Retailul modern se apropie de afaceri de 20 miliarde de euro in Romania, potrivit estimarilor din piata, la aproape doua decenii de la deschiderea primului magazin de catre o retea internationala in tara noastra. O evolutie impresionanta, cu un ritm de crestere peste cel al multor tari europene, si care de nenumarate ori a luat prin surprindere pe toata lumea, inclusiv pe autoritati. Asa se face ca acum avem supermarketuri peste tot, pornind din buricul oraselor si pana la cele mai indepartate cartiere de oras, ba chiar sate….si vorbim de ordinul a cateva mii de astfel de magazine moderne (analistii estimau ca Romania poate accepta un maximum de 4.000 de unitati?!) si de un deficit enorm al balantei comerciale cu produse agroaimentare…
Dupa ce comertul modern a ajuns sa domine piata, acum incep sa se auda tot mai multe voci care sustin ca a cam venit vremea sa se schimbe ceva, atat cat se mai poate, pana la urma, la acest moment.
Daca altii au reusit (polonezii au impus un „impozit pe supermarketuri”) sau sunt in curs sa faca acest lucru (italienii vor sa le inchida in week-end!), de ce nu s-ar incerca si la noi?
Si sa nu uitam un lucru, exista in continuare interes din partea altor jucatori, inclusiv din Rusia (Retailerul Svetofor cu brandul Mere!), pentru intrarea pe piata romaneasca, asa ca ramane deschisa competitia…
„S-ar putea ca marile lanturi sa fie interesate acum la acest moment 2019 de un status nou, iar noi suntem interesati sa ne derulam afacerile intr-o piata competitiva cu sanse egale. Cum s-ar putea proceda? Ce a fost autorizat sa functioneze in limita avizului, pana cand poate un legiuitor se va gandi ca poate este necesara o perioada de tranzitie in care magazinele existente acum in piata sa fie duse pe periurban alaturi de colegii lor mai noi, astfel incat in zonele respective, parasite de supermarketuri sa se construiasca ceva care sa polueze mai putin, sa genereze mai putin trafic etc”, a declarat recent Ovidiu Gheorghe, presedintele Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR), in cadrul unei dezbateri organizate de asociatie si avand ca scop modificarea legislatiei pentru oprirea construirii de hipermarketuri in interiorul oraselor.
Sau poate supermarketurile ar trebui sa plateasca taxe mai mari daca vor sa ramana in orase? Ar fi o varianta de luat in seama, dupa cum sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.
Nu in ultimul rand, de ce sa nu ne gandim si noi romanii sa dezvoltam un hipermarket autohton care sa concureze cu hipermarketurile multinationale, pentru ca numai in aceste conditii va exista o concurenta reala pe piata.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
„Eu cred, desi e foarte greu sa poti face usor acest lucru, ca ar fi foarte benefic pentru dezvoltarea IMM-urilor ca retailerii sa fie scosi in afara oraselor. Dar este un lucru destul de dificil ca astazi sa mai poti face asa ceva, probabil ca numai printr-un dialog pe un termen mai lung, cu factori de decizie s-ar putea ajunge la o anume solutie pentru viitor”, a mai spus Frumosu.
ACDBR are in derulare Proiectul “Legislatie actualizata pentru un comert calitativ cu produse agroalimentare” (Cod proiect 111846), derulat prin intermediul programului POCA, al carui scop il constituie modificarea a minimum cinci acte normative referitoare la comertul cu produse agroalimentare din Romania.
Printre modificarile avute in vedere de ACDBR se afla si limitarea autorizarii suprafetelor de vanzare mai mari de 400 de mp exclusiv la teritoriul periurban.
Asociatia are 35 de membri cu o cifra de afaceri de circa 700 milioane de euro, aproximativ 5.500 de angajati si o flota de 3.600 autovehicule.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 1 March, 2021 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 1 vot

Alianta pentru Agricultura si Cooperare atrage atentia Parlamentarilor ca mai au o sansa sa indrepte raul facut prin respingerea amendamentului privind alocarea sumei de un miliard de lei pentru plata despagubirilor la seceta din 2020 prin votul de maine, 2 martie. «Preveniti in ultimul ceas intrarea in colaps a fermierilor ale caror afaceri sunt puse […]
Autor: Agrostandard | 27 February, 2021 | 0 comentarii | 142 vizualizari | 1 vot

Agricultorii si cooperativele agricole considera binevenita publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbarile climatice, se arata intr-un comunicat al Asociastiei producatorilor de porumb din Romania (APPR). Fermierii sustin ca exista cinci elemente le-au atras atentia in cadrul comunicarii publicate de Comisia Europeana. Sprijinim obiectivul strategiei de a elabora mecanisme de certificare pentru eliminarea dioxidului […]
Autor: Agrostandard | 27 February, 2021 | 0 comentarii | 296 vizualizari | 3 voturi

Uniunea “Salvam Taranul Roman” (USTR) solicita autoritatilor sa acorde o atentie mai mare tinerilor fermieri pentru a stimula reinnoirea generatiilor in agricultura. Membrii Uniunii considera ca se impune majorarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri sM 6.1 si/sau acordarea unor ajutoare nationale. “Reiteram rugamintea pentru a veni in sprijinul instalarii tinerilor fermieri avem nevoie de suplimentarea […]
Autor: Agrostandard | 26 February, 2021 | 0 comentarii | 223 vizualizari | 1 vot

LAPAR este prima organizatie din randul fermierilor care isi exprima public dezamagirea fata de actiunile ministrului Agriculturii Adrian Oros, dupa gestul din Parlament de ieri. Dupa nenumarate promisiuni ca vor primi despagubiri pentru culturile calamitate, agricultorii s-au trezit ca insusi ministrul a votat contra lor. Nu mai vorbim de nenumaratele balbe facute de-a lungul timpului. […]
Autor: Agrostandard | 17 February, 2021 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 1 vot

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a solicitat o intalnire de urgenta cu premierul Florin Citu si cu ministrul finantelor Alexandru Nazare, pentru identificarea solutiilor urgente prin care s-ar putea acorda fermierilor sansa sa ramana pe piata, sa continue sa produca, sa-si plateasca angajatii si furnizorii, sa-si returneze creditele, sa evite falimentul, in conditiile in care […]