Sustine Agrostandard
starea vremii
Analize
Afacerile integrate – producție, procesare, distribuție – asigură succesul pe termen lung
Agrostandard | 3 October, 2014 | 0 comentarii | 621 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

ferme_integrateMarius Șerban
Fermierii români sunt vulnerabili în fața intermediarilor și a fluctuațiilor pieței tocmai pentru că, din cauza decapitalizării grave, nu au reușit să închidă lanțul – producție – procesare – distribuție. Unul dintre marii fermieri care au înțeles că o afacere în agricultură se poate dezvolta doar dacă se trece dincolo de produsul primar către produse procesate distribuite prin rețeaua proprie este Dimitrie Muscă, patronul Agroholding Arad. Culturile vegetale sunt cu adevărat profitabile dacă există, în primul rând, ferme de animale și unități de procesare a cărnii. Eventual, și un lanț de magazine. “Pentru noi, chiar dacă nu facem averi din creșterea vacilor, faptul că avem zootehnia, abatorizarea, industria alimentară într-un lanț complet este extraordinar de facil. În cele 35 de magazine pe care le avem se găsesc doar produse de Curtici – pâine și panificație și patiserie, carne și preparate din carne – și sunt 100 de preparate și circa 35 de preparate din lapte. Ca o concluzie, acolo unde au existat ferme de animale, dar n-a fost și pământ, acolo unde pământul s-a împărțit, n-a mers zootehnia. Vindem și roșii în sezon pentru că avem și două hectare de seră. (…) Nu am făcut comenzi să băgăm apă minerală, sucuri, cafea și alte prostii. Numai produsele noastre”, a declarat fermierul din Arad.

Ferme cu genetică superioară, unități de procesare cu gamă variată de produse

Secretul pare a fi unul nu foarte sofisticat – o fermă cu genetică superioară și, neapărat, o unitate de procesare cu o gamă variată de produse.

“Pentru lapte avem 850 de capete de Holstein, avem genetică adusă din America, din Canada, din Franța, am cumpărat și animale, genetic masculină din Franța și Canada, ca să fim profitabili, să avem producție bună. Pentru carne avem 350 de capete de Charolais, vaca franțuzească de carne. Am început cu 140 de capete. Poate că astăzi la români nu este cea mai căutată carnea de vită. Este căutată carnea de porc – la români porcul este numărul unu și cea mai bună pasăre e tot porcul. Atunci, nu este o afacere deosebit de grozavă, dar ne satisface pentru că sunt foarte multe preparate pe care le facem și cu carne de vită.(…) Trebuie să ținem de calitate pentru că am observat că, oricât este de mare sărăcia în acestă țară, la urma-urmei, oamenii s-au învățat să aibă pretenție la calitate. Sigur că ar avea pretenții și la calitate și la preț”, a continuat Muscă.

Cheia stabilității afacerii – închiderea lanțului producție – procesare

Închiderea lanțului producție – procesare – distribuție asigură succesul și fac posibile planurile de dezvoltare a afacerii.

“Cum bovinele la populație s-au împuținat, am făcut acestă fermă de Charolais pe care o înmulțim, și, la ora actuală vrem să mai facem încă o fermă de vaci de carne, nu la Curtici, la Olari de vreo 400-500 de capete în prima fază. Sperăm să o putem popula până la finele acestui an. (…) Este păcat că la acestă oră cam jumătate din carnea de porc consumată în România se cumpără dinafară. La bovine, cam 70-80% este carne importată”, a mai spus fermierul.

Boala limbii albastre – o invenție care tulbură apele fermierilor?!

Dacă o afacere integrată poate fi controlată mult mai bine decât una fracționată, există și lucruri care nu pot fi luate în calcul nici de cel mai abil antreprenor. Cum ar fi, de exemplu, boala limbii albastre, una fabricată din rațiuni comerciale după unele voci.

“Până nu a fost semnalată existența bolii limbii albastre la noi în țară nu am avut probleme. Am făcut o dezinfecție totală, inclusive cu avioane care au zburat peste fermă și au pulverizat substanțe, apoi am făcut și tratamentul cu Butox. Preventiv, ne-am asigurat pentru o perioadă de opt săptămâni după care vine iarna și țânțarul acesta dispare dacă nu-l duce cineva într-o cutie de chibrite și pnatează undeva. Se poate întâmpla și lucrul acesta. Vrem să facem și tratament injectabil pentru un an de zile. Până acum n-a fost și cum am zis că fac și românii export cum apare boala limbii albastre. Statul trebuie să aducă medicamentul care azi nu se găsește în țară ca să putem să ne protejăm. Nu-mi pot permite ca într-un efectiv de 1.200 de capete să pătrundă ceva. La fel, în complexul de porci, unul de 24.000 de capete, altul de 10.000 de capete să nu ne păzim așa cum trebuie”, a conchis Muscă.

Sursa: Lumea Satului/ Agrostandard

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

thirteen − four =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 12 January, 2019 | 0 comentarii | 244 vizualizari | 1 vot

porumb_2018

2018 a fost un an bun pentru producatorii de porumb, cu o medie de 5.959 kg/ha, ceea ce a facut posibila atingerea unei recolte de 18,971 milioane de tone, ceea ce plaseaza Romania pe locul 1 in UE. Pe urmatoarele pozitii s-au clasat Franta – 12,5 mil. tone, Ungaria – 7,7 mil.to, Italia – 6,2 […]

Autor: Agrostandard | 11 January, 2019 | 0 comentarii | 95 vizualizari | 1 vot

ROMANIA_ue

Pentru ca subiectul zilei este preluarea presedintiei CE de catre Romania pentru timp de sase luni, iata si cateva cifre care ilustreaza pozitia ocupata de Romania in UE! Sunt lucruri cu care ne mandrim, dar si altele de care nu ne face placere sa amintim. Ar trebui totusi sa ne bucuram ca avem si cateva […]

Autor: Agrostandard | 3 December, 2018 | 0 comentarii | 236 vizualizari | 1 vot

FLOAREA

Dupa un debut promitator la inceputul anului 2000, agricutura ecologica pare sa fi intrat intr-un con de umbra in Romania, in ultimii ani. O dovedesc statisticile oficiale, dar si evolutia jucatorilor din piata. In doar trei ani, Romania a pierdut circa 5.000 de companii inregistrate in sistemul de productie ecologic, dar si circa 75.000 ha. […]

Autor: Agrostandard | 19 November, 2018 | 0 comentarii | 176 vizualizari | 1 vot

fructe

Consumul de sucuri din fructe si nectar in Romania a atins 64 milioane de litri, in 2017, comparativ cu 61 miioane de litri, in 2016, incadrandu-se pe un trend ascendent in ultimii ani. Fata de 2013, de exemplu, avansul este de circa 10 milioane de litri, ceea ce inseamna o crestere de circa 19%, potrivit […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2018 | 0 comentarii | 168 vizualizari | 1 vot

rompan

Romanii nu sunt mari amatori de paste fainoase, ocupand chiar ultimul loc in UE, la mare distanta de italieni sau albanezi, de exemplu, care se lauda cu un consum de peste 30 kg /cap de locuitor pe an, ceea ce ii claseaza pe primele pozitii la nivel mondial. La noi, media pe cap de locuitor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
04 Ian 2019 | 0 comentarii | 173 vizualizari | 4 voturi
18 Dec 2018 | 0 comentarii | 217 vizualizari | 3 voturi
24 Oct 2018 | 2 comentarii | 922 vizualizari | 3 voturi
»
21 Oct 2018 | 0 comentarii | 2026 vizualizari | 1 vot
»
18 Oct 2018 | 0 comentarii | 1599 vizualizari | 1 vot
»
27 Oct 2018 | 0 comentarii | 1200 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2019 © Agrostandard