Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Analize
Agricultura ecologica la varsta majoratului (Analiza)
Agrostandard | 3 December, 2018 | 0 comentarii | 934 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

FLOAREADupa un debut promitator la inceputul anului 2000, agricutura ecologica pare sa fi intrat intr-un con de umbra in Romania, in ultimii ani. O dovedesc statisticile oficiale, dar si evolutia jucatorilor din piata. In doar trei ani, Romania a pierdut circa 5.000 de companii inregistrate in sistemul de productie ecologic, dar si circa 75.000 ha. Chiar si asa, suntem in topul producatorilor europeni la floarea soarelui, rapita si sfecla de zahar, un semn ca fermierii romani isi mentin interesul pentru acest sector.

Primele suprafete cultivate ecologic in tara noastra au fost inregistrate in anul 2000, cand s-a pornit la drum cu circa 17.000 ha. Suprafetele au tot crescut, varful fiind atins in 2013, an in care s-a ajuns la 301 148 ha, din care 109.000 ha au reprezentat cereale. Din pacate, insa, in anii care au urmat, sectorul a intrat pe un trend descrescator din mai multe cauze.

Citeste si Vanzarile de produse BIO in Romania, mai mari cu 30%, in 2018

In primul rand, nivelul subventiei din Romania – in general mai mare cu 20% fata de cel practicat in cazul agriculturii conventionale, dar cu mult mai mic raportat la tarile vestice – care nu este de natura sa incurajeze fermierii interesati sa produca in sistem ecologic.

‘’Multi au renuntat la subventie, din cauza normativelor stabilite de APIA. Nu s-a tinut cont de doleantele fermierilor si de regulamentul european. De vina este si Ministerul Agriculturii, care face ca producatorii inregistrati in agricultura ecologica sa primeasca banii din subventii ultimii’’, sustine Ion Toncea, cercetatator stiintific la Institutul Fundulea, care este si presedinte al Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila.

Ori in aceste conditii nu mai suprinde pe nimeni faptul ca foarte multi fermieri au renuntat la subventiile pentru agicultura ecologica, preferand sa le primeasca, in schimb, pe cele acordate pentru agricultura conventionala sau ca numarul proceselor cu APIA este de ordinul sutelor, daca nu miilor.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Numai faptul ca pana si Institutul de la Fundulea a renuntat sa mai ceara subventia pentru cele 13 ha cultivate ecologic, ar trebui sa contituie un semnal de alarma pentru oficialii de la Agricultura…

Dinamica operatorilor si a suprafetelor in agricultura ecologica

Indicator 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Numar operatori certificati in agricultura ecologica 3155 9703 15544 15194 14470 12231 10562
Suprafata totala in agricultura ecologica (ha) 182706 229946 288261 301148 289251,79 245923,9 226309
Cereale (ha) 72297,8 79167 105149 109105 102531,47 81439,5 75198,31
Leguminoase uscate si proteaginoase pentru productia de boabe (inclusiv seminte si amestecuri de cereale si leguminoase) (ha ) 5560,22 3147,36 2764,04 2397,34 2314,43 1834,352 2203,781
Plante tuberculifere si radacinoase total (ha) 504,36 1074,98 1124,92 740,75 626,99 667,554 707,026
Culturi Industriale (ha) 47815,1 47879,7 44788,7 51770,8 54145,17 52583,11 53396,86
Plante recoltate verzi  (ha) 10325,4 4788,49 11082,9 13184,1 13493,53 13636,48 14280,55
Alte culturi pe teren arabil (ha) 579,61 851,44 27,77 263,95 29,87 356,22 258,47
Legume (ha) 734,32 914,08 896,32 1067,67 1928,36 1210,08 1175,334
Culturi permanente (ha) livezi vita- de- vie 3093,04 4166,62 7781,33 9400,31 9438,53 11117,26 12019,81
Culturi permanente (ha) pasuni si fanete 31579,1 78197,5 105836 103702 95684,78 75853,57 57611,65
Teren necultivat (ha) 10216,8 9758,55 8810,73 9516,33 9058,66 7225,852 9457,2

Sursa: MADR (Comunicari organisme de inspectie si certificare)
* Clasificare Eurostat

In anul 2017, existau putin peste 8.000 de fermieri. Practic,  numarul fermierilor din Romania s-a injumatatit, o situatie care se inregistreaza nu doar la noi, ci si in state precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria, declara Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania, asociatíe membra IFOAM – EU ((Asociatia europeana BIO). Obiectivul acesteia este ca in 2030, jumatate din teritoriul agricol al UE sa fie certificat ecologic.

Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”

“Estul Europei a fost puternic influentat de o politica agricola frumoasa, generoasa, prin care se alocau 30% din bani pentru clima si mediu; s-a instituit pentru prima data in istoria politicii agricole comune masura 11, dedicata fermierilor BIO, dar aplicarea acestei politici agricole comune in statele membre a fost un dezastru’’, sustíne Cioceanu.

Cat despre viitor, oficialii de la Ministerul Agriculturii se arata destul de optimisti. Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, vorbeste de un potential de circa 500.000 ha cultivate eco undeva prin …2020. Ori daca ne uitam la consumul de pesticide din Romania – 0,4 litri/ha, fata de 5 litri in state UE, s-ar putea sa aiba dreptate…

Materie prima pentru altii

Din pacate, asa cum se intampla si in alte ramuri ale economiei, Romania constituie un exportator important de materii prime, la cereale cel putin. Cel mai grav este ca de cele mai multe ori, ele se intorc sub forma de produse finite. Si nici nu este de mirare, in conditiile in care unitatile de procesare se numara pe degete. Exista, insa, si exceptii cum ar fi producatorul de paste fainoase Petras Bio din Deva, un brand 100% autohton, lansat oficial recent sub nume propriu atat pe plan local, cat si international.

Citeste si Piata alimentara bio, avans de cinci ori in ultimii 15 ani. Romania, pe locul 2 in lume la floarea soarelui

Compania se numara nu doar printre pionierii productiei eco din Romania (productia a ince­­put in 2006), ci si printre cei europeni in domeniul produselor germinate si crude (sprouted raw foods). Un exemplu mai mult decat incurajator…

Romania exporta in principal plante tehnice si oleaginoase, in timp ce la intern exista cerere pentru plante furajere. Dintre plantele oleaginoase, cele mai cautate sunt floarea soarelui si inul pentru samanta, in timp ce la cereale, graul se afla pe primul loc, dar sunt in crestere si solicitarile pentru porumb, inclusiv de peste ocean. Strainii mai cumpara de la noi miere, fructe de padure, branzeturi, vinuri sau produse de panificatie.

Tarile europene sunt principalele piete de export – Germania, Austria sau Belgia, state care  importa materie prima, dar care constituie si principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piata romaneasca. Destinatii importante sunt si Grecia sau Elvetia.

In 2016, Romania a fost cel mai mare cultivator de floarea soarelui ecologica in UE cu 22.372 ha, devansand Franta (18.583 ha). Pe aceeasi pozitie s-a aflat si la rapita – 12.811 ha si a ocupat locul trei la sfecla de zahar cu 444 ha.

In acelasi timp, trebuie remarcat, interesul scazut al producatorilor romani pentru cultivarea de plante leguminoase precum soia, linte, mazare sau fasole – culturi ceva mai dificile, este drept, din punct de vedere al tehnologiei – , poate si din cauza bolilor care exista in Romania.

Rafturile magazinelor, pline de produse din import

Ce ii tine insa pe producatorii romani in sistem? Pana la urma se pare ca este vorba de pret, care in general este mai mare cu 20-50%, in Romania. Piata interna, evaluata de specialisti la circa 80 milioane de euro, in 2017, creste incet, dar sigur. Trebuie retinut, insa, ca produsele eco au o cota de piata de doar cateva procente, in general, 2-3% la categoriile pe care le reprezinta, cererea fiind acoperita in principal din importuri atat la produsele procesate, cat si la fructe si legume, raioane care in multe magazine nici macar nu exista.

Pentru ca nu reusesc sa intre in supermarketurile din Romania, din diferite motive, multe produse romanesti ajung in mare parte la export, unde pretul este chiar si dublu in unele cazuri. Este si cazul firmei Ital Agroturism Maluda din localitatea Sura Mare din judetul Sibiu, care detine o livada cu o suprafata de circa 212 ha de pomi fructiferi cultivati in sistem ecologic.

Dupa ce au incercat sa intre pe rafturile magazinelor din Romania, fara succes insa, italienii au ajuns tot la ei acasa. Macaronarii sunt principalii investitori in agricultura ecologica (cereale, in general) in Romania, productia realizata la noi fiind procesata in Italia.

’’Fructele ajung in Italia, de acolo in Polonia si n-ar fi exclus sa le gasim chiar in magazinele din Romania. In Italia, pretul se plateste corect, nu ca la noi’’, spune Claudiu Rogoz, inginerul care se ocupa de livada.

Si legumele romanesti sunt apreciate peste hotare, de spanioli, de exemplu. Aurel Petrus, un cunoscut cultivator de cereale eco din Calarasi, s-a specializat de cativa ani in sfecla rosie, pe care o vinde in Spania. Nu doar ca i-a convins pe spanioli sa-i cumpere marfa, ba acestia iau in calcul acum sa investeasca intr-o unitate de procesare pe malurile Dunarii. Un semn ca se poate ceva mai mult…

Bio Carpathia, exceptia de la regula

O initiativa unica pe piata locala constituie aparitia Bio Carpathia Cooperativa Agricola, infiintata in 2014, care numara in prezent circa 50 de membri, de la crescatori de vaci si de oi, pana la procesatori de lapte si carne. Membrii cooperativei vor sa-si infiinteze o retea de magazine in mai multe localitati unde sa fie vandute produsele proprii.

Top producatori UE 2016 (ha)

  1. Spania – 1,8 milioane
  2. Italia – 1,5 milioane
  3. Franta – 1,3 milioane
  4. Germania – 1,06 milioane
  5. Polonia – 600.000

SURSA: IFOAM-EU

Europa detine 13,5 milioane hectare (+6,7% fata de 2015) cultivate in sistem ecologic. Consumatorul european a cheltuit in medie 41 euro pe hrana eco pe an, comparativ cu 61 euro pe an, cat au alocat pentru produsele eco cetatenii UE. Elvetienii dau cei mai multi bani pe mancarea eco – 274 euro pe an.

Top piete bio 2015 (pondere total piata – %)

  1. SUA – 48%
  2. GERMANIA – 11%
  3. FRANTA – 7%
  4. CHINA – 6%
  5. CANADA – 3%
  6. ITALIA – 3%
  7. MAREA BRITANIE – 3%
  8. SUEDIA – 3%
  9. ELVETIA – 3%
  10. SPANIA – 2%
  11. Sursa: Agence BIO

 Autor: Viorela Pitulice (Articol publicat in FoodBiz)

 

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 13 July, 2020 | 0 comentarii | 310 vizualizari | 1 vot

floare

In acest an, Rusia ar urma sa aiba o recolta de floarea soarelui de aproximativ 15,5 milioane de tone, in timp ce in Ucraina este asteptata o productie de circa 16 milioane de tone, potrivit estimarilor analistilor. Astfel, in sezonul 2020/21, Rusia si Ucraina, in conditii meteorologice bune, vor recolta in total 32 de milioane […]

Autor: Agrostandard | 6 June, 2020 | 0 comentarii | 500 vizualizari | 1 vot

rapita2020

Suprafete tot mai mici la cultura de rapita, recolta la nivelul anului 2019! Productia din acest an este estimata la circa 700.000 de tone, nivel in crestere usoara fata de 2019, potrivit unui raport de piata publicat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Dupa cate se pare, productiile par sa fie mai mari decat estimarile initiale […]

Autor: Agrostandard | 2 June, 2020 | 0 comentarii | 628 vizualizari | 1 vot

grau

Productía de grau a Romaniei ar putea atinge 6,9 milioane de tone, in acest an, intr-un scenariu mediu optimist, in conditiile secetei prelungite din primavara, se arata intr-un raport de piata realizat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Nu doar Romania asteapta productii mai mici, ci si Rusia sau Ucraina, jucatori importanti in bazinul Marii Negre. […]

Autor: Agrostandard | 24 October, 2019 | 0 comentarii | 509 vizualizari | 1 vot

SCHIMBARI

Un recent raport elaborat de Global Markets Institute (GMI) al cunoscutei banci de investitii Goldman Sachs zugraveste consecintele potential catastrofale date de modificarile climatice. In cele 34 de pagini ale analizei intreprinse de GMI se arata, in esenta, ca cresterea temperaturilor la scara planetara va determina modificari in aria de cuprindere si structura bolilor, generand, […]

Autor: Agrostandard | 23 October, 2019 | 0 comentarii | 521 vizualizari | 1 vot

A1

Agricultura romaneasca va creste cu jumatate de miliard de euro in 2019, potrivit unei analize KeysFin! Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin. Cu toate acestea, rezultatele ar […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard