Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Zootehnie
45 puncte puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de ANSVSA
Agrostandard | 17 April, 2019 | 0 comentarii | 409 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

miei_pasteIn perioada Sarbatorilor Pascale Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vine in intampinarea nevoilor consumatorilor si crescatorilor de animale prin autorizarea si asigurarea personalului sanitar veterinar necesar functionarii punctelor temporare de sacrificare. Pana la aceasta data au fost solicitate si autorizate 45 de puncte temporare de sacrificare la nivelul intregii tari.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana ia decizia autorizarii unui astfel de punct temporar ca urmare a solicitarii motivate primite din partea autoritatilor locale.

DSVSA identifica in permanenta solutii pentru a permite desfasurarea sacrificarilor in cele mai bune conditii din punct de vedere sanitar veterinar. Totodata prin deciziile luate, serviciile veterinare asigura diminuarea riscului raspandirii bolilor la animale si a aparitiei toxiinfectiilor in randul populatiei.

Restrictiile impuse de prezenta virusului pestei porcine africane afecteaza sacrificarea mieilor numai in interiorul zonelor de protectie si supraveghere, respectiv pe o raza de 3 km si 10 km in jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desavarsire interzisa iesirea oricarui animal sau a carnii si produselor din carne.

Amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face, tinand cont de urmatoarele aspecte:

– distantele mari fata de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
– numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinatate;
– asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar veterinar permanent care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

Punctele temporare de sacrificare in care crescatorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislatia sanitara veterinara.

Functionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 15 – 28 aprilie 2019 (premergatoare Pastelui catolic, respectiv Pastelui ortodox) intre orele 07:00 – 17:00.

In cazul mieilor destinati sacrificarii se vor avea in vedere si urmatoarele aspecte:
– controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile;

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

– verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului si in timpul taierii, in toate unitatile aprobate pentru taierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de miscare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insotite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar.

Citeste si Marile companii de dulciuri sustin cultivatorii romani de alune. Timisul, judetul cu peste 1.000 ha de aluni

– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia trebuie sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

ANSVSA reaminteste cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Sursa foto: Universul Argesean

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 6 March, 2021 | 0 comentarii | 640 vizualizari | 2 voturi

musca

Pesta porcina africana a ajuns si in ferma lui Dimitrie Musca, administratorul CAI Curtici, de la Macea! Peste 21.000 de porci urmeaza sa fie ucisi din cauza pestei porcine africane (PPA), in ciuda masurilor de biosecuritate stricte care se aplica in complex. Dimitrie Musca, banuieste ca la mijloc ar putea fi si plasarea intentionata a […]

Autor: Agrostandard | 1 March, 2021 | 0 comentarii | 830 vizualizari | 1 vot

OI

Fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, il acuza pe activistul de mediu Gabriel Paun, in prezent consilier onorific al premierului, ca prin pozitia pe care a avut-o astazi la Bruxelles de sustinere a interzicerii exportului de animale vii aduce grave deservicii agriculturii din Romania, crescatorilor de oi, in special. Mai mult, Gabriel […]

Autor: Agrostandard | 24 February, 2021 | 1 comentarii | 433 vizualizari | 1 vot

citu

Pentru cei care mai spera ca vor primi vreodata despagubirile promise pentru culturile infiintate in primavara anului trecut si care au fost calamitate de seceta, cea mai buna dovada a pozitiei autoritatilor este discutia incredibila dintre premier si un reporter la briefingul de presa de dupa sedinta de Guvern din 24 februarie 2021. Ori nu […]

Autor: Agrostandard | 22 February, 2021 | 0 comentarii | 291 vizualizari | 1 vot

madr

Infiintarea unei retele de depozite regionale strategice pentru alimente la nivel regional este una dintre temele cele mai dezbatute in ultima vreme, din pacate, insa, a ramasa doar la stadiul de discutii. Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spune ca se are in vedere infiintarea a 8 depozite, din care doua ar putea […]

Autor: Agrostandard | 21 February, 2021 | 0 comentarii | 335 vizualizari | 1 vot

musk

Locuitorii dintr-un mic oras din Franta refuza sistemul Starlink de la Elon Musk, pe motiv ca satelitii care redau internet afecteaza laptele produs de vaci. Starlink este sistemul care ofera internet de mare viteza cu ajutorul satelitilor. Elon Musk a trimis mii de sateliti pe orbita ca sa ofere internet de mare viteza peste tot […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
03 Mar 2021 | 0 comentarii | 2630 vizualizari | 5 voturi
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1799 vizualizari | 4 voturi
27 Feb 2021 | 0 comentarii | 296 vizualizari | 3 voturi
26 Feb 2021 | 0 comentarii | 666 vizualizari | 3 voturi
»
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 5482 vizualizari | 3 voturi
»
03 Mar 2021 | 0 comentarii | 2630 vizualizari | 5 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 2202 vizualizari | 3 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1799 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2021 © Agrostandard