Sustine Agrostandard
starea vremii
Legume-Fructe
290.000 de hectare certificate si inregistrate in agricultura ecologica. 80% din produse, exportate
Agrostandard | 3 December, 2016 | 2 comentarii | 326 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

kaufFructele si legumele ecologice produse in Romania se gasesc foarte greu in retelele de retail. Nici nu este de mirare daca ne gandim la suprafetele mici certificate si inregistrate in agricultura ecologica sau la faptul ca productia locala ia calea exportului aproape in totalitate sub forma de materii prime. Una peste alta, vorbm de o nisa de piata, in general neconturata, aflata in „zodia” unei oferte inconstante, dupa cum a declarat Ionut Parfente, manager al departamentului de Achizitii Legume Fructe din cadrul Kaufland Romania, in cadrul conferintei „Legume – Fructe: Filiera Dialogului intre Producatori si Retaileri”, organizata de Modern Buyer, in parteneriat cu Agrostandard si TMT PR.

Potrivit datelor prezentate de acesta, in Romania, in 2012, existau circa 290.000 de hectare certificate si inregistrate in agricultura ecologica, ceea ce reprezinta doar 3% din totalul suprafetelor agricole din Romania. Peste 60% din suprafete reprezinta cultura mare sau pasune si nu terenuri certificate pentru productia de fructe si legume ecologice.

„Este o categorie de produse care urmeza sa se dezvolte foarte mult in perioada urmatoare, cred eu, de aceea lansez producatorilor romani o provocare: aceea de a analiza oportunitatea de a cultiva fructe si legume ecologice, de a intelege riscurile si avantajele unei astfel de nise. An de an, in plin sezon de vara, vedem cum foarte multi consumatori din mediul urban se urca in masina si parcurg cativa zeci de kilometri ca sa mearga in gospodariile din mediul rural pentru a-si cumpara un cos cu fructe si legume direct de la acesti mici producatori individuali. Iata de ce cred ca exista o piata, in ambele sensuri, atat la nivel de productie cat si la nivel de consumator. Este adevarat, vorbim inca de o piata mica, incipienta, firava, dar, credeti-ma, in plina dezvoltare. Intrebarea este: pot acesti producatori de legume sau fructe ecologice sa ajunga pe rafturile marilor magazine? Iar raspunsul meu este da”, a declarat Parfente.

Din pacate, circa 80& din productia locala este exportata, urmare si a preturilor mai mari obtinute de producatori, iar de cele mai multe ori ea se intoarce sub forma de produse finite.

„Deci inca o data dovedim ca noi suntem foarte buni exportatori de materii prime, multe dintre ele reintorcandu-se pe piata interna sub forma unor produse finite. Exportul de fructe si legume ecologice nu trebuie blamat, din punctul meu de vedere. Fiecare dintre fermierii implicati in astfel de programe obtin clar preturi mult mai bune in momentul in care le exporta. Conform datelor oficiale disponibile in Romania, 80% din produsele ecologice sunt exportate in tari precum Germania – liderul european pe piata eco cu vanzari de 5-7 miliarde de euro anual-, Austria, Olanda si Italia. Noi, lanturile de retail, trebuie sa sprijinim productia interna de fructe si legume ecologice, iar cand spun asta ma refer in primul rand la a demonstra ca avem posibilitatea de a icheia parteneriate cu producatorii romani si de a le oferi acestora o piata de desfacere si o predictibilitate”, a mai spun Ionut Parfente, Manager Achizitii Legume Fructe la Kaufland Romania.

„Din pacate, piata din Romania este in general neconturata si se afla in „zodia” unei oferte inconstante. Spatiile din retail alocate produselor ecologice nu sunt astazi foarte generoase, semn ca exista o retinere la nivelul acesta. Indiferent de perioada sau sursa de achizitie, preturile produselor ecologice sunt clar mai mari in comparatie cu produsele conventionale. Diferentele pot fi de doua cifre sau pot ajunge si la 100% – 200%. Din pacate, majoritatea produselor aflate la vanzare nu au ca tara de origine Romania, iar daca va intrebati unde sunt cele mai mari profituri pe lantul de vanzare al produselor ecologice, va spun ca acestea sunt la distribuitori. In ceea ce-i priveste pe producatorii romani, din pacate, ei nu isi stabilesc preturile pe baza unor costuri de productie, a unor calcule atente, mecanismul fiind mai degraba unul speculativ. Cu alte cuvinte, se pleaca adesea de la comparatia cu produsele conventionale. In momentul in care te asezi la masa discutiilor cu un producator, prima intrebare pe care ti-o pune este: cat costa”, a precizat Ionut Parfente.

2 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

5 × 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 16 January, 2018 | 0 comentarii | 298 vizualizari | 1 vot

cartofi

Preturile foarte mici la cartofi i-au facut pe producatorii din Covasna si Brasov sa reduca suprafetele cultivate in ultimii ani. 2017 a fost un an bun din punct de vedere al productiei, nu doar la noi, ci si in Europa, de unde si pretul foarte mic, o problema cu care se confrunta nu doar producatorii […]

Autor: Agrostandard | 11 January, 2018 | 0 comentarii | 396 vizualizari | 1 vot

rosia

Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate derulat in anul 2017 de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a prezentat un mare interes in randul producatorilor agricoli. Astfel, in primul ciclu de productie s-au inscris 4.397 beneficiari, iar in ciclul al doilea un numar de 3.627 beneficiari. Dupa primul an de implementare (2017), […]

Autor: Agrostandard | 21 December, 2017 | 0 comentarii | 698 vizualizari | 1 vot

tomate

Cultivatorii de tomate in spatii protejate vor beneficia si in 2018 de schema de ajutor de minimis prevazuta pentru acest sector in Programul de Guvernare. Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, schema de “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2018. Resursele financiare necesare aplicarii schemei sunt […]

Autor: Agrostandard | 20 December, 2017 | 0 comentarii | 305 vizualizari | 1 vot

nas

Alina Constantinescu este o tanara antreprenoare care dupa 10 ani de munca intr-o multinationala, unde avea o functie buna si un salariu motivant, s-a hotarat sa-si urmeze visul nebunesc si sa se apuce de agricultura eco, alaturi de sotul ei. Pur si simplu, intr-o zi s-a decis sa faca acest pas. “N-am mai plecat de […]

Autor: Agrostandard | 14 December, 2017 | 0 comentarii | 377 vizualizari | 1 vot

cartofi-noi

Dincolo de cele noua productii istorice (la culturi precum cele de grau+secara+triticale, rapita, mazare, orz + orzoaica, floarea soarelui, soia si porumb), cu care se lauda ministrul Petre Daea in acest an, trebuie remarcate si productiile medii record la hectar inregistrate la cartofi – 18.848 kg/ha si struguri – 6.520 kg/ha. La cartofi, suprafetele cultivate […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
29 Noi 2017 | 0 comentarii | 1518 vizualizari | 3 voturi
14 Dec 2017 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi
»
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3485 vizualizari | 2 voturi
»
15 Dec 2017 | 0 comentarii | 3399 vizualizari | 1 vot
»
22 Oct 2017 | 0 comentarii | 3156 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2018 © Agrostandard