Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
80% din fermele avicole din Romania functioneaza in sistem integrat
Agrostandard | 20 June, 2018 | 0 comentarii | 222 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

vanilieIn Romania, circa 80% din fermele avicole functioneaza in sistem full integrat, adica detin tot lantul de la cultivarea cerealelor, producerea cerealelor, reproductie, abatorizare, procesare si distributie, spre deosebire de statele din Europa, unde in general exista doar 1-2 verigi, care colaboreaza foarte bine intre ele, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania in cadrul conferintei Food Intel Forum. Ori un business integrat este destul de greu de gestionat, ca nu mai vorbim de investitiile necesare. Si ca sa va dati seama ca modelul din alte state este viabil doar cateva cifre: Romania se afla pe locul sapte ca numar de locuitori in UE si are o productie de carne de 60 kg pe cap de locuitor pe an.

Toate cele sase state dinaintea noastra produc peste 120 kg de carne pe cap de locuitor pe an. Pe primele locuri se afla Polonia, cu 150 kg de carne/cap locuitor, si Spania cu 140 kg.

Citeste si Incredibil! Cum au ajuns oltenii sa arunce tone de rosii la gunoi?!

Chiar si asa, industria avicola autohtona este competitiva cu cea europeana, a mai declarat Van. Din pacate, insa, producatorii trebuie sa se confrunte cu o serie de probleme care ingreuneaza activitatea in sector si nu sunt deloc putine: nu exista institutii ale pietei agroalimentare, structuri ale pietei agroalimentare si drept urmare nici dialog intre ele si stat. De asemenea, concurenta neloiala se simte foarte mult, prin practicarea unor preturi de „nimic’’.

Anul trecut, productia de carne de pasare in total productie realizata in Romania a reprezentat 50% (600.000 tone) din cele 1,2 milioane tone de carne realizate in tara. Romania a importat 450.000 de tone de carne si procesate din carne, dar si alte produse procesate. In balanta comerciala, 60% reprezinta export de materie prima, in timp ce la import 60% constituie carne procesata si alte produse procesate din carne.

Reprezentanti ai industriei alimentare si de bauturi, ai industriei HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele), precum si reprezentanti din mediul bancar si ai autoritatilor au participat, marti, la evenimentul Food Intel Forum.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

8 + 8 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 July, 2018 | 0 comentarii | 381 vizualizari | 1 vot

peste

Productia de peste la nivel global va continua sa creasca in urmatorii zece ani, chiar daca cantitatea de peste capturata in salbaticie s-a stabilizat, iar dezvoltarea intensa a acvaculturii este acum temperata, se arata intr-un nou raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Ultima editie a raportului The State of World Fisheries […]

Autor: Agrostandard | 11 July, 2018 | 0 comentarii | 2731 vizualizari | 2 voturi

rosia gigant

Oltenii sunt recunoscuti ca fiind mari legumicultori si nu mai mira pe nimeni faptul ca aproape an de an bat recorduri. Si in 2018 se intampla la fel. Cea mai mare rosie din productia de anul acesta, realizată prin Programul Tomata, a cantarit 1,3 kg si a fost obtinuta de familia Spanu din localitatea Doba, […]

Autor: Agrostandard | 11 July, 2018 | 0 comentarii | 749 vizualizari | 1 vot

pasari

Fermierii crescatori de animale sunt pregatiti sa iasa in strada din cauza ultimei decizii a MADR comunicata de APIA in teritoriu, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP). Este vorba de faptul ca peste 50 de fermieri crescatori de pasari (care au efective de circa […]

Autor: Agrostandard | 4 July, 2018 | 0 comentarii | 786 vizualizari | 1 vot

pomii

In data de 3 iulie a fost confirmat un focar de Pesta Porcina Africana la o crescatorie de porci, situata intr-o zona relativ izolata (20 de km de cea mai apropiata localitate din judetul Braila si 5 km fata de localitatea Carcaliu din judetul Tulcea, intre acestea fiind bariera naturala Dunarea, Bratul Macin), in Insula […]

Autor: Agrostandard | 2 July, 2018 | 1 comentarii | 1069 vizualizari | 1 vot

porcii

La aproape zece ani de la izbucnirea focarului de pesta porcina in fermele Smithfield din Timis, care a dus la sacrificarea unui efectiv de peste 50.000 de porci, un alt producator din Romania se confrunta cu o situatie similara. Sa speram totusi ca despagubirile pe care le va primi in urma sacrificarii animalelor, il vor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Stupul inteligent | SIMbee



bad politics

2018 © Agrostandard