Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat la BucharestFoodSummit ca in data de 1 decembrie vor fi semnate doua programe importante pentru agricultura romaneasca, finantate din programul national de rezilienta si relansare economica. Este vorba de alocarea unei sume de 750 milioane de euro pentru crearea unei retele nationale de preluare, depozitare, procesare, distributie si promovare a produselor romanesti, dar si de programul privind infrastructura de gestionare a apei, care va dispune de o alocare de 6,5 mld. euro.
„Vrem sa le semnam la 1 decembrie si la anul sa ne apucam de treaba, sunt doar sase ani in care banii trebuie cheltuiti, facuta proiectarea si realizata executia, astfel incat pentru cele doua mari provocari si probleme importante ale agriculturii – gestionarea apei si produselor romanesti sa utilizam acesti bani, care nu afecteaza sumele care vin prin plati directe sau banii pentru dezvoltare rurala”, a declarat Adrian Oros.
Intr-o prima faza, in fiecare regiune de dezvoltare va fi construit un depozit logistic foarte mare cu toate facilitatile, astfel incat el sa fie legat cu tot ceea ce exista in zona, iar cei care sunt acum pe piata si vor vrea sa – si valorifice produsele prin aceasta retea vor putea sa o faca, sustine Oros.
Ministrul a mai facut referire la proiectele care vor fi continuate, dar si la sprijinul consistent de care vor beneficia cooperativele agricole in viitor. El a raspuns astfel intrebarilor venite din partea fermierilor prezenti la eveniment care vor sa stie ce fonduri ar putea sa acceseze in viitor pentru a-si dezvolta afacerea.
„Agricultura romaneasca are cateva prioritati care trebuie finantate consistent, multe dintre ele vin din trecut, vrem sa le continuam, eventual o sa crestem alocarea financiara si vom aloca mult – 430 milioane de euro pentru facilitati de depozitare si procesare. O sa incercam sa incurajam cooperativele care vor avea un sprijin mai mare proportional, dar si zonele cu restrangeri naturale, oferim un spor de 10%, astfel incat in acele zone sa avem unitati de depozitare, de procesare pentru produsele si productiile din zonele unde de regula productiile sunt mai mici, dar mai valoroase din punct de vedere alimentar, mai aproape de ce se doreste acum prin acest green-deal”, a precizat Oros.
Un program important este si cel privind pentru instalarea tinerilor fermieri, care va avea la dispozitie 520 milioane de euro, noutatea fiind ca oficialii de la Bruxelles au acceptat majorarea cuantumului pentru fiecare proiect in parte pana la 100.000 euro, fata de 50.000 euro, in prezent.
BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti cu o noua conferinta: „Finantarea economiei si agribusiness-ului romanesc”, un subiect generos, care a generat discutii aprinse in randul celor prezenti. Daca fermierii s-au plans de dobanzile mari si accesul dificil la finantare, bancherii au promis mai multi bani si mai putina birocratie, in timp ce autoritatile au anuntat programe si solutii noi pentru sectorul agroalimentar.
Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, Nicolae Badea, presedinte Computerland Romania, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit si Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.
La eveniment au fost prezenti Sorin Mihai Cimpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Nicu Vasile, seful LAPAR, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor s.a.
Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.
Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, EximBank, Domeniile Urlati, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.
Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.
Seria de conferinte BucharestFoodSummit este in plina desfasurare, iar urmatorul eveniment va avea loc pe data de 19 noiembrie.
Am intrat in linie dreapta si va asteptam la Editia a IV-a FoodIntelForum.ro, care va avea loc in perioada 13 aprilie – 25 mai 2021 (Finantare, integrare, uragan tehnologic).
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 6 March, 2021 | 0 comentarii | 1047 vizualizari | 1 vot

Grupul polonez Citronex, unul dintre cei mai mari importatori si distribuitori de banane din lume, vrea sa construiasca pana la 50 ha de sere in Targu Jiu in urmatorii ani, acestea urmand sa fie destinate cultivarii tomatelor, a anuntat primarul Marcel Romanescu. De altfel, polonezii constituie si un producator important de tomate. Reprezentantii Citronex, prezenti […]
Autor: Agrostandard | 6 March, 2021 | 0 comentarii | 676 vizualizari | 2 voturi

Pesta porcina africana a ajuns si in ferma lui Dimitrie Musca, administratorul CAI Curtici, de la Macea! Peste 21.000 de porci urmeaza sa fie ucisi din cauza pestei porcine africane (PPA), in ciuda masurilor de biosecuritate stricte care se aplica in complex. Dimitrie Musca, banuieste ca la mijloc ar putea fi si plasarea intentionata a […]
Autor: Agrostandard | 4 March, 2021 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 1 vot

Clientul Patria Credit IFN din 2020 este legumicultor, locuieste în mediul rural din Muntenia si ia credite între 5.000 si 25.000 de euro, pe care îi aloca pentru investitii. Asa arata profilul clientului din Romania, potrivit informatiilor facute publice de Patria Credit IFN. 67% dintre clienti provin din Muntenia, 23% din Moldova, 9% din Ardeal […]
Autor: Agrostandard | 4 March, 2021 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 1 vot

Piata de cartofi congelati din Romania a explodat in ultimele decenii, Romania fiind tara cu cel mai mare ritm de crestere a consumului in UE, potrivit unui studiu realizat de IndexBox, care arata ca importurile au atins undeva la 86.000 de tone, in 2019. O realitate de care sunt constienti si producatorii locali de cartofi, […]
Autor: Agrostandard | 3 March, 2021 | 0 comentarii | 2655 vizualizari | 5 voturi

Programul ″Tomata″ se extinde in acest an si va cuprinde alte 4 legume: varza, vinete, castraveti si ardei. In plus, sumele pe care le vor lua agricultorii vor fi acordate diferentiat: pentru vanzare directa si pentru industria de conserve, spune ministrul Agriculturii, potrivit Stirile Protv. Noile masuri ar trebui sa scada importurile, desi acest lucru […]