In Romania, circa 80% din fermele avicole functioneaza in sistem full integrat, adica detin tot lantul de la cultivarea cerealelor, producerea cerealelor, reproductie, abatorizare, procesare si distributie, spre deosebire de statele din Europa, unde in general exista doar 1-2 verigi, care colaboreaza foarte bine intre ele, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania in cadrul conferintei Food Intel Forum. Ori un business integrat este destul de greu de gestionat, ca nu mai vorbim de investitiile necesare. Si ca sa va dati seama ca modelul din alte state este viabil doar cateva cifre: Romania se afla pe locul sapte ca numar de locuitori in UE si are o productie de carne de 60 kg pe cap de locuitor pe an.
Toate cele sase state dinaintea noastra produc peste 120 kg de carne pe cap de locuitor pe an. Pe primele locuri se afla Polonia, cu 150 kg de carne/cap locuitor, si Spania cu 140 kg.
Citeste si Incredibil! Cum au ajuns oltenii sa arunce tone de rosii la gunoi?!
Chiar si asa, industria avicola autohtona este competitiva cu cea europeana, a mai declarat Van. Din pacate, insa, producatorii trebuie sa se confrunte cu o serie de probleme care ingreuneaza activitatea in sector si nu sunt deloc putine: nu exista institutii ale pietei agroalimentare, structuri ale pietei agroalimentare si drept urmare nici dialog intre ele si stat. De asemenea, concurenta neloiala se simte foarte mult, prin practicarea unor preturi de „nimic’’.
Anul trecut, productia de carne de pasare in total productie realizata in Romania a reprezentat 50% (600.000 tone) din cele 1,2 milioane tone de carne realizate in tara. Romania a importat 450.000 de tone de carne si procesate din carne, dar si alte produse procesate. In balanta comerciala, 60% reprezinta export de materie prima, in timp ce la import 60% constituie carne procesata si alte produse procesate din carne.
Reprezentanti ai industriei alimentare si de bauturi, ai industriei HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele), precum si reprezentanti din mediul bancar si ai autoritatilor au participat, marti, la evenimentul Food Intel Forum.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 0 comentarii | 283 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 1 vot

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1668 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 1 vot

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, promite impozit zero pe salariul minim, incepand cu 2022, in agricultura, un sector in care sunt salarii mici si evaziunea fiscala este foarte mare. Adica cu un an mai tarziu decat se astepta toata lumea… “Impozitul zero pe salariul minim este cea mai buna masura pe care o […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2021 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 1 vot

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) considera reprobabila si in afara prevederilor legale implicarea numelui institutiei in girarea unor informatii eronate referitor la consumul de alimente neambalate. Nu este prima data cand in piata sunt promovate spoturi publicitare in care se spune ca produsele neambalate nu sunt sigure pentru consum. ANSVSA a […]