ACEBOP trage un semnal de alarma cu privire la la situatia dezastruoasa in care se afla sectorul zootehnic din Romania, adus la sapa de lemn de practicile abatoarelor, dar si ale lanturilor de retail care prefera sa aduca carne din alte tari, sub pretextul ca este mai ieftina, dar de calitate nu vorbeste nimeni. Cu siguranta nu mai putem vorbi de produse romanesti in acest sector, trage un semnal de alarma ACEBOP. Reluam integral comunicatul ACEBOP:
„De doi ani, situatia a degenerat grav iar noi ne simtim neputinciosi – strigam si nu ne aude nimeni! Autoritatile trebuie sa aibe interventii coerente, nu avem nevoie de reactii politice fara sens.
Sunt necesare reactii clare si cineva trebuie sa inteleaga ca nu tipam degeaba.
Citeste si LAPAR a gasit solutia pentru comasarea terenurilor agricole
Institutul National de statistica (INS) confirma ceea ce noi tot spunem, de mult timp.
Sacrificarile de animale au scazut.
Fermierii au probleme cu marile lanturi de retail- care nu le cumpara carnea – cat si cu abatoarele, care nu le cumpara animalele.
Prefera sa aduca carne din alte tari, sub pretextul ca este mai ieftina, dar de calitate nu vorbeste nimeni.
Totodata, exista multe abatoare care au unitati de transare si prefera sa aduca carne de pasare grill si carcasa de porc pe care le transeaza si comercializeaza in marile lanturi de supermarket.
Cu siguranta nu mai putem vorbi de produse romanesti in acest sector.
Cerem de urgenta interventia autoritatilor, guvernului, sa vina cu un program clar. Nu mai avem ce face cu animalele pe care le crestem, situatia degenereaza de la o luna la alta.
Acum avem legi ale reproductiei, dar nu avem buget pentru ele!
Ramanem cu un gust amar si cu senzatia ca cineva isi bate joc de noi si prin noi, de carnea noastra si de consumatorul roman.
Citeste si Se pot obtine productii de top pe timp de seceta?! Fara apa si fara azot?!
Multi fermieri au renuntat sa mai creasca animale, iar unitatile de productie nu mai cumpara carne din Romania.
Suntem de mult timp in cadere libera si riscam sa pierdem filiera carnii, sa ramanem dependenti de alte state pentru cateva generatii.
Productia de carne a scazut pe toate palierele. Daca la porc avem un regres de 8,1%, la bovine productia a scazut cu 12,8%- si iata cum devenim exportatori de cereale la preturi derizorii, in loc sa le folosim in productia integrata de carne in tara.
Modul in care Romania isi organizeaza agricultura si zootehnia denota o incoerenta clara.
Asa cum celelalte state membre isi sustin, prin fonduri nerambursabile, marcarea la raft a originii nationale, asa ar trebui sa procedeze si Romania.
Consumatorul roman trebuie sa inteleaga ce cumpara, sa fie informat transparent. El nu intelege ca in spatele unei marci private cumparate, se afla produse venite din alte tari europene, mai putin proaspete. Stim cu siguranta ca daca ar fi informat, ar alege produsele romanesti.
Toate aceste lucruri ar trebui dezvoltate prin programe nationale, sustinute de statul roman, programe care sa spuna clar: cumparati produse romanesti – iar la raft sa fie produsele romanesti marcate separat de produsele din alte tari.
Cerem Guvernului Romaniei sa se implice in aceste actiuni, sa fie vizibila marca romaneasca atat in marea retea de retail, cat si in retelele traditionale.
Aceasta este una din masurile pe care statul roman o poate demara rapid, fara intarziere, alaturi de bugetarea legilor reproductiei.
De doi ani, situatia a degenerat grav, iar noi ne simtim neputinciosi – strigam si nu ne aude nimeni!
Noi nu spunem sa nu se vanda la raft, ci sa fie lasat consumatorul sa decida ce cumpara.
Uitati-va ce se intampla cu muncitorii romani plecati afara. De multe ori sunt tratati anormal, in comparatie cu propria muncitori. Este datoria noastra sa ii sprijinim, in doua luni au trecut prin scandalul sparanghel, al carnii – si vor urma multe altele. Avem nevoie de macelari, nu avem personal suficient sa lucreze in transare, in productia de carne, iar ei sunt nevoiti sa plece, sa lucreze in conditii mizere pe salarii care nu ii multumesc.
Haideti sa ne unim fortele si sa facem un program coherent pentru tot ce inseamna agricultura, zootehnie si industrie alimentara din Romania, ca nu degeaba se intampla toate aceste lucruri. Daca zootehnia, industria alimentara sunt tratate la acelasi nivel cu alte state europene si avem acces la drepturile pietei comune, romanii nu vor mai pleca sa lucreze in alte parti.
Industria romaneasca nu-i mai poate plati. Cu ce sa ii platim, daca noua nu ne cumpara nimeni produsele?
Gînditi-va ca marele retail a ajuns sa detina 60% din vanzari!
Noi nu avem nimic cu ei, comertul este liber, noi cerem doar marcare corecta la raft, astfel incat consumatorul sa fie informat si sa decida singur ce cumpara.
Consiliul Director al A.C.E.B.O.P.”
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 20 January, 2021 | 0 comentarii | 550 vizualizari | 1 vot

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat sumele care vor ajunge la legumicultori pentru Campania 2020: 4880 euro/ha – sprijin cuplat vegetal (SCV) pentru legume cultivate in spatii protejate si 1800 euro/ha – SCV la tomate pentru industrializare. Programul Tomata se va extinde si se va imbunatati, dupa ce in patru ani a consumat 172 mil. […]
Autor: Agrostandard | 19 January, 2021 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 1 vot

Pe vremuri producea masini agricole, astazi vorbim de roboti si drone, senzori sau echipamente de ultima generatie, conform solicitarilor venite din partea pietei. O transformare incredibila a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA Bucuresti, cu o traditie de aproape 100 de ani, la care putini s-ar […]
Autor: Agrostandard | 18 January, 2021 | 0 comentarii | 153 vizualizari | 1 vot

Federatia Asociatiilor Apicole din Romania Romapis s-a saturat de derogarile repetate privind utilizarea neonicotinoidelor in Romania si atrage atentia ministrului Agriculturii Adrian Oros ca ele -au facut prin abuzarea legislatiei europene, motiv pentru care solicitam corectarea acestor erori grave prin revocarea autorizatiilor nr. 13335, 13336 si 13337/18.12.2020. Iata si scrisoare adresata ministrului Oros de ROMAPIS. […]
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 1 comentarii | 598 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 173 vizualizari | 1 vot

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]