Cam atat poate Romania: 60 ha de sere, solarii si ciupercarii finantate din bani europeni (sM 4.1)! Chiar daca in actualul program PNDR 2014-2020, legumicultorii nu s-au inghesuit sa apeleze la fonduri europene pentru realizarea de investitii, au fost si producatori care au accesat aceste surse de finantare, insa vorbim de suprafete ce nu se pot compara cu cele din pomicultura, de exemplu. Investitiile in legumicultura sunt finantate prin intermediul mai multor submasuri din PNDR 2020 (4.1 –Investitii in exploatatii agricole, 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici), daca ne referim la productie, dar sunt finantate si investitiile in procecesarea primara si secundara prin intermediul submasurii 4.2 – Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole si a schemei GBER si de minimis aferente 4.2, potrivit informatiilor furnizate AgroStandard de AFIR.
Citeste si Top producatori mere in UE. Romania, locul trei
Reprezentantii agentiei precizeaza ca “la nivelul AFIR nu exista un indicator strict de monitorizare doar pentru aceste tipuri de investitii, valorile de mai jos fiind centralizate prin monitorizarea manuala, obtinuta din titlul proiectului. In acest sens, exista posibilitatea sa mai fie finantate si alte investitii in acest domeniu, dar sa nu fie fost mentionata o denumire sugestiva in titlul proiectului”.
Astfel, prin submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole, AFIR a finantat 59 de proiecte in horticultura, in valoare de aproximativ 74 milione de euro. Suprafaţa exploataţiilor agricole sprijinite pentru horticultura este de peste 400 de hectare.
Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”
De asemenea, pentru sere, solarii, ciupercarii au fost incheiate 43 de contracte de finantare in valoare de circa 58 milioane de euro. Suprafaţa exploataţiilor agricole sprijinite prin aceste proiecte este de aproximativ 60 de hectare.