Sustine Agrostandard
starea vremii
Zootehnie
45 puncte puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de ANSVSA
Agrostandard | 17 April, 2019 | 0 comentarii | 322 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

miei_pasteIn perioada Sarbatorilor Pascale Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vine in intampinarea nevoilor consumatorilor si crescatorilor de animale prin autorizarea si asigurarea personalului sanitar veterinar necesar functionarii punctelor temporare de sacrificare. Pana la aceasta data au fost solicitate si autorizate 45 de puncte temporare de sacrificare la nivelul intregii tari.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana ia decizia autorizarii unui astfel de punct temporar ca urmare a solicitarii motivate primite din partea autoritatilor locale.

DSVSA identifica in permanenta solutii pentru a permite desfasurarea sacrificarilor in cele mai bune conditii din punct de vedere sanitar veterinar. Totodata prin deciziile luate, serviciile veterinare asigura diminuarea riscului raspandirii bolilor la animale si a aparitiei toxiinfectiilor in randul populatiei.

Restrictiile impuse de prezenta virusului pestei porcine africane afecteaza sacrificarea mieilor numai in interiorul zonelor de protectie si supraveghere, respectiv pe o raza de 3 km si 10 km in jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desavarsire interzisa iesirea oricarui animal sau a carnii si produselor din carne.

Amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face, tinand cont de urmatoarele aspecte:

– distantele mari fata de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
– numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinatate;
– asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar veterinar permanent care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

Punctele temporare de sacrificare in care crescatorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislatia sanitara veterinara.

Functionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 15 – 28 aprilie 2019 (premergatoare Pastelui catolic, respectiv Pastelui ortodox) intre orele 07:00 – 17:00.

In cazul mieilor destinati sacrificarii se vor avea in vedere si urmatoarele aspecte:
– controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile;

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

– verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului si in timpul taierii, in toate unitatile aprobate pentru taierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de miscare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insotite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar.

Citeste si Marile companii de dulciuri sustin cultivatorii romani de alune. Timisul, judetul cu peste 1.000 ha de aluni

– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia trebuie sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

ANSVSA reaminteste cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Sursa foto: Universul Argesean

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

nineteen + 14 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 6 June, 2020 | 0 comentarii | 138 vizualizari | 1 vot

VACI_CURTICI

La CAI Curtici, cresterea vacilor, fie ca vorbim de vaca de lapte sau de carne, este o activitate foarte importanta, careia i se acorda o atentie maxima. La vaci se pricepe foarte bine Si Dimitrie Musca, caruia ii strălucesc ochii cand vorbeste despre cele peste 1.500 de vaci ale sale, dar si Calin Musca, care […]

Autor: Agrostandard | 4 June, 2020 | 0 comentarii | 37 vizualizari | 0 voturi

pasari

Grupul romanesc Carmistin, detinut de familia Paraschiv, lanseaza un nou proiect de investitii in valoare de peste 8 mil. euro, in localitatea Scornicesti, judetul Olt, investitie care va crea peste 250 de locuri de munca din momentul demararii lucrarilor de reconstructie a fermelor. In 2019, Grupul Carmistin a preluat fostele ferme de crestere a puilor […]

Autor: Agrostandard | 1 June, 2020 | 1 comentarii | 318 vizualizari | 1 vot

legume

Asociatiile si federatiile de fermieri dn sectorul agroalimentar solicita guvernantilor sa orienteze programele de investitii catre generarea de piete de desfacere pentru produsele agroalimentare romanesti, dupa cum se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa Presedintiei, Parlamentului, Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Documentul este semnat de Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara Sindalimenta, […]

Autor: Agrostandard | 27 May, 2020 | 0 comentarii | 433 vizualizari | 2 voturi

spot

Iata ceva ce probabil nu te asteptai sa faca Spot, cainele robot al Boston Dynamics. Cainele robot a fost filmat in timp ce aduna oile in muntii din Noua Zeelanda. Scena usor bizara face parte dintr-o filmare promotionala care demonstreaza potentialul lui Spot in industria agriculturii. De asemenea, filmarea mai arata scene cu Spot in […]

Autor: Agrostandard | 20 May, 2020 | 0 comentarii | 249 vizualizari | 1 vot

neculoiu

Ar putea sa para o stire falsa sau o greseala, dar este adevarul adevarat! O logica elementara impune ordinul presedintelui Frantei in Romania. El cere poporului francez sa sprijine fermierii francezi si sa cumpere mai ales produse frantuzesti in timpul acestei crize. Fiind partenerul Romaniei in Uniunea Europeana este clar ca presedintele Frantei, Emmanuel Macron, […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2069 vizualizari | 3 voturi
03 Iun 2020 | 0 comentarii | 426 vizualizari | 2 voturi
27 Mai 2020 | 0 comentarii | 433 vizualizari | 2 voturi
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1428 vizualizari | 2 voturi
»
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2069 vizualizari | 3 voturi
»
20 Mar 2020 | 0 comentarii | 1621 vizualizari | 1 vot
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1428 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1428 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard