Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Legume-Fructe
290.000 de hectare certificate si inregistrate in agricultura ecologica. 80% din produse, exportate
Agrostandard | 3 December, 2016 | 2 comentarii | 974 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

kaufFructele si legumele ecologice produse in Romania se gasesc foarte greu in retelele de retail. Nici nu este de mirare daca ne gandim la suprafetele mici certificate si inregistrate in agricultura ecologica sau la faptul ca productia locala ia calea exportului aproape in totalitate sub forma de materii prime. Una peste alta, vorbm de o nisa de piata, in general neconturata, aflata in „zodia” unei oferte inconstante, dupa cum a declarat Ionut Parfente, manager al departamentului de Achizitii Legume Fructe din cadrul Kaufland Romania, in cadrul conferintei „Legume – Fructe: Filiera Dialogului intre Producatori si Retaileri”, organizata de Modern Buyer, in parteneriat cu Agrostandard si TMT PR.

Potrivit datelor prezentate de acesta, in Romania, in 2012, existau circa 290.000 de hectare certificate si inregistrate in agricultura ecologica, ceea ce reprezinta doar 3% din totalul suprafetelor agricole din Romania. Peste 60% din suprafete reprezinta cultura mare sau pasune si nu terenuri certificate pentru productia de fructe si legume ecologice.

„Este o categorie de produse care urmeza sa se dezvolte foarte mult in perioada urmatoare, cred eu, de aceea lansez producatorilor romani o provocare: aceea de a analiza oportunitatea de a cultiva fructe si legume ecologice, de a intelege riscurile si avantajele unei astfel de nise. An de an, in plin sezon de vara, vedem cum foarte multi consumatori din mediul urban se urca in masina si parcurg cativa zeci de kilometri ca sa mearga in gospodariile din mediul rural pentru a-si cumpara un cos cu fructe si legume direct de la acesti mici producatori individuali. Iata de ce cred ca exista o piata, in ambele sensuri, atat la nivel de productie cat si la nivel de consumator. Este adevarat, vorbim inca de o piata mica, incipienta, firava, dar, credeti-ma, in plina dezvoltare. Intrebarea este: pot acesti producatori de legume sau fructe ecologice sa ajunga pe rafturile marilor magazine? Iar raspunsul meu este da”, a declarat Parfente.

Din pacate, circa 80& din productia locala este exportata, urmare si a preturilor mai mari obtinute de producatori, iar de cele mai multe ori ea se intoarce sub forma de produse finite.

„Deci inca o data dovedim ca noi suntem foarte buni exportatori de materii prime, multe dintre ele reintorcandu-se pe piata interna sub forma unor produse finite. Exportul de fructe si legume ecologice nu trebuie blamat, din punctul meu de vedere. Fiecare dintre fermierii implicati in astfel de programe obtin clar preturi mult mai bune in momentul in care le exporta. Conform datelor oficiale disponibile in Romania, 80% din produsele ecologice sunt exportate in tari precum Germania – liderul european pe piata eco cu vanzari de 5-7 miliarde de euro anual-, Austria, Olanda si Italia. Noi, lanturile de retail, trebuie sa sprijinim productia interna de fructe si legume ecologice, iar cand spun asta ma refer in primul rand la a demonstra ca avem posibilitatea de a icheia parteneriate cu producatorii romani si de a le oferi acestora o piata de desfacere si o predictibilitate”, a mai spun Ionut Parfente, Manager Achizitii Legume Fructe la Kaufland Romania.

„Din pacate, piata din Romania este in general neconturata si se afla in „zodia” unei oferte inconstante. Spatiile din retail alocate produselor ecologice nu sunt astazi foarte generoase, semn ca exista o retinere la nivelul acesta. Indiferent de perioada sau sursa de achizitie, preturile produselor ecologice sunt clar mai mari in comparatie cu produsele conventionale. Diferentele pot fi de doua cifre sau pot ajunge si la 100% – 200%. Din pacate, majoritatea produselor aflate la vanzare nu au ca tara de origine Romania, iar daca va intrebati unde sunt cele mai mari profituri pe lantul de vanzare al produselor ecologice, va spun ca acestea sunt la distribuitori. In ceea ce-i priveste pe producatorii romani, din pacate, ei nu isi stabilesc preturile pe baza unor costuri de productie, a unor calcule atente, mecanismul fiind mai degraba unul speculativ. Cu alte cuvinte, se pleaca adesea de la comparatia cu produsele conventionale. In momentul in care te asezi la masa discutiilor cu un producator, prima intrebare pe care ti-o pune este: cat costa”, a precizat Ionut Parfente.

2 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

19 + twelve =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 8 August, 2020 | 0 comentarii | 440 vizualizari | 1 vot

tomata_minimis

Se anunta sfarsitul pentru Programul Tomata! Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, spune ca este mai important sa li se spuna legumicultorilor nu ce sa cultive in spatii protejate, ci mai degraba cum sa sorteze, ambaleze si sa eticheteze productia. Acestea vor fi de altfel si directiile catre care vor fi directionate formele […]

Autor: Agrostandard | 7 August, 2020 | 0 comentarii | 659 vizualizari | 1 vot

tomata_MADR

Uniunea “Salvam Taranul Roman” le cere guvernatilor sa aloce banii pentru ajutorul de minimis promis producatorilor de tomate si usturoi, puternic afectati de pandemia de coronavirus, care a dus la prabusirea vanzarilor, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei. Ionel Paunel, presedintele Sindicatului producatorilor agricoli din judetul Olt, a solicitat in numele Uniunii “Salvam Taranul […]

Autor: Agrostandard | 27 July, 2020 | 0 comentarii | 337 vizualizari | 1 vot

Costel_vinatoru

Ce mai inseamna astazi o tomata romaneasca, ce gust si ce arome ar trebui sa aiba? Cercetatorul Costel Vinatoru, directorul Bancii de Gene de la Buzau, spune ca in Romania se gasesc foarte rar tomate cultivate cu samanta autohtona, pentru ca romanii n-au stiut sa le pastreze si sa le transmita din generatie in generatie […]

Autor: Agrostandard | 24 July, 2020 | 0 comentarii | 1102 vizualizari | 1 vot

legume_piata

Programul Tomata este pe sfarsite, dupa cate se pare. Nemultumit de rezultatele obtinute in cei 4 ani de derulare, ministrul Agriculturii Adrian Oros anumta schimbari majore de anul viitor. Mai precis, vrea sa-i faca pe legumicultorii sa cultive in spatii protejate orice tip de legume, nu doar rosii, pe cat posibil cu sprijin venit din […]

Autor: Agrostandard | 22 July, 2020 | 1 comentarii | 211 vizualizari | 1 vot

leg 1

Romania poate sa-si asigure consumul intern de legume in sezon, cel putin, si sa nu mai fie dependenta de importuri. Avem nevoie, insa, de investitii, de cercetare, de eforturi sustinute din partea autoritatilor si a tuturor celor de care depinde soarta unui sector aflat in dificultate. Fara acest sprijin, nu vom putea pune in miscare […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
09 Aug 2020 | 0 comentarii | 363 vizualizari | 2 voturi
31 Iul 2020 | 0 comentarii | 668 vizualizari | 2 voturi
11 Iul 2020 | 0 comentarii | 392 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1661 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1661 vizualizari | 2 voturi
»
10 Iun 2020 | 0 comentarii | 1586 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard