Sustine Agrostandard
starea vremii
Zootehnie
45 puncte puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de ANSVSA
Agrostandard | 17 April, 2019 | 0 comentarii | 136 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

miei_pasteIn perioada Sarbatorilor Pascale Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vine in intampinarea nevoilor consumatorilor si crescatorilor de animale prin autorizarea si asigurarea personalului sanitar veterinar necesar functionarii punctelor temporare de sacrificare. Pana la aceasta data au fost solicitate si autorizate 45 de puncte temporare de sacrificare la nivelul intregii tari.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana ia decizia autorizarii unui astfel de punct temporar ca urmare a solicitarii motivate primite din partea autoritatilor locale.

DSVSA identifica in permanenta solutii pentru a permite desfasurarea sacrificarilor in cele mai bune conditii din punct de vedere sanitar veterinar. Totodata prin deciziile luate, serviciile veterinare asigura diminuarea riscului raspandirii bolilor la animale si a aparitiei toxiinfectiilor in randul populatiei.

Restrictiile impuse de prezenta virusului pestei porcine africane afecteaza sacrificarea mieilor numai in interiorul zonelor de protectie si supraveghere, respectiv pe o raza de 3 km si 10 km in jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desavarsire interzisa iesirea oricarui animal sau a carnii si produselor din carne.

Amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face, tinand cont de urmatoarele aspecte:

– distantele mari fata de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
– numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinatate;
– asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar veterinar permanent care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

Punctele temporare de sacrificare in care crescatorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislatia sanitara veterinara.

Functionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 15 – 28 aprilie 2019 (premergatoare Pastelui catolic, respectiv Pastelui ortodox) intre orele 07:00 – 17:00.

In cazul mieilor destinati sacrificarii se vor avea in vedere si urmatoarele aspecte:
– controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile;

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

– verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului si in timpul taierii, in toate unitatile aprobate pentru taierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de miscare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insotite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar.

Citeste si Marile companii de dulciuri sustin cultivatorii romani de alune. Timisul, judetul cu peste 1.000 ha de aluni

– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia trebuie sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

ANSVSA reaminteste cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Sursa foto: Universul Argesean

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

thirteen − six =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 23 May, 2019 | 0 comentarii | 105 vizualizari | 1 vot

vitall

Fermele Crevedia, brand detinut de grupul romanesc Vitall, a lansat la finalul saptamanii trecute cea mai mare fabrica de nutreturi combinate din tara, in localitatea Lehliu, judetul Calarasi. Capacitatea de productie a fabricii este de 30 de tone pe ora intr-o singura linie, iar cea de depozitare cereale este de 20.000 tone, cu extrudare soia […]

Autor: Agrostandard | 19 May, 2019 | 0 comentarii | 1176 vizualizari | 1 vot

dr3

Campania electorala continua la Viața Satului! Dupa primul episod de mare succes de duminica trecuta, dedicat legumiculturii, acum subiectul este zootehnia, mai precis cresterea oilor. Iar vestile sunt importante pentru oieri, care au probleme cu vanzarea lanii comercializata, in prezent, cu 1 leu/kg, mai putin chiar decat la momentul demararii programelor coordonate de ministrul Agriculturii […]

Autor: Agrostandard | 17 May, 2019 | 0 comentarii | 68 vizualizari | 1 vot

helpdesk

Helpdesk pentru informarea fermierilor cu privire la Codul de Bune Practici Agricole, document ce cuprinde un set de reguli si recomandari pentru gestionarea gunoiului de grajd si aplicarea fertilizantilor chimici! Ministerul Apelor si Padurilor – Romania a lansat un Helpdesk pentru informarea fermierilor. Helpdesk-ul va avea un rol activ de diseminare a informatiilor catre

Autor: Agrostandard | 15 May, 2019 | 0 comentarii | 191 vizualizari | 1 vot

OAIE_MINIMIS

Romania s-a situat pe locul patru la efectivele de ovine si caprine, in anul 2018, în randul statelor membre UE, dupa Regatul Unit, Spania si Grecia. În ceea ce priveste densitatea la 100 ha teren, tara noastra s-a aflat pe locul patru din cele paisprezece tari prezentate, dupa Grecia, Regatul Unit si Spania, potrivit datelor […]

Autor: Agrostandard | 15 May, 2019 | 0 comentarii | 153 vizualizari | 1 vot

animale

Efectivele de ovine si caprine si efectivele de pasari au crescut in anul 2018, fata de anul precedent, in timp ce septelul s-a redus la bovine si porcine, potrivit datelor INS. La bovine si efectivul matca (vaci pentru lapte, bivolite pentru reproductie si juninci pentru reproductie) la data de 1 decembrie 2018, fata de 1 […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard