani, de ce trebuie sa ma mai garantezi tu stat, sa imi mai iei o dobinda de 2% nu stiu prin ce fond. De ce? Nu ni s-a spus niciodata. 2% de la stat, 3% de la banca, ce afacere sa faca Baciu ca sa fie profitabil sau sa-l concureze pe colegul din Germania care acum se imprumuta la banca cu dobanda negativa?”, a mai declarat Alexandru Baciu.

Fermierii romani vor sa se dezvolte, au nevoie de bani acordati in conditii echitabile, dar si de sustinerea statului sau mai degraba de implicarea BNR, in cazul de fata. Pentru ca, altfel, intr-un sector in care 10 ani poti sa fii pe profit, iar in al 11-lea poti sa pierzi tot, nu vor avea nicio sansa sa reziste in fata ofensivei IFN-urilor sau a fondurilor de investitii.

BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti cu o noua conferinta: „Finantarea economiei si agribusiness-ului romanesc”, un subiect generos, care a generat discutii aprinse in randul celor prezenti. Daca fermierii s-au plans de dobanzile mari si accesul dificil la finantare, bancherii au promis mai multi bani si mai putina birocratie, in timp ce autoritatile au anuntat programe si solutii noi pentru sectorul agroalimentar.

Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, Nicolae Badea, presedinte Computerland Romania, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit si Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.

La eveniment au fost prezenti Sorin Mihai Cimpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Nicu Vasile, seful LAPAR, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor s.a.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.

Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, EximBank, Domeniile Urlati, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.

Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 26 November, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 1 vot

imm

Directorul General Adjunct al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Cristian Cosmin, a declarat la BucharestFoodSummit.ro, ca agricultura se afla pe locul trei intr-un top al activitatilor pentru care au fost oferite garantii prin programul IMM Invest, in acest an. Din totalul de 20.000 de garantii acordate, un numar de 996 garantii […]

Autor: Agrostandard | 26 October, 2020 | 0 comentarii | 343 vizualizari | 1 vot

Masura_21

APIA informeaza ca, in data de 23 octombrie 2020, s-a incheiat procesul de depunere a cererilor in cadrul Masurii 21 – Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19, din PNDR 2014 – 2020, respectiv in sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine […]

Autor: Agrostandard | 20 October, 2020 | 0 comentarii | 351 vizualizari | 1 vot

AgriculturaTractor

Programul IMM Leasing va debuta in aceasta saptamana, in timp ce IMM Factor va incepe, cel mai probabil, la 1 noiembrie, a anuntat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu. Programul “IMM Leasing de echipamente si utilaje” are rolul de a sustine IMM, prin acordarea […]

Autor: Agrostandard | 19 October, 2020 | 0 comentarii | 157 vizualizari | 1 vot

citu

Ministrul Fiantelor, Florin Citu, a declarat in cadrul conferintelor BucharestFoodSummit 2020 ca are in vedere prelungirea programelor si ajutoarelor financiare pentru economie si in exercitiul financiar 2021-2022. Comisia Europeana permite statelor membre sa prelungeasca ajutoarele acordate urmare a Covid-19. Ministrul Florin Citu a subliniat faptul ca guvernul a facut, anul acesta o injectie suplimentara de […]

Autor: Agrostandard | 19 October, 2020 | 0 comentarii | 643 vizualizari | 1 vot

emil_dumitru

Emil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), le-a promis, in cadrul BucharestFoodSummit, fermierilor care au afaceri integrate sprijin pentru deschiderea de magazine proprii pe bani europeni. In viitorul Plan National Strategic (PNS) se va pune accent pe finantarea fermelor care vor sa-si integreze productia, pe procesare si asociere, pentru ca […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard