Sustine Agrostandard
starea vremii
Zootehnie
45 puncte puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de ANSVSA
Agrostandard | 17 April, 2019 | 0 comentarii | 174 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

miei_pasteIn perioada Sarbatorilor Pascale Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vine in intampinarea nevoilor consumatorilor si crescatorilor de animale prin autorizarea si asigurarea personalului sanitar veterinar necesar functionarii punctelor temporare de sacrificare. Pana la aceasta data au fost solicitate si autorizate 45 de puncte temporare de sacrificare la nivelul intregii tari.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana ia decizia autorizarii unui astfel de punct temporar ca urmare a solicitarii motivate primite din partea autoritatilor locale.

DSVSA identifica in permanenta solutii pentru a permite desfasurarea sacrificarilor in cele mai bune conditii din punct de vedere sanitar veterinar. Totodata prin deciziile luate, serviciile veterinare asigura diminuarea riscului raspandirii bolilor la animale si a aparitiei toxiinfectiilor in randul populatiei.

Restrictiile impuse de prezenta virusului pestei porcine africane afecteaza sacrificarea mieilor numai in interiorul zonelor de protectie si supraveghere, respectiv pe o raza de 3 km si 10 km in jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desavarsire interzisa iesirea oricarui animal sau a carnii si produselor din carne.

Amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face, tinand cont de urmatoarele aspecte:

– distantele mari fata de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
– numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinatate;
– asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar veterinar permanent care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

Punctele temporare de sacrificare in care crescatorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislatia sanitara veterinara.

Functionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 15 – 28 aprilie 2019 (premergatoare Pastelui catolic, respectiv Pastelui ortodox) intre orele 07:00 – 17:00.

In cazul mieilor destinati sacrificarii se vor avea in vedere si urmatoarele aspecte:
– controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile;

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

– verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului si in timpul taierii, in toate unitatile aprobate pentru taierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de miscare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insotite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar.

Citeste si Marile companii de dulciuri sustin cultivatorii romani de alune. Timisul, judetul cu peste 1.000 ha de aluni

– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia trebuie sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

ANSVSA reaminteste cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Sursa foto: Universul Argesean

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

nineteen − five =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 11 August, 2019 | 0 comentarii | 95 vizualizari | 1 vot

top_lactate

Nestle, Lactalis si Danone sunt cei mai mari producatori de lactate din lume, potrivit raportului anual pe 2018 realizat de Rabobank. In 2018, elvetienii au avut afaceri de 24,3 miliarde de dolari, urmati de Lactalis – 20,8 miliarde de dolari si Danone – 18 miliarde de dolari. Urmeaza Fronterra (Noua Zeelanda) – 14,3 miliarde de […]

Autor: Agrostandard | 7 August, 2019 | 0 comentarii | 70 vizualizari | 1 vot

instruire

Curusri de instruire a personalului din cadrul directiilor pentru agricultura din mai multe judete cu privire la implementarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie! Bine ca avem cursuri pentru personalul din directiile agricole locale, ca pe fermieri i-am dat gata!. Sa vedem daca o sa mai avem si porci in […]

Autor: Agrostandard | 1 August, 2019 | 0 comentarii | 113 vizualizari | 1 vot

china

Marfurile romanesti ar putea ajunge mult mai repede in China, daca transportul s-ar face cu ajutorul trenulului express dintre China si Uniunea Europeana, prin portul Pireu. Un plan ambitios, despre care au discutat miercuri, 31 iulie, Petre Daea, ministrul Agriculturii, si ambasadorul Chinei in Romania, Jiang Yu. Principalele teme in cadrul intalnirii au vizat aspecte […]

Autor: Agrostandard | 26 July, 2019 | 0 comentarii | 76 vizualizari | 1 vot

BNR1

Carnea (carnea de porc, in special, pe fondul pestei porcine africane), laptele si zaharul s-au ieftinit in 2018, in timp ce produsele de morarit si panificatie s-au scumpit! BNR arata in Raportul anual pe 2018 ca nu s-au mai resimtit socuri semnificative de natura ofertei din partea materiilor prime agroalimentare pe ansamblul anului 2018 pe […]

Autor: Agrostandard | 26 July, 2019 | 0 comentarii | 88 vizualizari | 1 vot

vacutele

Crestere de 7,2% pentru productia agricola a Romaniei, in 2018, pana la o valoare de 86,35 miliarde lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS)! Productia vegetala a reprezentat 61,216 miliarde lei, comparativ cu 23,9 miliarde lei in cazul productiei animale si 1,23 miliarde lei la serviciile agricole. Spre comparatie, PIB-ul Romaniei s-a ridicat, in […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
28 Iun 2019 | 1 comentarii | 1660 vizualizari | 3 voturi
02 Aug 2019 | 0 comentarii | 311 vizualizari | 2 voturi
24 Iul 2019 | 0 comentarii | 2164 vizualizari | 2 voturi
11 Iul 2019 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 2 voturi
26 Iun 2019 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 2 voturi
»
24 Iul 2019 | 0 comentarii | 2164 vizualizari | 2 voturi
»
28 Iun 2019 | 1 comentarii | 1660 vizualizari | 3 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard