Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Zootehnie
45 puncte puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de ANSVSA
Agrostandard | 17 April, 2019 | 0 comentarii | 358 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

miei_pasteIn perioada Sarbatorilor Pascale Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vine in intampinarea nevoilor consumatorilor si crescatorilor de animale prin autorizarea si asigurarea personalului sanitar veterinar necesar functionarii punctelor temporare de sacrificare. Pana la aceasta data au fost solicitate si autorizate 45 de puncte temporare de sacrificare la nivelul intregii tari.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana ia decizia autorizarii unui astfel de punct temporar ca urmare a solicitarii motivate primite din partea autoritatilor locale.

DSVSA identifica in permanenta solutii pentru a permite desfasurarea sacrificarilor in cele mai bune conditii din punct de vedere sanitar veterinar. Totodata prin deciziile luate, serviciile veterinare asigura diminuarea riscului raspandirii bolilor la animale si a aparitiei toxiinfectiilor in randul populatiei.

Restrictiile impuse de prezenta virusului pestei porcine africane afecteaza sacrificarea mieilor numai in interiorul zonelor de protectie si supraveghere, respectiv pe o raza de 3 km si 10 km in jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desavarsire interzisa iesirea oricarui animal sau a carnii si produselor din carne.

Amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face, tinand cont de urmatoarele aspecte:

– distantele mari fata de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
– numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinatate;
– asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar veterinar permanent care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

Punctele temporare de sacrificare in care crescatorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislatia sanitara veterinara.

Functionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 15 – 28 aprilie 2019 (premergatoare Pastelui catolic, respectiv Pastelui ortodox) intre orele 07:00 – 17:00.

In cazul mieilor destinati sacrificarii se vor avea in vedere si urmatoarele aspecte:
– controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile;

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

– verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului si in timpul taierii, in toate unitatile aprobate pentru taierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de miscare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insotite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar.

Citeste si Marile companii de dulciuri sustin cultivatorii romani de alune. Timisul, judetul cu peste 1.000 ha de aluni

– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia trebuie sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

ANSVSA reaminteste cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Sursa foto: Universul Argesean

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 53 vizualizari | 1 vot

oite

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin Centrele Judetene, aduce la cunostinta opiniei publice ca efectueaza plata ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor, pentru cererile depuse in luna august 2020, aferente serviciilor prestate in luna iulie 2020. Suma totala autorizata la plata este de 1.460.354,90 lei si se acorda de la bugetul […]

Autor: Agrostandard | 22 September, 2020 | 0 comentarii | 206 vizualizari | 1 vot

apicultori

Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale anunta ca Directiile Agricole Judetene (DAJ) pot incepe de marti – 22 septembrie plata ajutorului de minimis catre apicultori. In cursul zilei de luni, 21 septembrie 2020, conturile DAJ au fost alimentate cu sumele necesare, iar pasul urmator este plata catre beneficiarii acestei scheme de ajutor. Ultima zi pentru depunerea […]

Autor: Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 62 vizualizari | 1 vot

lapte_INS

Cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare, in luna iulie 2020, a scazut cu 1,8% fata de luna iunie 2020 si a crescut cu 2,9% fata de luna iulie 2019. In acelasi timp, volumele de lapte brut importat de catre unitatile procesatoare au crescut […]

Autor: Agrostandard | 13 September, 2020 | 0 comentarii | 462 vizualizari | 1 vot

porci

Germania, cel mai mare producator de carne de porc din Europa, este amenintata de pesta porcina africana! Un caz de pesta porcina africana a fost confirmat in estul Germaniei, langa granita cu Polonia, a anuntat in data de 10 septembrie ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters. Vestea a produs ingrijorare si in tara vecina, Franta, […]

Autor: Agrostandard | 9 September, 2020 | 0 comentarii | 185 vizualizari | 1 vot

vaca_covid

Ajutoare de stat: Granturi de pana la 100.000 euro/beneficiar si peste 1.000 de societati vor beneficia de ajutor! Comisia aproba o schema in valoare de 7,4 milioane de euro destinata Romaniei pentru a sprijini intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul cresterii bovinelor, in contextul pandemiei de coronavirus!Schema a fost aprobata in temeiul Cadrului temporar […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard