Sustine Agrostandard
starea vremii
Zootehnie
ACEBOP: Pesta porcina africana ar putea produce pagube de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro
Agrostandard | 7 July, 2018 | 1 comentarii | 2776 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

pk3Pagubele care se prefigureaza ca urmare a evolutiei in Romania a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro. Acestea insa pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene! Acum este momentul implicarii tuturor factorilor de raspundere! Daca se urmeaza modelele adoptate de tari precum Polonia, Germania sau Spania avem sanse sa supravietuim – nu sa venim cu inventii noi care sa fie respinse, nu inventeaza Romania roata, se arata intr-un comunicat al ACEBOP. Aceste programe sunt foarte costisitoare astazi si Romania nu si le poate permite, daca situatia se agraveaza. Consideram ca deja situatia de astazi este destul de grava deoarece focarele se extind rapid!, sustine conducerea Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

237 focare de pesta porcina africana, in data de 4 iulie

Ultimul raport al Oficiului International de Epizootii (OIE) arata la data de 4 iulie 2018 un numar de 237 de focare de pesta porcina africana, identificate pe teritoriul tarii noastre si numarul acestora continua sa creasca, un motiv real de panica in randul fermierilor romani.

In piata carnii activeaza in jur de 9.500 de firme, cele mai multe in sectorul cresterii animalelor (5.777 – date la nivelul anului 2016). Producatorii de carne inregistreaza cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar cresterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analistilor.

Din experienta Spaniei si a Portugaliei, am invatat un lucru – nu stim daca avem putere financiara sa aplicam un asemenea program, dar cel putin putem sa il propunem – pentru binele sectorului de porc, aceste tari au cheltuit miliarde si nu au reusit, pana cand nu au interzis cresterea suinelor in gospodaria populatiei – masura subventionata.
Polonia, in fata crizei PPA, a interzis cresterea suinelor, dar a subventionat in locul lor achizitiile de bovine si ovine.

„Trebuie sa alegem pe ce drum mergem, inainte de a intra in colaps! Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), membra a Uniunii Europene a Comertului cu Animale si Carne (UECBV), membra a Federatiei Nationale PRO-AGRO si membra a C.E.S. – Comisia de siguranta a consumatorului si concurenta loiala, este prima organizatie interprofesionala din Romania care s-a implicat activ in analiza periodica a situatiei si a prezentat in data de 6 iulie 2018 Guvernului opiniile specialistilor care activeaza in zootehnie si industria carnii.

Citeste si G4Media.ro: EXCLUSIV! Unda verde pentru vanzarea celei mai mari ferme agricole din Romania catre o companie din Emiratele Arabe Unite. Consiliul Concurentei a avizat tranzactia

In numele fermierilor romani, ACEBOP solicita ca in adoptarea noii legislatii de modificare a Hotararii de Guvern nr.1214/2009 privind despagubirile ce se cuvin propietarilor de pe intreg lantul de productie suin, sa se tina cont in primul rand de pierderile uriase pe care le suporta fermierii si falimentul celor care au credite.
Este imperios necesar sa se apeleze la legislatia europeana in domeniu, care prevede anumite derogari, tocmai pentru a nu provoca pagube fara precedent la buget, falimentarea sectorului de crestere a porcinelor si crearea de piedici artificiale in cadrul comertului intracomunitar si cu tarile terte.

In zonele in care se constata prezenta virusului PPA, orice ferma nu mai poate sa livreze carne de porc pe o perioada foarte lunga de timp. Dar nu numai acea ferma este inchisa, ci pe o raza mai mare sunt inchise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme. Nu exista niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metoda de eradicare fiind depopularea completa a exploatatiilor infectate si interzicerea misca rilor de animale si a produselor si subproduselor provenite de la acestea. Totodata, aplicarea unor masuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitand resurse umane, materiale si financiare foarte mari. Pe langa costul ridicat al eradicarii bolii, pierderile economice prin stoparea comertului cu animale vii, carne si produse din porc ne vor afecta „pe o perioada de 30 de ani”- conform expertilor ANSVSA.

Dat fiind faptul ca aceasta boala nu afecteaza omul, din punctul de vedere al membrilor ACEBOP, raman trei elemente importante de actiune:

1. Eradicarea bolii, cu redobandirea statusului Romaniei de tara indemna, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului.

2. Despagubirea reala a fermierilor pentru pagubele create de boala, in relatie stransa cu evitarea barierelor nejustificate in calea comertului.

3. Reconsiderarea derogarilor comunitare pe nivele de risc, astfel incat, cu anumite actiuni de micsorare a riscului de difuzare a bolii, societatile afectate sa isi poata vinde o parte din rodul muncii lor (pe baza derogarilor legale si aplicate de toate statele membre afectate, cuprinse in Decizia UE nr. 709/2014) si sa nu incarce artificial bugetul Romaniei.

Modificarile ar trebui sa cuprinda mai ales:

a) despagubirea reala a fermierului afectat direct, a unitatilor de abatorizare, transformare, depozitare si comercializare a carnii, materialului seminal, produselor si subproduselor de porc;
b) despagubirea unitatilor aflate in zona de protectie care au interdictii comerciale si reconsiderarea fermelor libere, din zona de supraveghere, care trebuie sa comercializeze liber, sub supraveghere, porcii grasi spre abatorul autorizat.
c) acoperirea pierderilor de venit si a cheltuielilor directe din unitatile sectorului suin – productie, reproductie, abatorizare, procesare, depozitare si comercializare – in care se aplica legislatia veterinara comunitara de eradicare a bolii – care cuprinde perioade neproductive: de neutralizare a cadavrelor, curatenie, dezinfectie, dezinsectie, vid sanitar – in care angajatii practic lucreaza, dar nu produc.

De obicei, societatile de asigurari acopera perioadele de “intrerupere a afacerii” in zootehnie, in anumite cazuri – lista din care lipsesc bolile acoperite de la bugetul ANSVSA, respectiv bolile din lista Oficiului International de Epizootii (OIE). In aceste cazuri, care includ si pesta porcina africana, toate pierderile sectorului de porc ar trebui acoperite prin bugetul ANSVSA si din fondul de urgenta al Comisiei Europene.

Legislatia comunitara in domeniu prevede anumite derogari, tocmai pentru a nu provoca pagube fara precedent la buget, falimentarea sectorului de porc si crearea de piedici artificiale in cadrul comertului intracomunitar si cu tarile terte.

Recomandam utilizarea coridoarelor sigure catre un abator autorizat pentru toti porcii sanatosi dinafara focarului – conform strategiei “sistemului canalizat al carnii de porc” – Decizia UE nr.40/2012, strategie realizata de expertii veterinari romani.

Aplicand aceste derogari pierderile in perioada de eradicare a PPA vor putea fi reduse considerabil”, se arata in comunicatul ACEBOP.

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

20 − eleven =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 5 December, 2019 | 0 comentarii | 144 vizualizari | 1 vot

Oi_salvate

Doar 180 de oi din cele 252 de animale salvate de pe nava Queen Hind mai sunt in viata! In ciuda eforturilor depuse de medicii veterinari, 60 dintre oile cu prognostic grav au murit din cauza unor afectiuni variate produse de conditiile din nava esuata, iar pentru 11 s-a impus eutanasierea, din cauza unor leziuni […]

Autor: Agrostandard | 4 December, 2019 | 0 comentarii | 60 vizualizari | 1 vot

stop export

Organizatorii protestului STOP EXPORTULUI CU ANIMALE VII au fost asteptati in fata Ministerului Agriculturii de catre conducerea Ministerului pentru a purta o discutie despre problema exportului de animale cu propunerea de a renunta la manifestatie in schimbul dialogului. O delegatie formata din reprezentantii fiecarei organizatii a intrat la dialog cu ministrul agriculturii, Dl Adrian Oros, […]

Autor: Agrostandard | 2 December, 2019 | 0 comentarii | 131 vizualizari | 1 vot

p2

Protest la Ministerul Agriculturii! Mai multe ONG-uri, printre care Animals International si Freedom and Respect for Every Earthling, care apara drepturile animalelor protestesteaza la Ministerul Agriculturii dupa incidentul dramatic din portul Midia, unde o nava cu peste 14.600 de oi la bord s-a scufundat. Activistii au fost primiti la discutii de catre ministrul Adrian Oros […]

Autor: Agrostandard | 2 December, 2019 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 1 vot

ARTESANA

Intr-o perioada in care toata lumea se plange de falsurile din piata, Alina Donici, managing partner Artesana, nu se sfieste sa vorbeasca despre sezonalitatea produselor din lapte de capra in Romania. Pentru ca din toamna si pana in primavara nu exista materie prima, unitatea de productíe din Tecuci este nevoita sa retraga de pe piata […]

Autor: Agrostandard | 2 December, 2019 | 0 comentarii | 181 vizualizari | 1 vot

nicolau

Capitalizarea agriculturii romanesti ramane in continuare un subiect sensibil, mai ales in cazul fermelor de dimensiuni medii si mici. De unde vin totusi banii in agricultura? Daca dam la o parte zona de industrii conexe, finantarea agriculturii se face jumatate de catre banci si jumatate de catre IFN-uri, potrivit lui Codrut Nicolau, director general adjunct […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Oct 2019 | 0 comentarii | 847 vizualizari | 3 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 638 vizualizari | 3 voturi
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6758 vizualizari | 3 voturi
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2142 vizualizari | 3 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6758 vizualizari | 3 voturi
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2142 vizualizari | 3 voturi
»
14 Sep 2019 | 0 comentarii | 1377 vizualizari | 2 voturi
»
04 Noi 2019 | 0 comentarii | 1355 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Foodbad politics

2019 © Agrostandard