Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Silvicultura
Agent Green: Taierile ilegale nu s-au diminuat in ultimii ani, ci au crescut semnificativ fata de rezultatele primului ciclu al IFN
Agrostandard | 5 December, 2018 | 0 comentarii | 565 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

agent greenIntr-o scrisoare adresata presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, Organizatia neguvernamentala pentru protectia mediului Agent Green isi exprima ingrijorarea cu privire la rezultatele celui de-al doilea ciclu al Inventarului Forestier National (IFN) (care urmeaza sa fie prezentate public vineri!), proiectat sa analizeze intreaga vegetatie forestiera din Romania (fondul forestier national si vegetatia forestiera din afara fondului forestier national). Rezultatele celui de-al II-lea Ciclu al IFN, privind exploatarile anuale si disparitia arborilor nu au fost facute publice, dar informatiile care au ajuns in posesia Agent Green arata ca taierile ilegale nu s-au diminuat in ultimii ani, ci au crescut semnificativ fata de rezultatele primului ciclu al IFN si arata ca dimensiunea furtului de lemn a atins valori industriale enorme, fara precedent.

Autoritatile centrale, regionale si locale au pierdut total controlul asupra gestionarii sustenabile a padurilor, atrage atentia Agent Green.

Citeste si Noul Inventar Forestier National face lumina in scandalul taierilor ilegale

Reluam in intregime scrisoarea celor de la Agent Green:

„SCRISOARE DESCHISA ADRESATA PRESEDINTELUI ROMANIEI CU PRIVIRE LA INVENTARUL FORESTIER NATIONAL SI NIVELUL EXPLOATARILOR FORESTIERE ILEGALE

Catre: Administratia Prezidentiala si Guvernul Romaniei
In atentia: Domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei
Catre: Guvernul Romaniei
In atentia: Doamnei Viorica Dancila, Prim-Ministru al Romaniei
Spre stiinta: Domnului Ioan Denes, Ministrul Apelor si Padurilor
Domnului Augustin Lazar, Procuror General, Ministerul Public, PICCJ
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
Angela Cristea, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania

Scrisoare deschisa cu privire la Inventarul Forestier National si nivelul exploatarilor forestiere ilegale

Stimate domnule Presedinte, stimata doamna Prim-Ministru,

Organizatia neguvernamentala pentru protectia mediului Agent Green isi exprima ingrijorarea cu referire la rezultatele celui de-al doilea ciclu al Inventarului Forestier National (IFN), proiectat sa analizeze intreaga vegetatie forestiera din Romania (fondul forestier national si vegetatia forestiera din afara fondului forestier national), rezultate care intarzie in mod nejustificat sa fie facute publice.

Citeste si Volum dublu de garantii acordat de FGCR, in T1. Pasul urmator: micro-finantarea

Rezultatele celui de-al II-lea Ciclu al IFN, privind exploatarile anuale si disparitia arborilor nu au fost facute publice, dar informatiile care au ajuns in posesia Agent Green arata ca taierile ilegale nu s-au diminuat in ultimii ani, ci au crescut semnificativ fata de rezultatele primului ciclu al IFN si arata ca dimensiunea furtului de lemn a atins valori industriale enorme, fara precedent. Autoritatile centrale, regionale si locale au pierdut total controlul asupra gestionarii sustenabile a padurilor.

Conform informatiilor Agent Green, verificarile realizate de specialisti pentru cel de-al doilea ciclu IFN, intocmite in perioada 2013-2018, arata ca din padurile Romaniei s-au exploatat anual aproximativ 38,6 de milioane de metri cubi de lemn.
Domnule presedinte, conform amenajamentelor silvice, volumul maxim care poate fi recoltat din fondul forestier national al Romaniei este de 18 milioane de metri cubi anual.

Aceasta inseamna ca au fost exploatate ilegal inca 20,6 milioane de metri cubi anual si nu 0,4 milioane de metri cubi asa cum anunta public Ministerul Apelor si Padurilor in urma cu mai putin de un an. Pe 4 ani plini din ciclul II IFN (2014-2017) s-ar fi taiat ilegal 82,4 milioane m3 de lemn (20,6 anual). Acest volum de lemn reprezinta echivalentul unei suprafate de 242.352 de hectare de padure complet rase. Cu alte cuvinte o suprafata de padure echivalenta cu aproape jumatate din intreg judetul Brasov, a disparut in perioada 2013-2018.

20,6 de milioane de metri cubi de lemn exploatati peste limita maxima admisa este o valoare de-a dreptul socanta, de dimensiuni catastrofale si reprezinta un atac la siguranta cetatenilor Romaniei si un atac asupra biodiversitatii, care vulnerabilizeaza atat institutiile statului cu drept de control si de aplicare a legii, dar si industria de lemn (exploatare si procesare superioara), o ramura industriala care participa la construirea PIB-ului Romaniei. Dar, mai ales, aceasta valoare (in conditiile in care mare parte din cele 20,6 de milioane „au disparut” din fondul forestier national si nu dinafara lui) pune sub semnul intrebarii securitatea nationala si dreptul romanilor la un mediu curat.

Nefiscalizarea si comercializarea pe piata neagra a acestui material lemnos ilegal au produs prejudicii imense, atat financiar, cat si pentru mediu. Un calcul, in care s-a luat ca referinta pretul cel mai mic, de 50 de Euro / metru cub lemn de foc, ne arata ca valoarea acestor taieri nelegale este de cel putin 4 miliarde de euro in ultimii 4 ani. Aceasta valoare este departe de a fi cea reala, deoarece parte din lemnul extras a fost procesat superior si vandut la preturi mult mai mari in tara si peste hotare. Din datele obtinute de investigatorii Agent Green, rezultatele IFN arata ca cea mai afectata regiune de aceste taieri este Moldova (peste 8 milioane de metri cubi), urmata de Transilvania (aproximativ 6 milioane), Muntenia (peste 4,5 milioane de metri cubi) si alte 2,1 in restul regiunilor.

Citeste si Predictia unui fermier gorjean: N-o ajunge porumbul la 1,4-1,5 lei/kg, ca in 2013, dar de un leu tot trece

Specialistii cu care au discutat cu investigatorii Agent Green si care au participat la procesarea datelor, au explicat ca raportat la tipul de proprietate, cele 20,6 de milioane de metri cubi peste volumul maxim admis, au afectat cel mai mult padurile aflate in posesia persoanelor juridice, urmate de Unitatile Administrativ Teritoriale, apoi de Obsti / Composerate si fondul forestier proprietate publica, administrat prin Regia Nationala a Padurilor Romsilva.

Conform informatiilor noastre, ultimele doua „entitati” s-ar afla pe pozitii aproape egale in raportarile celor de la IFN, o realitate dramatica, in conditiile in care administratorul proprietatii de stat Romsilva a raportat mereu cifre in scadere privind taierile ilegale.

Domnule presedinte, doamna prim-ministru, ne aratam deosebit de ingrijorati fata de rezultatele IFN-ului, rezultate care trebuie sa fie facute publice cat mai urgent pentru specialistii sa poata analiza aceasta cifra catastrofala de 38,6 de milioane de metri cubi recoltati anual.

Exista oficiali din institutii ale statului care isi doresc ca aceste valori sa nu fie niciodata puse la dispozitia cetatenilor, sau ca acestea sa fie modificate in asa fel incat dezastrul din padurile tarii sa fie diminuat prin reducerea sau reinterpretarea acestor date.

Rezultatele celui de-al II-lea ciclu al IFN sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat primul ciclu al Inventarului Forestier National a scos in evidenta faptul ca exploatarile ilegale anuale in perioada 2008-2012 se situau la 8,8 milioane de metri cubi, o valoare cu 234% mai mica decat raportarile celui de-al II-lea ciclu IFN.
Situatia actuala dovedeste faptul ca au fost incalcate flagrant si in forma continuata atat legislatia nationala cat si legislatia europeana (EUTR si FLEGT).

Consideram ca lipsa unei strategii pe termen lung a statului roman privind administrarea sustenabila a acestei resurse regenerabile, slabiciunea institutiilor de stat cu drept de control si de aplicare a legii, dar mai ales nivelul de coruptie din institutiile cheie sunt principalele motive care au determinat producerea acestei catastrofe si a pagubelor imense aduse padurilor Romaniei si biodiversitatii.

Ne adresam Excelentelor voastre si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in speranta ca se vor face demersurile necesare pentru stoparea flagelului care a cuprins in mod sistemic padurile tarii.

De aceea va solicitam sa faceti demersurile oficiale necesare pentru publicarea de indata a rezultatelor Inventarului Forestier National privind disparitia zecilor de milioane de metri cubi de lemn.

Va solicitam de asemenea sa sustineti demararea unei ample anchete din partea Parchetului General al Romaniei pentru identificarea si sanctionarea dura a celor care se fac responsabili de aceasta catastrofa, a reprezentantilor statului roman care au permis ca tara noastra sa ajunga in aceasta situatie fara precedent si a celor care au participat efectiv la distrugerea fondului forestier si a padurilor din afara acestuia.

De asemenea, va rugam sa sustineti o legislatie intarita pentru inasprirea pedepselor, aplicarea legii privind respectarea prevederilor silvice si creionarea unei strategii pe termen mediu si lung privind managementul sustenabil al resursei de lemn la nivel national. O strategie care sa aduca un echilibru intre principiile economice sociale si cele de mediu.

Agent Green imbratiseaza viziunea Academiei Romane asupra managementului sustenabil al padurilor din Romania si considera ca este imperios necesar ca obiectivele si actiunile strategice viitoare sa aiba in vedere:

• adaptarea administrarii padurilor la impactul schimbarilor climatice si la diferite hazarde naturale
• cresterea aportului padurilor la impactul schimbarilor climatice si la diferite hazarde naturale
• conservarea biodiversitatii, constientizand adevarul potrivit caruia Romania este posesoarea celui mai valoros patrimoniu natural forestier din zona temperata a Europei, inclusiv paduri virgine si cvasivirgine
• respectarea prevederilor amenajamentelor silvice si limitarea volumului exploatarilor forestiere la nivelul posibilitatii accesibile, maxim 17 milioane metri cubi
• rezolvarea de urgenta a discordantei majore dintre gradul actual de acoperire al teritoriului tarii cu paduri (27%) si procentul optim de impadurire (35-40%)

Ne dorim ca Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii si RNP Romsilva sa demareze un amplu proces de impadurire la nivel national, in zonele in care taierile ilegale au afectat iremediabil mediul inconjurator si calitatea vietii comunitatilor. Dezvoltarea Inspectorului Padurilor trebuie de urgenta deblocata. Trebuie redate functiile care au fost secretizate (explorarea datelor mai vechi de 72 de ore). Trebuie extins controlul si asupra depozitelor de lemn, acolo unde lipsa unui registru electronic duce la amestecarea lemnului legal cu cel exploatat ilegal.

Trebuie adaugate de asemenea limitele tuturor ariilor naturale protejate (situri Natura 2000, parcuri nationale, rezervatii naturale si monumentele naturii). Solicitam dezvoltarea si functionarea sistemului SUMAL, care in acest moment este blocat la un stadiu rudimentar, utilizarea tehnologiilor de ultima generatie privind sisteme de calcul rapid a volumelor de lemn (scannere) si a satelitilor care permit o analiza a evolutiei fondului forestier.

Solicitam de urgenta interzicerea exploatarilor forestiere in parcurile nationale (1% din suprafata tarii) si infiintarea noilor parcuri nationale Ciucas, Fagaras, Giumalau si Tarcu, ca minima masura compensatorie concreta si aplicabila fata de suprafetele de padure exploatate ilegal.

Solicitam o restructurare a intregului sistem silvic in ceea ce priveste stabilirea unei transparente totale a exploatarilor forestiere, modul in care se planifica, se aproba, se verifica, se exploateaza si se asigura trasabilitatea lemnului exploatat si o responsabilizare a angajatilor silvici a caror menire este sa protejeze si sa administreze judicios aceasta resursa indiferent de tipul de proprietate (stat/privat).

Padurile din Romania reprezinta nu doar o resursa de materie prima pentru industrie, dar mai ales au un rol extrem de important in asigurarea serviciilor de mediu de care depind securitatea si siguranta cetatenilor acestei tari.

Domnule Presedinte, doamna Prim-Ministru, Romania parcurge cea mai grava criza de mediu la nivel European, situatie care impune de urgenta interventia dumneavoastra si a CSAT.

Cu deosebita stima,
Presedinte Agent Green
Gabriel Paun

Director Investigatii Agent Green
Andrei Ciurcanu”

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 29 November, 2019 | 0 comentarii | 445 vizualizari | 1 vot

paduri

Mii de oameni au participat, vineri, la Viena (Austria) la un protest pentru salvarea padurilor virgine din Romania. Protestul a fost organizat de Agent Green impreuna cu Fridays for Future Vienna, sub sloganul: SAVE ROMANIAN PRIMARY FORESTS! Protestatarii au ajuns si la Ministerul Mediului din Vienna cu mesajul: “SAVE ROMANIAN PRIMARY FORESTS” pentru ca o […]

Autor: Agrostandard | 11 September, 2019 | 0 comentarii | 457 vizualizari | 1 vot

DCIM100MEDIADJI_0331.JPG

Organizatiile de mediu Agent Green, ClientEarth si EuroNatur au inaintat o plangere oficiala catre Comisia Europeana impotriva autoritatilor din Romania pentru distrugerea sistematica si deliberata a padurilor seculare din ariile naturale protejate din Romania, ce constituie doua treimi din ultimele paduri naturale neatinse din Uniunea Europeana, in afara Scandinaviei. In urma unei plangeri similare inaintata […]

Autor: Agrostandard | 10 September, 2019 | 0 comentarii | 621 vizualizari | 1 vot

lemn

Cererea de masa lemnoasa cu destinatia lemn de foc a fost mai mare decat oferta, in perioada august 2016 – august 2018, ceea ce a condus la cresteri semnificative ale preturilor si la disfunctionalitati in aprovizionarea populatiei cu lemn de foc, este concluzia Consiliului Concurentei in urma derularii unei analize pe piata lemnului de foc […]

Autor: Agrostandard | 7 June, 2019 | 0 comentarii | 933 vizualizari | 1 vot

PADUREA

Sectorul forestier s-a procopsit, in ultimele zile ale campaniei electorale, cu un proiect de lege -340/2019 privind interzicerea exporturilor de bustean si cherestea, un proiect anuntat in campania electorala de catre dl. Liviu Dragnea si depus ca initiativa legislativa la Camera Deputatilor joi, 23 mai, cu 3 zile inainte de finalul campaniei electorale, se arata […]

Autor: Agrostandard | 18 May, 2019 | 0 comentarii | 417 vizualizari | 1 vot

PADUREA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana la data de 14 iunie 2019, inclusiv, se prelungesc fara aplicarea de penalitati, sesiunile de depunere a Cererilor de sprijin/plata pentru accesarea urmatoarelor Scheme de ajutor de stat: – „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite” aferenta Masurii 8 „Investitii in dezvoltarea […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
20 Aug 2020 | 0 comentarii | 1657 vizualizari | 4 voturi
»
22 Iun 2020 | 1 comentarii | 1370 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard